Forandlet fjellhytten i Sveits til det moderne minimalistkrypinnet

Med bar betong bor disse hytteeierne nakent og naturnært uten forstyrrende detaljer.

Rå betongen, skinn og tekstiler
© Mads Mogensen

På et fjellplatå i de sveitsiske alpene ligger en gammel hytte som er blitt forvandlet til noe helt unikt. Hytta ligger omkranset av steile klipper og trolsk skog, og var opprinnelig et krypinn for lokale bønder. Da eieren spurte arkitektene Georg Nickish og Selina Walder om å restaurere den gamle, forfalne bygningen, var det med et sterkt ønske om å bevare den tradisjonelle strukturen.

Resultatet er blitt et arkitektonisk blinkskudd i betong, som besøkende fjellvandrere gjerne stopper opp for å beundre.

Den åpne peisen gir stuen et lunt inntrykk, og den rå betongen mykes opp av skinn og tekstiler i nøytrale nyanser. BKF-stolen er designet av Antonio Bonet, Juan Kurchan og Jorge Ferrari Hardoy for Artek-Pascoe. Enkelheten gir hytta en nærmest meditativ ro som kler tilfluktsstedet i skogen svært godt.

Minimalistkrypinn
© Mads Mogensen

Det moderne minimalistkrypinnet er på 40 kvadratmeter, og rommer stue og kjøkken i overetasjen, samt soverom og bad i den svale kjelleren.

Edelgran lysner og gir liv til all betongen. Kjøkkeninnredning og spisebord er spesiallagd av Ueli Frischknecht, og lampen har arkitektene Nickish og Walder laget i samarbeid med Kobe Metal. DSW-stolen er designet av Ray & Charles Eames for Herman Miller, her med bein i valnøtt og sete i mørk grå glassfiber.

Enkel materialbruk
© Mads Mogensen

Lave betongbenker er plassbygd langs hele hyttas lengde, og skaper gode sitteplasser, mens det store vinduet binder sømløst sammen spiseplass og salong. Den asketiske stilen understrekes av enkel materialbruk og sparsommelig innredning, Et grått filtteppe fra Wiler Filz og obligatoriske skinnfeller luner rommet.

Enkel helhet
© Mads Mogensen

Kjøkkenbenken går nesten i ett med veggen bak, og skaper en enkel helhet. Den er lun å sitte på, takket være integrert oppvarming. Dekorative og nesten nakne greiner i en solid keramikkrukke vitner om nærhet til naturen – og spiller på lag med det ville vinterlandskapet utenfor hytta.

Betong inne, stein ute.
© Mads Mogensen

Her bades det tett på fjellet, og man kan gå rett fra seng til badekar. Deilig! Lampen er produsert av arkitektene i samarbeid med Kobe Metal.

Bærekraftig arkitektur
© Mads Mogensen

Betongveggene er en halv meter tykke og sørger for perfekt isolasjon og lavt strømforbruk – svært så bærekraftig, med andre ord.

Lysnende innslag av edelgran går igjen i den lille fjellhytta. Armaturen er fra Vola.

Klosteraktig
© Mads Mogensen

En klosteraktig strenghet preger det romslige soverommet. Nattbord fra Muji, sengen er designet av Hans Gugelot for WK-Möbel.

Uten dilldall
© Mads Mogensen

Rent og pent på badet med helstøpt servant og benk i betong og interiør i edelgran. Her bor man uten dilldall og klarer seg med minst mulig jåleri og distraksjoner – akkurat som det skal være på en avslappende hyttetur.

Se hele artikkelen i januarutgaven av Bo Bedre.