© Andreas Mikkel Hansen

Opplev den nybygde hytta hvor natur og arkitektur smelter sammen

Mellom tre sandbanker og med utsikt mot nasjonalparken Vadehavet har Anne og Christian bygget en hytte - en skjult perle som smelter inn i omgivelsene.

En helt spesiell beliggenhet

Med en fantastisk utsikt til vill natur, kaniner, rådyr og rev har Anne, Christian og de tre barna fått en helt spesiell sommerhytte.

Her har de utsikt mot det fredede Vadehavet, et av verdens ti viktigste våtmarksområder. Hit har familien reist i mange år og kjenner derfor naturområdet godt, så da en gammel hytte plutselig lå ute for salg, slo de til.

– Vi kunne se at tomten hadde muligheter. Den hadde en utrolig vakker utsikt til det spesielle landskapet og dyrelivet, forteller Christian.

sommerhus på fanø
© Andreas mikkel hansen

Fasaden, vinduene og terrassegulvet er bygget av det bærekraftige trematerialet Kebony. Treverket er impregnert og herdet slik at det blir ekstremt sterkt og tåler tøffe værforhold. I tillegg er det vedlikeholdsfritt.

sommerhus fanø
© andreas mikkel hansen

Rundt den store terrassen er det bygget flere levegger. Terrassebordet og -stolene er designet av Thomas Alken og produseres av FDB Møbler.

sommerhus på fanø
© andreas mikkel hansen

Drømmen var en sommerhytte som skulle smelte inn i sandbankene. De ville ikke at den skulle gjøre så mye ut av seg, derfor virker den også forholdsvis utilgjengelig når man ankommer, men på den andre siden åpner den seg mot sør og vest.

Hyttedrømmen ble til virkelighet

Paret kontaktet N+P Arkitektur for å få tegnet en ny hytte. De ønsket seg et sted med god plass, slik at venner og familie kunne komme på besøk. Samtidig var det viktig at hytta ikke skulle vekke for mye oppsikt, de ville heller at den skulle gli naturlig inn mellom sandbankene.

Med det som utgangspunkt gikk arkitektene i gang.

– Tanken vår var å tegne en hytte som plasserte seg naturlig mellom tre sanddyner. Den skulle ligge som en hånd mellom dem: Håndflaten skulle være kjøkkenet, og fingrene skulle spre seg ut til resten av rommene, forteller arkitekt Lars Bo Poulsen.

© Andreas Mikkel Hansen

I det store oppholdsrommet føler man seg nesten i ett med omgivelsene på grunn av de store panoramavinduene. Spisestolene er designet av Matteo Grassi og spisebordet er Poul M. Volther.

sommerhus på fanø
© andreas mikkel hansen

Inne er hele hytta kledd med de massive gulvplankene. De er brukt på veggene og i taket, og selv på soverommene.

© Andreas Mikkel Hansen

Fra hytta er det utsikt over sanddynene. Her opplever familien en helt egen ro.

Et fristed med fokus på ro og natur

Resultatet ble en hytte på 135 kvadratmeter, og med sedum på taket og en fasade av tre ligner den nærmest en sandbanke. Inne merker du straks roen arkitektene har lagt vekt på. Hytta ligger dessuten usjenert til, slik at man ikke ser naboene.

– Når du ankommer, ser det ut som om hytta går i ett med omgivelsene, men inne åpner landskapet seg. Du får en fantastisk utsikt som er rammet inn av sandbanker på begge sider, og du ser ikke annet enn natur, fortsetter Lars Bo.

sommerhus på fanø
© andreas mikkel hansen

Kjøkkenet fra Reform er mørkegrønt med gråbeige benkeplate som speiler naturen utenfor.

sommerhus på fanø
© andreas mikkel hansen

Det er mange små kroker i hytta som blir flittig brukt, som denne alkoven. Her er det hyggelig å sitte hvis du skal lese en bok eller nyte kaffen om morgenen.

sommerhus på fanø
© andreas mikkel hansen

Det høyeste punktet er kjøkkenet, som har over fire meter til taket. For å gi hytta en koselig atmosfære valgte familien å kle vegger og tak med de samme massive plankene som på gulvene. Den spesielle takkonstruksjonen var en utfordring for håndverkerne, men den er et arkitektonisk grep som gir rommet en helt spesiell form.

Husets hjerterom

Kjøkkenet ligger midt i hytta, og det er fire meter opp til taket. Fra kjøkkenet har du oversikt over hele hytta og utsikt mot sør, øst og vest. De massive gulvplankene som veggene og takene er kledd med, samles i en vakker konstruksjon i kjøkkentaket. Det store oppholdsrommet med kjøkken, de fire soverommene, to bad og en sjenerøs terrasse ut mot det fredede området er i tråd med hele familiens ønske om å ha nok plass.

På terrassen er det plass til mange gjester, men den har også steder hvor man kan trekke seg tilbake, være i fred og søke ly.

– Vi kjenner øya godt og vet at det alltid blåser her. Derfor har terrassene mange lune kroker, slik at du alltid vil finne en rolig plass hvor du kan nyte solen, sier Christian.

sommerhus på fanø
© andreas mikkel hansen

For å skjerme mot vinden besluttet arkitekten og familien å bygge en levegg inn i fasaden. Veggen kan slås ut etter behov, slik at man kan nyte solen fra Børge Mogensens fluktstol uansett vindretning.

fanø sommerhus
© andreas mikkel hansen

Utedusjen benyttes hver gang familien har vært på stranden.