Hjemmesnekret ferieidyll i særklasse

Familien ønsket seg et funksjonelt feriested i pakt med naturen, men budsjettet var begrenset. Se hvordan de løste utfordringen og brettet opp ermene for å bygge deres eget ferieparadis.

© Andreas Mikkel Hansen

Jens-Christian har selv laget lenestolene og sofabordet, som med sine stramme, enkle konstruksjoner kler hytta bygget etter samme prinsipper.

Et frodig familieparadis

I 2012 kjøpte Jens-Christian Carlsson en billig tomt i danske Ellinge Lyng ved Sejerø Bugt til seg, kona og de to døtrene deres.

Målet var å bygge en hyggelig oase hvor familien kunne få en pause fra det travle bylivet, senke skuldrene og slappe av blant grønne, frodige vekster.

© Andreas Mikkel Hansen

Spisebordet er arvet, mens de røde Reidar-stolene er fra Ikea. Sofaen og puffen fra Fritz Hansen er en gave fra en venn, gulvteppet er fra India, og den store Archi Grande-gulvlampen er fra Light Point.

Hytteprosjekt på budsjett

Utgangspunktet for prosjektet var tydelig – hytta måtte bygges så billig som mulig for at familien ikke skulle føle seg tvunget til å bruke den hver helg.

Den skulle også bestå av enkle, praktiske materialer som tålte bruk uten å kreve for mye vedlikehold.

© Andreas Mikkel Hansen

I samme treverk som vegger og tak fremstår kjøkkenet og bokhyllene som en naturlig del av oppholdsrommets arkitektur. Store glassflater og vinduer i taket sørger for masser av dagslys, mens linjer av LED-lys i taket skjuler skjøter og lyser opp hytta når mørket senker seg.

Kreative løsninger og treverk

Inspirert av de høye trærne og naturen på stedet ble treverk en sentral del av bygningens utforming og interiør.

© Andreas Mikkel Hansen

Alle hvitevarer er integrert i de hjemmesnekrede kjøkkenmodulene i tre, og smelter elegant inn med resten av huset.

Design-erfaring

Jens-Christian er utdannet møbelsnekker og industriell designer, og firmaet hans Barlby Carlsson har siden 2006 laget design- og interiørløsninger for kunder som Ganni, Mads Nørgaard og Stine Goya.

© Andreas Mikkel Hansen

Den mobile kjøkkenøya på hjul glir smidig over dørterskelen ved hjelp av en enkel metallskinne, og gjør at familien kan kokkelere både inne og ute. På denne måten eliminerer de helt behovet for et ekstra utekjøkken, som i seg selv ville ha vært en ekstra utgift og ikke minst kreve ekstra vedlikehold.

© Andreas Mikkel Hansen

Manglende erfaring med husbygging

Tross sin lange erfaring hadde han aldri bygget et helt hus før.
Men med teft for problemløsning og en egen evne til å gjøre uhell og feil om til kreative løsninger, ga han seg i kast med prosjektet.

© Andreas Mikkel Hansen

Smart! Små fordypninger i stål og plast er bygget inn i selve benkeplaten, slik at bestikk og redskaper alltid er lett tilgjengelig.

© Andreas Mikkel Hansen

Huset består i realiteten av et stort, åpent rom med to innsatte bokser på hver side, som dermed danner en gang. Den ene boksen huser to soverom, mens den andre består av bad og bod. Skyvedører og integrert skapplass i samme treverk som veggene bygger nydelig opp under den rene, sømløse estetikken.

Dedikert hyttebygger

Det tok fire somre for Jens-Christian å realisere ideene og drømmene som familien hadde for hytta.

Fra 2014 til 2018 brukte han alle feriedagene sine på tomten, og lærte hvordan man hogger et tre, kjører en gravemaskin, støper et fundament, reiser en stålkonstruksjon, bygger vegger, legger tak og setter inn store vinduer som tåler hardt vind og vær.

© Andreas Mikkel Hansen

Soverommet er bygget etter samme prinsipp som resten av hytta, med integrert seng i samme tremateriale som veggene. Gjennom den smarte glipen i taket kan man nyte stjernehimmelen før man sovner, og få deilig sollys inn om morgenen.

Skreddersydd nytelse

Resultatet er en smart og skreddersydd nytelse. Store glassflater visker ut skillet mellom inne og ute, mens integrerte møbler utnytter kvadratmeterne effektivt.

Fiffige detaljer – som kjøkkenøya på hjul – løser basisbehov og forteller små, fine historier som gjør hvert rom til en opplevelse.

© Andreas Mikkel Hansen

Baderomsinnredningen er selvsnekret i tre, på linje med alt annet i huset. De hvite lampene kjøpt i Berlin matcher den hvite vasken i corian, en av de mest kostbare detaljene i huset. Den er nemlig laget på spesialmål.

© Andreas Mikkel Hansen

En heldekkende matte i entreen skåner det lyse tregulvet under for skitt og smuss. Benken brukes både til sitteplass og oppbevaring, og er designet av Jens-Christians samarbeidspartnere Bartmann Berlin.

© Andreas Mikkel Hansen

Foran inngangspartiet har familien satt opp plantekasser med spiselige vekster. Det hender at rådyrene i området sniker til seg frukter og bær gjennom nettingene, men rabarbraen og potetene får de stort sett ha i fred.

Da familien Carlsson skulle bygge hytte nordvest på Sjælland var målet klart – å gjøre det så billig som mulig, slik at de slapp å føle seg presset til å bruke den hver helg. De bygget alt selv og halte prosjektet i land til den nette sum av 500 000 kroner. Nydelig for lommeboken, og nydelig å se på! Hytta er bygget i tråd med naturen, med treverk på de fleste flater – også på kjøkkenøya på hjul, som kan rulles ut på terrassen når været tillater det.

© Andreas Mikkel Hansen