Funksjonell hytte på Sangefjell

Med gjesteavdeling, spa og flere bad, lever familien på fem det gode stølsliv.

Sort fargepalett

© Ragnar Hartvig

Et spontant tomtekjøp og fem år i en nedslitt 30-tallshytte er forhistorien til denne moderne stølshytta. Bli me dinn i hyttevarmen og se de imponerende løsningene!

Eierne var redde for at lyset skulle reflekteres altfor mye i en hvit innredning, og valgte derfor svart for å få ro og fjellfølelse. Den svarte veggen på kjøkkenet fanger opp lyset som strømmer inn gjennom glassfasaden. Stekeovnen fra Aga står for størsteparten av oppvarmingen, og kan slås på hjemmefra via overvåkningsanlegget før eierne reiser på fjellet.

Overbygget terrasse

© Ragnar Hartvig

Glassfasaden vender mot sjøen, og fra sofaen kan familien se langt innover fjellheimen. Fra stuen kan barna løpe rett ut på den overbygde terrassen uten å ta på seg sko. Det gir ekstra frihet for store og små. Sebraen på gulvet er laget av ekte ull, og er altså av det strikkede slaget. Metalllisten som løper langs peisen skjuler en bærebjelke. Under skiferen er det lagt tett i tett med varmekabler som hindrer kulderas fra vinduene. Effektivt, samtidig som skjemmende radiatorer blir overflødige.

Moderne stølsliv

© Ragnar Hartvig

Hytta er bygget av div.A arkitekter, som holder til i Oslo. Arkitekturen er inspirert av det gamle stølslivet på Sangefjell, men arkitektbyrået
har gjort en ny vri på tradisjonelle håndverksteknikker. Alle funksjonsrom vender mot vannet og har den samme flotte utsikten innover i fjellheimen. For å bryte opp det langstrakte volumet har arkitektene gjort en tolkning av en svalgang i front.
Hestene er med når familien på fem trekker opp til hytta i fjellet. De firbente familieb´medlemmene er populære gjester på Sangefjell, og barna fra hyttene i området rundt får alltid lov til å prøve seg på hesteryggen. I tillegg til å være et hyggelig innslag holder de gresset naturlig nede.

Gjestekjeller med spa

© Ragnar Hartvig

I kjelleren har familien skapt en egen sfære, annerledes enn i resten av hytta. Her kan mor og far eller gjester på besøk trekke ned i grotten med egen spa-avdeling som er innredet av Hennie Interiør. Stolen er fra IKEA, sovesofaen er spesiallaget av Hovden.

Skjermet for vær

© Ragnar Hartvig

Været står på som verst fra sørvest, og derfor har arkitekten valgt å legge en lun vegg uten store vindusflater mot vindsiden for å skjerme av. Kjøkkenet er bygget på stedet av Buskerud trevare.

Soverom med bad

© Ragnar Hartvig

Hovedsoverommet har en enkel og praktisk løsning. Veggen som fungerer som hodegjerde, skjuler garderobeplass. Mor og far har tilgang på eget bad.

Plass til mange

© Ragnar Hartvig

På det meste har det vært 16 gjester i hytta. Da er det praktisk med flere bad. Baderomsinnredningen er spesiallaget av en snekker. Belysningen på veggen ved servanten er fra Delta Light, og servanten er kjøpt hos Sit In.

Badstue med fliser

© Ragnar Hartvig

I badstuen kan man sitte og slappe av etter en lang dag utendørs. Flisene er fra Lexsitus. Kolleksjonen heter Satin Fog. Stemningen settes med levende lys.

Moderne med historie

© Ragnar Hartvig

De første fem årene ble tilbrakt i en gammel, nedslitt hytte fra 30-tallet. Nå nyter de fjellheimen i en moderne hytte med forankring i fortiden. Arkitekturen minner om den gamle stølen som lå her tidligere. Arkitekt MNAL Henriette Salvesen har valgt en ny vri på den tradisjonelle måten å kle vegger med trespon. Den sibirske lerken er vedlikeholdsfri.

Relaterte artikler