© Inger Marie Grini

Se den eksklusive hytta i Kragerøs skjærgård

Med nordiske materialer, italienske designmøbler og et lite utendørs svømmebasseng behøver man ikke dra lenger enn til Kragerø for å få en smak av Middelhavet.

Integrert del av landskapet

Fra vannkanten kan man så vidt skimte den moderne ferieboligen. Omringet av svaberg, knauser og trær, og bygget i samspill med naturen i både materialer og utforming, fremstår strukturen som en integrert del av landskapet. Men selv om den fremstår diskré, er hytta langt fra unnselig.

Fasaden består av store skyvedører i glass, som nydelig opphever skillet mellom inne og ute. Den nedsenkede terrassen er innredet med spesialtegnede loungesofaer, hvor store siv både skjermer og lager et behagelig sus i møte med vinden.

© Inger Marie Grini

På Suar-stuebordet fra Restoration Hardware pynter Bøyle-lysestaken av Emmeli Hultquist fra Houz og et verk av Ragnhild Wiik opp. Peisen, tegnet av Paulsen & Nilsen, skiller effektivt oppholdsrommet fra soverom og bad.

© Inger Marie Grini

Den eksklusive bygningen er tegnet av Puls Arkitekter, med tilrettelagt naturtomt av landskapsarkitekt Kari-Elisabeth Haugan og gartner Morten Bragdø. Grunnflaten måler 95 kvadratmeter, men er bygget med en underetasje som gir et samlet areal på 190. Fra bakkeplan kan man i rusle opp på taket via svaberget, som dermed gir ekstra uteareal.

Interiørarkitektene Paulsen & Nilsen står bak alle innvendige løsninger. Målet har vært å speile naturen med bruk av få materialer, hvor lys betong, hvitbeiset eik og lette lintekstiler går igjen. I oppholdsrommet er flettverket i Arv-stolene av Studio David Thulstrup for Brdr. Krüger et ekko av sivet utenfor, sammen med teppet i jute fra Knut Mattor. Raaf-bordet av Studio Piet Boon underbygger arkitekturens rene linjer, mens en dråpeliknende krystall i Gaia-pendelen fra Ochre er et fint nikk til havet utenfor. På tynne bein svever den store Rod XL-sofaen av italienske Piero Lissoni fra Living Divani over gulvet, mens stuebordet Suar fra Restoration Hardware oppsummerer hyttas svarte aksenter. Cestita Batería-lampen av Miguel Milá er fra Santa & Cole.

© Inger Marie Grini

– Tomten er helt unik. Du er nær vannet, men likevel beskyttet av svaberget og elementene, helt i ett med naturen. Når dørene er åpne hører du suset fra bølgene og rasling fra sivet. Det er helt magisk, sier interiørarkitekt Mariann Paulsen.

Kjøkkenet i hvitbeiset eik er tegnet av Paulsen & Nilsen og bygget av lokale Lød. Åpne hyller blir til fine utstillingspunkter for Mud Australias vakre keramikk, mens kjøkkenøya rammes inn av melkehvit betong, samme materiale som gulvet. I likhet med alle øvrige dører går høyskapsdørene fra tak til gulv og kjøkkenet fremstår som en integrert del av arkitekturen. På Raaf-bordet av Studio Piet Boon står et fat fra Bolina, Arv-stolene er av Studio David Thulstrup for Brdr. Krüger og Gaia-pendelen er fra Ochre. Svaberget utenfor gir både skjerming og nydelig nærutsikt.

© Inger Marie Grini

Glassflater fra gulv til tak

Hun er medgrunnlegger og -eier av Paulsen & Nilsen, som står bak utformingen av alle husets innvendige løsninger. Fasaden består omtrent utelukkende av glassflater fra gulv til tak, med skyvedører som opphever skillet mellom ute og inne – en gjennomsiktighet som har lagt føringer for interiøret. Inne som ute er det naturlige materialer og -nyanser som gjelder, med innredning forankret i enkle, luksuriøse designmøbler og skreddersydde løsninger i betong og eik, alt i en dempet, matt finish.

– Resultatet er fresht, rent og stramt, laget for å vare livet ut. Teppene i jute henter opp uttrykket i sivet utenfor, mens flisene på badet minner om svaberget – keramiske, av praktiske årsaker. Vi skal skape spektakulære interiører, men hvis det ikke er praktisk er det ubrukelig, konstaterer Mariann.

Sengegavlen på soverommet utgjør den ene veggen på badet – smart! Også her sikrer store vindusflater god utsikt, med takhengt speil av Paulsen & Nilsen. Keramiske Bera & Beren-fliser fra Living Ceramics på vegger og gulv speiler uttrykket i svaberget utenfor. Armaturen er fra Vola.

© Inger Marie Grini

Den spesialbyggede garderoben på soverommet er uten dører. – Hvis du er her en helg er det praktisk med en åpen løsning hvor du kan legge weekendbagen og samtidig ha plass til å henge opp enkelte plagg, sier interiørarkitekt Mariann Paulsen. Sengetøyet i lin er fra Tekla, mens sengeteppet er fra Society Limonata.

© Inger Marie Grini

Kjøkkeninnredningen, baderomsløsningen og garderobene er bygget av det lokale snekkerselskapet Lød i hvitbeiset eik, samme materiale som spilene i taket, mens slitesterke gulv i lys betong binder sammen rommene i en luftig letthet. Tro mot den miminalistiske materialbasen er benkeplaten på kjøkkenet i samme utforming som gulvet, en fin detalj. Spise-, stue- og kjøkkenarealet rammes nydelig inn av skapveggen på kjøkkenet og den spesialtegnede peisen, hvor begge strekker seg fra gulv til tak og skiller oppholdsrom fra sovesonene. På hovedsoverommet fungerer sengegavlen også som vegg på badet, en smart og plassbesparende løsning.

Fra soverommet trår man ut i den nedsenkede utendørsloungen.

© Inger Marie Grini

En utendørs dusj på brygga står klar til å skylle av saltvannet etter morgenbadet.

© Inger Marie Grini

– På badet går ingen av veggene til taket. Når du dusjer er du skjermet til nakken, slik at du kan se ut. Det ga noen utfordringer med tanke på speil, men vi endte opp med å lage en skulpturell løsning festet i taket, som et svevende element i rommet, sier Mariann.

Concept Design står bak belysningsplanen, med vekt på at lyskildene skal anes, ikke ses. Ute sørger en stor loungeavdeling med bålplass og et lite svømmebasseng for et deilig snev av middelhav.

– Alt flyter. Det har vært en drøm å jobbe med dette prosjektet, konstaterer interiørarkitekten.

© Inger Marie Grini