Lexie og Casper Mork-Ulnes er enige om hvor de ville bodd hvis de kunne velge fritt:
– På hytta!
Paret ler. En tydelig indikasjon på at feriehuset de har tegnet til seg og barna, Lucia på 13 og 12 år gamle Finn, på Kvitfjell, er et godt sted å være.
Familien flyttet fra San Francisco til Oslo i 2011. Casper er arkitekt, Lexie er interiørarkitekt, og gjennom arkitektkontoret Mork-Ulnes, med baser i Oslo og San Francisco, har de tegnet bygninger til kunder i både inn- og utland. Etter hvert er det også blitt flere oppdrag for venner og familie
– Ikke at vi var misunnelige, men vi tenkte, hvorfor tegner vi ikke noe til oss selv?, forteller Casper.
De begynte å lete etter en passende tomt for en helårshytte. Gode vinterforhold var særlig viktig, ettersom hele familien er glad i å stå på ski. Det var slik Lexie og Casper møttes, i skisporet. Paret dro på besøk på seteren til Caspers kusine i et av dalførene ved Kvitfjell. Lexie, som er født og oppvokst i California, ble særlig besnæret av estetikken, naturen og hestene som tuslet rundt.
– Jeg hadde aldri vært på en seter før, det var helt magisk!
I nærheten, på 1000 meters høyde, like under Kvitfjell og med utsikt til skitrekket, fant de det perfekte stedet å bygge. Seterestetikken la føringen for ideen om å kle hytta med skigard, noe som skulle vise seg å bli nybrottsarbeid.
Det fantes ingen referanser til liknende prosjekter, og de endte med å studere en bok om skigarder av tidligere langrennsløper Pål Gunnar Mikkelsplass. Godt hjulpet av entreprenør Meho Sortland fra Hafjell Bygg fant de en god måten å løse konstruksjonen på.
Den helt spesielle kledningen fungerer som et beskyttende gitter mot membranen under, og gir den 145 kvadratmeter store hytta en særegen estetikk som endrer seg etter synsvinkel og årstid – hytta får et mykere uttrykk når snøen legger seg på de skrå granstolpene.
Den rektangulære bygningskroppen både stikker seg ut og smelter inn i landskapet, og hytta er plassert på stolper som løfter strukturen opp fra underlaget. Slik bevares naturlandskapet, og sauene kan tusle fritt under huset.
Alle innvendige gulv, vegger, tak og integrerte løsninger – fra kjøkken til garderober – er i furu. Kun badstuen er i osp, ettersom varmen ville tvunget frem harpiks fra kvistene i furuen.
Fra alle vinkler er det utsikt til naturen. Store vindusflater flukter med gulvet og gir en helt spesiell dynamikk mellom inne og ute.
Hytta består av et gjesteanneks med stue, bad og soveplass, en barneavdeling med to soverom og bad, hovedsoverom med bad og badstue, oppholdsrom med kjøkken, stue og spiseplass, pluss entré, vindfang og garderobe.
Avdelingene er delt inn i soner med skråtak for å gi følelsen av små hytter på rekke. I taket sikrer vinduer godt lysinnfall, og de fleste møbler er bruktfunn i tre.