© Styling & Foto: Inger Marie Grini

Bli med inn i Kvitfjell-hytta, som er utsmykket i furu fra topp til tå

Ved toppen av Kvitfjellet, omgitt av frodig natur og husdyr, svever en ode til tre i terrenget.

Lexie og Casper Mork-Ulnes er enige om hvor de ville bodd hvis de kunne velge fritt:

– På hytta!

Paret ler. En tydelig indikasjon på at feriehuset de har tegnet til seg og barna, Lucia på 13 og 12 år gamle Finn, på Kvitfjell, er et godt sted å være.

Alle innvendige flater er i oljet furu, med integrert kjøkken designet av Lexie og bygget av Strønes Snekkerverksted. Skrå vinkler luner den enorme takhøyden i oppholdsrommet, som ender opp i et takvindu. Med store glassflater i fasaden har man ikke bruk for lamper om sommeren! Mags Soft-sofaen er fra Hay, Another Country-krakken er fra Kollekted by og gulvteppet er fra Home & Cottage.

© Styling & Foto: Inger Marie Grini

Familien flyttet fra San Francisco til Oslo i 2011. Casper er arkitekt, Lexie er interiørarkitekt, og gjennom arkitektkontoret Mork-Ulnes, med baser i Oslo og San Francisco, har de tegnet bygninger til kunder i både inn- og utland. Etter hvert er det også blitt flere oppdrag for venner og familie

– Ikke at vi var misunnelige, men vi tenkte, hvorfor tegner vi ikke noe til oss selv?, forteller Casper.

Lexie har tegnet kjøkkenet, med vekselvis åpne og lukkede løsninger. Tro mot konseptet for hytta er også benkeplaten i furu. Armaturen er fra KWC, mens Tias-kaffekannen fra Kaffebrenneriet i forgrunnen er designet av Tias Eckhoff fra Os Tableware. De gamle spisestuemøblene i tre er fra finn.no.

© Styling & Foto: Inger Marie Grini

Det antikke spisestuemøblementet fra finn.no, med benk fra Blomqvist, gir den moderne arkitekturen et hint av gammel, norsk bondeestetikk.

© Styling & Foto: Inger Marie Grini

De begynte å lete etter en passende tomt for en helårshytte. Gode vinterforhold var særlig viktig, ettersom hele familien er glad i å stå på ski. Det var slik Lexie og Casper møttes, i skisporet. Paret dro på besøk på seteren til Caspers kusine i et av dalførene ved Kvitfjell. Lexie, som er født og oppvokst i California, ble særlig besnæret av estetikken, naturen og hestene som tuslet rundt.

– Jeg hadde aldri vært på en seter før, det var helt magisk!

Med store vinduer på begge sider sitter man formelig i landskapet, med fantastisk utsikt over Gudbrandsdalen. Bortsett fra den moderne Mags Soft-sofaen fra Hay, med pledd og puter av Anderssen & Voll for Røros Tweed, har paret valgt å innrede med gamle, antikke tremøbler fra Blomqvist og finn.no, som en motpol til hyttas moderne arkitektur. På den gamle kisten fylt med brettspill står Terne-bordlampen av Bjørn van den Berg for Skagerak, og peisovnen er fra Hwam. Døren ved siden av leder inn til foreldreavdelingen, med soverom, bad og badstue.

© Styling & Foto: Inger Marie Grini

I nærheten, på 1000 meters høyde, like under Kvitfjell og med utsikt til skitrekket, fant de det perfekte stedet å bygge. Seterestetikken la føringen for ideen om å kle hytta med skigard, noe som skulle vise seg å bli nybrottsarbeid.

Det fantes ingen referanser til liknende prosjekter, og de endte med å studere en bok om skigarder av tidligere langrennsløper Pål Gunnar Mikkelsplass. Godt hjulpet av entreprenør Meho Sortland fra Hafjell Bygg fant de en god måten å løse konstruksjonen på.

Alle soverom har utsikt over dalen. De integrerte sengene er av Lexie, bygget av Strønes Snekkerverksted. På Adam-krakken av Toke Lauridsen for Frama fra Kollekted by står Cestita-lampen av Miguel Milá for Santa & Cole. Bislett-pleddet er av Hallgeir Homstvedt for Røros Tweed.

© Styling & Foto: Inger Marie Grini

Antikke senger fra finn.no er bygget sammen til en dobbeltseng på det lyse, luftige hovedsoverommet. På Adam-krakken fra Frama og Kollekted by står Allas-lysestaken av Andreas Engesvik, Oslo for Iittala.

© Styling & Foto: Inger Marie Grini

Den helt spesielle kledningen fungerer som et beskyttende gitter mot membranen under, og gir den 145 kvadratmeter store hytta en særegen estetikk som endrer seg etter synsvinkel og årstid – hytta får et mykere uttrykk når snøen legger seg på de skrå granstolpene.

Den rektangulære bygningskroppen både stikker seg ut og smelter inn i landskapet, og hytta er plassert på stolper som løfter strukturen opp fra underlaget. Slik bevares naturlandskapet, og sauene kan tusle fritt under huset.

Også dusjen er i furu! Casper forteller at det er mindre vått på badet etter en dusj her enn i familiens flisebelagte bad i Oslo – treverket suger til seg fukten og slipper den sakte ut igjen. Lemmer i gulvet løftes enkelt opp ved rengjøring. Armaturen er fra Hansgrohe, mens AML-krakken er av Andreas Martin Löf Arkitekter for Frama.

© Styling & Foto: Inger Marie Grini

Alle innvendige gulv, vegger, tak og integrerte løsninger – fra kjøkken til garderober – er i furu. Kun badstuen er i osp, ettersom varmen ville tvunget frem harpiks fra kvistene i furuen.

Fra alle vinkler er det utsikt til naturen. Store vindusflater flukter med gulvet og gir en helt spesiell dynamikk mellom inne og ute.

Hytta står på 45 tresøyler for å gjøre minst mulig inngrep i naturen. Arkitekturen er inspirert av trønderlån, tradisjonelle våningshus i Trøndelag (hvor Caspers mor er fra), med rom på rekke og fri sikt gjennom alle.

© Styling & Foto: Inger Marie Grini

– I oppholdsrommet, med glassvegger på begge sider, er det særlig merkbart. Om vinteren er det en spesiell følelse å sitte midt i vinterlandskapet og samtidig være varm, sier Lexie.

Med bygningskroppen svevende over bakken kan sauene i området beholde tumleplassen sin og bevege seg fritt under hytta.

© Styling & Foto: Inger Marie Grini

Skigardkledningen er inspirert av tradisjonelle gårdsgjerder, og er sannsynligvis den første i sitt slag.

© Styling & Foto: Inger Marie Grini

Hytta består av et gjesteanneks med stue, bad og soveplass, en barneavdeling med to soverom og bad, hovedsoverom med bad og badstue, oppholdsrom med kjøkken, stue og spiseplass, pluss entré, vindfang og garderobe.

Avdelingene er delt inn i soner med skråtak for å gi følelsen av små hytter på rekke. I taket sikrer vinduer godt lysinnfall, og de fleste møbler er bruktfunn i tre.

Hytta både smelter inn og stikker seg frem i den frodige naturen, som innvendig sørger for både nær- og fjernutsikt.

© Styling & Foto: Inger Marie Grini

– Vi skulle ha noe som knirket, en motpol til det nye. Alt er i tre, utvendig og innvendig. Jeg ville ha vask og toalett i tre også, men da sa Lexie nei. Denne gangen, i alle fall. Kanskje om noen år, smiler Casper.

© Styling & Foto: Inger Marie Grini