Schelde Architecture
© Chtristoffer Regild

Bli med inn i den minimalistiske hytta ved Nordsjøen

På en sandbank, omgitt av vill natur og marehalm, har Mette og familien fått sin egen drømmehytte. Tegningene tok utgangspunkt i landskapet, stranden og havet som preger det spesielle kystområdet.

Familiesommerhus i tre tiår

Det spesielle kystlandskapet er ikke det første du legger merke til når du går av ferjen i Nordby, den nordligste byen og det kommersielle sentrumet på øya Fanø i Danmark. For det du møter er vanligvis et kaos av mennesker, hunder og biler som enten skal til eller fra hytta.

Det er først når du forlater Nordby og drar sørvestover at det spesielle øylandskapet begynner å ta form. De første kilometerne er våtmarker og jorder med beitende hester og kuer. Deretter er det lyngheier, og på vestsiden av øya ligger stranden.

Fanø er en del av De frisiske øyer, som strekker seg hele veien fra Nederland til den sørlige delen av Jylland. Øyrekken ligger i Vade-havet, et randhav til Nordsjøen, og havområdet er fredet av Unesco og er et av de viktigste områdene i verden for millioner av trekkfugler.

I tre årtier hadde Mette og familien hatt hytte der, men etter hvert som familien ble større og barnbarna flere, økte behovet for mer plass og tettere kontakt med uteområdene og naturen. De hadde lenge sett på salgsannonser, og på en gåtur kom paret tilfeldigvis over en hytte som var til salgs.

Hytta var gammel, men tomten var stor, og de så med en gang at det var dette de hadde drømt om. Etter å ha sikret seg eiendommen kontaktet de arkitekt Mette Schelde.

Hun hadde et idémøte sammen med eierne og gjorde en grundig analyse av tomteforholdene før hun begynte på tegningene.

Arkitektur i nærkontakt med naturen

Ønsket var nær kontakt med naturen og sandbankene, og da vi møtte hverandre, sto den gamle hytta der fremdeles. Den ga oss umiddelbart en følelse av hva man kunne gjøre på stedet. Og fordi utsikten var god og du kunne se stranden i horisonten, ble den nye hytta tegnet på akkurat samme sted som den gamle. Det ble raskt klart at hytta skulle følge landskapet, noe som førte til at de ytterste delene ble senket for å følge terrenget utenfor, forteller arkitekten.

Innendørs betyr det at du må gå tre trinn ned for å komme til stuen og soverommene. Trinnene har imidlertid en hensikt til, i og med at de blir et naturlig skille mellom rommene og funksjonene de har. Utendørs har forskyvninger i arkitekturen skapt kroker hvor man kan sitte i ly for vinden fra tre kanter.

– Ved å skape en tettere kontakt med landskapet opplever du at du er ute i nesten alle rom, selv om du er inne. Vinduene rammer inn naturen utenfor. I detaljeringsfasen tok vi også med gardinene, og alle vinduene har integrerte stoffgardiner. De gir varme i rommet og er fleksible med hensyn til solskjerming, fortsetter arkitekten.

- Det er lettere å finne roen når vi lever i balanse med naturen

Huset er bygget av tre og er kledd med sederlameller. Sedertreet er ubehandlet, slik at været vil patinere det og etter hvert farge det grått. Innvendig er det også brukt mye tre: Gulvene er av massiv eik, og det er eikefiner på veggene.

I gulvene på kjøkkenet og badet er det støpt inn naturstein fra Nordsjøen, noe som forsterker følelsen av å være nær havet. Hytta er som en forlengelse av landskapet rundt, og på nært hold kan familien studere fuglelivet og se både rådyr og kaniner.

Samtidig sørger inndelingen, romplasseringen og de forskjellige funksjonene for at det er nok plass til tre generasjoner, for det er rom til både fellesaktiviteter og til å være alene i.

– Analysen av tomteforholdene ga meg ideene til formen på hytta, og den er jeg veldig fornøyd med. Resultatet har blitt en fasade som er åpen og lukket på samme tid, og den skaper rommene og utsikten vi var på jakt etter. For det er lettere for oss mennesker å finne roen når vi lever i balanse med naturen, avslutter Mette Schelde.