Arkitekturen som gir deg (nesten) hele Nord-Norge i fanget

Børge Ouslands hotell på øya Manshausen plasserer deg midt i den nordnorske naturen. Opplevelsen er fordelt på fire hytter med prisvinnende arkitektur og ett restaurert våningshus

Manshausen i Steigen i Nord-Norge, hytte tilhørende hotellet til Børge Ousland
© Nadia Norskott

En stim av småsei svømmer forbi. I motsatt retning, nede ved bunnen, konturene av en voksen torsk. Eller er det en steinbit? Du må snu deg litt i Scandia-stolen for å se bedre. Jo, det er en torsk. I denne hytta er temaet gitt. Her er det natur, og bare natur som gjelder.

Og hvilken natur! Øya Manshausen ligger i Steigen, og er Nord-Norge på sitt typiske. Grønndirrende holmer her, snøkledde topper der. Hav overalt.

Her har polfarer og eventyrer Børge Ousland bygget sitt hotell. Et gammelt -våningshus er restaurert og delvis ombygd. Nede ved sundet lener nybygde hytter seg utover kanten. Kanskje er ikke Manshausen fullt så typisk likevel.

I denne hytta mye lenger sør i landet har de også skikkelig nærkontakt med naturen.

Utsikt fra Manshausen hotell i Nord-norge. Skandia-stoler og Muuto-karaffel
© Nadia Norskott

Hotellet består av fire arkitekttegnede hytter og et restaurert våningshus. Prosjektet fikk hele fire priser under Architizer A+Awards-seremonien i New York, blant annet prisen for beste cantilever-bygg. Hyttene er også en del av den norske mønstringen ved arkitekurbiennalen i Venezia.

– Hver hytte har sin egen utsikt og private sone rundt seg. Fremfor å bygge så tett og billig som mulig, har jeg valgt å gi hyttene plass, utsikt og kontakt med naturen, sier Ousland.

Landskapet omslutter oppholdsrommet totalt. Børge Ousland besøkte blant annet Juvet landskapshotell i Romsdalen i forkant av prosjekteringen på Manshausen.

Scandia Senior er designet av Hans Brattrud, sofabordet Stockholm er fra Ikea. Glasskaraffelen er fra Muuto.

Kjøkken med utsikt til Steigen på hotellet Manshausen
© Foto: Nadia Norskott

Arkitekten Snorre Stinessen viste seg å være den rette til å gi Ouslands ideer form og uttrykk. Så hvordan skal vi egentlig forstå den utkragende konstruksjonen, de skjeve veggene og den halvt åpne, halvt lukkede fasaden?

– Gulvet som krager utover kanten gir en følelse av å flyte over havet. Skrånende vegger øker romfølelsen. Dessuten har du muligheten til å lene deg mot dem. Det hjelper på i et lite volum som dette. At taket løfter seg ut og oppover mot glassfasaden gjør noe med perspektivet, det utvider utsynet. Og det er jo nettopp det som er hovedsaken, å åpne mellom havet og himmelen, sier Stinessen.

Også fra kjøkkenet er utsikten upåklagelig, om enn ikke likeoverveldende som i hyttas glassinnfattede parti. Gulvet er i linoleum. Stolen Scandia Senior er designet av Hans Brattrud.

Se flere inspirerende kjøkken i pakt med naturen.

Baksiden av hytte på Manshausen hotell i Steigen, nord-norge
© Nadia Norskott

Samtidig gjør også hyttas mindre spektakulære bakpart en viktig jobb.

– Når du åpner mot landskapet på denne måten, trenger du en kontrast. Derfor er bygget lavere og mer lukket i den andre enden. Grepet er enkelt, men allmenngyldig. Det øker følelsen av å være i en beskyttet atmosfære, og gir deg muligheten til å velge graden av eksponering selv, sier Stinessen.

Husk å abonnere på vårt nyhetsbrev, hvis du vil få tilsendt inspirerende reportasjer om design og arkitektur hver uke.

Soverom i Manshausen hotell sine hytter i Steigen
© Nadia Norskott

Innenfor det man kanskje kan kalle oppholdsrommet, eller en innebygd glass-veranda, finnes to soner. En dobbeltseng til venstre og kjøkken til høyre. Her har vi fast grunn under føttene, men like fullt utsyn mot landskapet.

Hytta er kompakt løst. Sovesone og kjøkken er atskilt av en romdelende hylle. Begge soner gir utsyn til landskapet.

Badet i en av hyttene på Manshausen i Steigen med furuvegger
© Nadia Norskott

Videre innover et avskjermet soverom og bad, og til slutt – for ikke å si ved begynnelsen – et halvklimatisert forrom, et vindfang som i praksis blir hyttas entré.

Badet er lagt til hyttas lukkede bakpart. Gulv og deler av veggen er i linoleum.

Hvis du leter etter mer baderomsinspirasjon, er denne saken et fint sted å begynne.

Entreen i furu på hotell Manshausen i Steigen i Nord-Norge
© Nadia Norskott

Garderoben er enkel: biter av rundstokk festet i en furuplate. Hyttas navn forsterker områdets tilhørighet til Arktis. Den sydligste hytta heter Sydpolen, den nordligste Nordpolen, og den høyeste heter Everest.

Våningshuset på hotellet Manshausen i Steigen
© Nadia Norskott

Oppe i våningshuset finner vi en felles spisesal, oppholdsrom samt noen flere sengeplasser av det enkle slaget – en madrass på gulvet inntil kneveggen med et forheng som eneste skjerming. Det totale antallet sengeplasser lyder på beskjedne tjueto.

Hvorfor ikke to hundre?

– Jeg kunne aldri tenke meg å være hotelldirektør for så mange. Opptil tretti passer meg bedre. Da får jeg en viss personlig kontakt med enkeltmennesker. Dessuten vil ikke stort flere enn det passe for et sted som Manshausen. Jeg er ikke opptatt av masseturisme, jeg drives ikke av penger, men av det å skape noe. Og gi folk opplevelser, sier Ousland.

Noen av opplevelsene krever dykkerutstyr, kajakk eller fjellstøvler. Andre opplevelser inntas godt tilbakelent fra en Scandia Senior.

Våningshuset der fellesrommene befinner seg ble restaurert og noe ombygd. Store vinduer ble satt inn i husets ene endevegg.

TIPS! Se også disse spektakulære konstruksjonene i havgapet et helt annet sted i verden.

Soldekket på hotell Manshausen i Steigen i Nord-Norge
© Nadia Norskott

Om solen ikke skinner, er det likevel rekrasjon å sitte på dekket utenfor Manshausen. Det er bare ta på seg klær.