Lyden fra havet når helt opp til arkitekt Anette Meldgaards sommerhushage i nordsjællandske Tisvilde, hvor frukttrær og bjørnebærbusker har fått lov til å vokse seg ville. Sammen med ektemannen Erik og deres tre barn jobber hun med å gjøre hagen til en ekte kystnaturtomt.
Med naturen i tankene
Naturens egen utemmede estetikk er vakker og krever heller ikke særlig med stell – et utgangspunkt som matcher Anettes tilnærming til arkitektur. Hun har hatt naturen i tankene gjennom hele prosessen med å tegne familiens nye sommerhus. Området kjente de godt fra før etter å ha tilbrakt mange somre i sitt gamle feriehus i en annen del av den lille kystbyen.
– Det lå litt mørkt til oppi skogen, og vi har hele tiden holdt øye med tomtene og husene som lå tettere på vannet. Lyset og himmelen er helt annerledes der, det merket vi særlig da vi kom hjem til det gamle sommerhuset etter en dag på stranden, forteller Anette.
Familien grep sjansen
Da en av tomtene ved havet kom for salg grep familien sjansen. Et slitt sommerhus fra 60-tallet lå allerede på stedet, men var i dårlig stand og med behov for oppgradering.
– Jeg har hatt behov for å være her mye og tegne. Det er min arbeidsmetode, også når jeg tegner hus for andre, jeg vil nødig låse meg til løsninger for tidlig. Da vi overtok sommerhuset brukte vi det som allerede var her, mens vi tenkte på hvordan vi kunne få huset til å passe perfekt til oss, forteller Anette.
"Jeg har prøvd å tvinge meg selv til å se ting på en ny måte"
Etter et år, da familien hadde opplevd lyset og alle årstidene, hadde Anette en plan for hvordan gammelt og nytt kunne bindes sammen. Soveavdelingen i originalhuset ble beholdt, mens resten ble tegnet og bygget nytt i form av et vinklet tilbygg i tre. Slik åpner huset opp mot dagslyset, som får strømme fritt inn gjennom store fasadevinduer.
– Jeg hadde en idé om at inngangen skulle lede direkte mot det grønne. Husets brede entré fører dermed direkte frem mot hagen og lyset, en idé jeg fikk fra en av Frilandsmuseets gamle gårder, sier Anette, som har designet feriehuset ut ifra sin egen estetikk.
– Jeg har prøvd å tvinge meg selv til å se ting på en ny måte. Kan man kombinere gul teglstein med fargede betongfliser? Ja, hvis jeg synes det er fint. Det behøver ikke være perfekt – og det er ikke for alle dette huset, det er for oss.
Bærekraftige løsninger
Bærekraftige løsninger har vært et kompass gjennom hele prosessen. Anette har vendt huset slik at solen gir rikelig med passiv varme, og solceller forsyner huset og varmepumpen med strøm. Teglsteinen på gulvet er gjenbruk fra Snostrup kirke og rester fra en tidligere jobb utført i samarbeid med Petersen Tegl. Fargene på veggene er naturmaling, inspirert av kystnaturen. Mønsteret i kjøkkenets fargede betongfliser er inspirert av gulvet på Thorvaldsens Museum, lagt i en forenklet versjon.
– Jeg har tatt meg tid til å dykke ned i alle fargene, utforsket stoffligheter og gitt rikelig med rom for faglig arkitektnerding, selv om jeg har tillatt det uperfekte. Huset er en refleksjon av hvem vi er på alle måter – fra innredningen til fargene og materialene. Det føles godt, sier Anette.