- Hvis jeg fant 10 cm som ikke var i bruk, hadde jeg blitt gal

Petter og Kaja ble mestere i plassutnyttelse da de pusset opp sin lille Blindern-bolig.

© Inger Marie Grini
Kaja og Petter kjøpte huset i 2006, da de ventet på at deres førstefødte skulle komme til verden. Det vakre huset, med selveste Universitetet i Oslo som nærmeste nabo, lå på en skjermet frodig tomt og hadde boarealer over fire etasjer, men absolutt alt måtte pusses opp. De startet med kjelleren og fikk raskt på plass en hybel. Dermed kunne Petter og høygravide Kaja bo i den, mens de planla hvordan de egentlig ville ha det i det nye hjemmet sitt. En prosess de brukte et helt år på.
I stuen er det god plass til alle. Den plassbygde hyllen er laget i hele rommets bredde. Ikke bare er det praktisk, men det skaper også en illusjon av et bredere rom. Den svarte stolen er Poul Kjærholms PK 22 fra Fritz Hansen, bordet er fra Norrgavel og sofaen fra Ikea. Maleriet er av Liv Heier.

© Inger Marie Grini
Mens de planla oppussingen, fikk de levd i huset gjennom alle årstidene, sett på lysinnfall og hvordan de kunne få huset til å fungerte best mulig for dem. Og de fikk brukt den tiden de trengte for å sette seg inn i alt de måtte ta stilling til av både teknisk og estetisk karakter, for å kunne ta kvalifiserte beslutninger.
Mellom stuen og spisestuen står Kajas oldefars gamle skinnstol. Spisebord og stoler er klassikere av Hans J. Wegner fra Carl Hansen & Søn.

© Inger Marie Grini
Huset er ikke så stort, og de hadde behov for all den plassen de kunne få.

– Vi var nødt til å tenke smart utnyttelse av plassen i alle rommene, og fant ut at plassbygde løsninger var den eneste måten å løse det på, forteller Kaja. Nå går all oppbevaring fra vegg til vegg, og for Kaja gikk det etter hvert nesten sport i å utnytte hver eneste centimeter. – Hadde jeg funnet 10 cm som ikke var i bruk, hadde jeg blitt gal, forteller hun.

© Inger Marie Grini

kjøkkenet er stort og luftig, og den gråmalte innredningen kamuflerer hvitevarene på en elegant måte.

Ved å droppe overskapene over kjøkkenbenken fremstår rommet større og dagslyset får slippe helt inn.

Sittebenkene er laget av en møbelsnekker, mens stolene er vintage fra Charles og Ray Eames og Arne Jacobsen.

© Inger Marie Grini
Den klassiske pianokrakken er byttet ut med Arne Jacobsens Myren fra Fritz Hansen.

© Inger Marie Grini
Tomannsboligen fra 1920-årene har beholdt sitt opprinnelige ytre utseende.

© Inger Marie Grini
En samstemt fargepalett går igjen i alle elementene på soverommet. Nattbordet er fra Norrgavel, lampene av Christian Dell. Sengeteppet er fra Aiayu. Kunsten til høyre er av Sissel Schlømer, til venstre av Åke Nilsson.

© Inger Marie Grini
Under trappen på det ene barnerommet fikk Kaja og Petter snekret hyller, og dermed gitt arealet som ellers ville vært ubenyttet, en nyttig funksjon.

© Inger Marie Grini
Barnerommet er ikke så stort, men luftig og ikke minst ryddig takket være den plassbygde sengen med sokkelskuffer som rommer uante mengder Lego.

© Inger Marie Grini
Også badet fikk spesiallaget benk for å utnytte hele bredden i rommet. Oljet eik gir et varmt uttrykk og en fin kontrast til de ellers lyse fargene.

© Inger Marie Grini
Alle gulv og vegger er holdt i lyse farger for å slippe lyset inn.

© Inger Marie Grini
Loftstuen er blitt et herlig arbeidsrom med store vinduer som slipper dagslys inn på arbeidsplassen, og stjernehimmel over kveldsarbeidet. Og for Kaja, som er et ordensmenneske, fungerer det plassbygde hyllesystemet som en drøm. Stolene Aluminium Chair, designet av Charles og Ray Eames fra Vitra, løfter jo også komforten.

© Inger Marie Grini

Hagen er flittig brukt. De gamle utemøblene fra Skagerak tåler en norsk sommer, og kan lett bygges ut med de hvite stolene Urban fra Ikea.

© Produsentene

Liker du Kaja og Petters sobre og gjennomførte stil? Pynt opp hjemmet med kvalitetsmøbler, naturmaterialer og klassikere.

Øverst f.v.: Stolen Vang av Andreas Engesvik, Oslo er en ny klassiker. 5150 kr, Tonning&Stryn. Le Klint 172 Small er diskré og vakker. 1688 kr, royaldesign.no. Linputer i duse blåtoner, 499 kr og 699 kr, By Nord. Elevated vase, 799 kr, Muuto.

Nederst f.v.: Glassvase, 329 kr, Bloomingville. Trebolle, 949 kr, Day Home. Leselampe, 1194 kr, House doctor. Armilla sofa fra Ire, 23 060 kr, møbelgalleriet.no.