Hverdag med kunst og klassikere

I den arkitekttegnede villaen balanseres samlivet med fire barn og en mengde kunst og designmøbler.

Arkitekttegnet villa
© Maria Reme

Like utenfor Oslo sentrum ligger en moderne villa tegnet av arkitekt Tom Edvardsen. At familien som bor der har en forkjærlighet for kunst og moderne klassikere kommer godt til syne. Bli med inn i et varmt hjem fylt av verdifulle skatter!
Over spisebordet henger Aeros-lampen designet av Ross Lovegrove for Louis Poulsen. Under står en lysestake designet av Arne Jacobsen i 1960, som produseres av Georg Jensen.

Rom for kunst
© Maria Reme

Den arkitektur- og kunstinteresserte familien har fått et hus med ekstra god plass til å gi bilder og skulpturer det rommet de fortjener. Stuen får et fantastisk lys fra det store vinkelvinduet. Mannen på sokkel er en skulptur av Boge Berg og fisken på podiet er av Petter Hepsø. Det store maleriet er av Sigurd Tufta. Sjeselongen fra Moroso er designet av Edward van Vliet, Lampen er en PH 3/2. Elefanten på veggen er en skulptur av Petter Hepsø.

Kino- og musikkrom
© Maria Reme

Kjelleren er bygget ut til et privat kino- og musikkrom. Med to voksne og fire barn i huset, er dette et rom alle har glede av. Her er det også topp kvalitet på lyd og bilde og et proft blendingssystem fra Tannum tekstil og Silent Gliss.
Endeveggen i kinorommet er tegnet og laget av møbelsnekkerverkstedet Kjeldahl Holst Design på Grünerløkka. For å slippe ledningsspagetti og tekniske duppeditter overalt, tegnet eierne ut et forslag og fikk snekret hele veggen som nå rommer alt det tekniske utstyret til huset. Veggen er dempet med lydplater trukket med svart stoff. Utenpå stoffet er det montert relativt brede trelister i valnøtt med smaleste side ut, for maksimal skyggeeffekt i mellomrommene. Høyttalere er skjult bak det fastmonterte lerretet. Salongbordet er laget av samme møbelsnekker. Teppet er fra Kymo og puter fra Tannum tekstil. Her henger det også to flotte malerier av Vibeke Slyngstad.

Kunst på alle vegger
© Maria Reme

I kjellerstuen er det også kunst på alle veggene. På den lange montanahyllen er det også noen vakre vaser i keramikk av Erik Pløen. De tre bildene, sett fra venstre, er av Edvard Munch, Jens Johannessen og Svein Bolling.

Kunst i gangen
© Maria Reme

Allerede før du kommer inn i huset hilser kunsten deg velkommen. Hele den ene gangveggen er viet et stort maleri av kunstneren Vibeke Slyngstad. Innebygde garderobeløsninger sørger for at gangen holdes fri for sekker og klær. Like før trappen opp til annen etasje henger nok et maleri av Vibeke Slyngstad. Det er nok ikke helt tilfeldig at settbordet fra Vitra, Nesting Tables tegnet av Josef Albers i 1927, er valgt som avlastningsbord. Fargene går igjen i det vakre maleriet.

Kvalitetsmøbler
© Maria Reme

Store veggflater gir ro til kunstsamlingen, samtidig som de moderne møbelklassikerne familien har valg i alle rom, gir et fantastisk løft til den varierte kunsten. Gode møbler og uovertruffent håndverk understreker kvaliteten i alle detaljene. Over den hyggelige peisen henger et maleri av Ørnulf Opdahl. Over Erik Jørgensen-sofaen henger en torso av Vibeke Slyngstad. De svarte skinnstolene fra Walter Knoll er ikke bare flotte, men fantastisk gode å sitte i.

Lys fra takvindu
© Maria Reme

Kjøkkeninnredningen fra Bulthaup er stram og hvit. Kjøkkenøya er plassert under takvinduet, noe som gir rommet et mykt lys på dagtid. Lapalmabarstolene kan justeres i høyden, slik at alle kan sitte godt. Foto over benken er av Jenny Rydhagen.

Kunstnerisk trapp
© Maria Reme

Trappen er elegant og enkel. Glassveggen åpner for dagslys til gangen.

Arbeidsplass på kjøkkenet
© Maria Reme

Kjøkkenet er stort og hele veggen mot trappen er kappet i benkehøyde for å gi rommet lys og luft. Her er det bygget inn en benkeplate i eik, som går over til å bli en god arbeidsplass. Kontorstolen Soft Pad er fra Vitra og designet av ekteparet Eames. På veggen ut mot spisebordet er en av skulpturene til Petter Hespø. Tannum tekstil har sørget for at samtlige vindusflater i hele huset har fått spesialtilpasset solskjerming fra Silent Gliss.

Dagslys på badet
© Maria Reme

Badene har et flott dagslys, takket være det store takvinduet.

Kuns til glede og nytte
© Maria Reme

Selv om huset er fullt av uerstattelig kunst og andre verdifulle gjenstander, er det ikke desto mindre en avslappet atmosfære. Barna løper inn og ut av huset, og alt inventar er til for å brukes.
Kunstneren Petter Hepsø har laget skulpturene på baderomsveggen (til høyre). Møbelsnekkeren Kjeldahl Holst har gitt dem en eikesokkel, slik at de nå fungerer som familiens smykkeskrin. I vinduskarmen har
noen fantastiske små skulpturer av Petter Hepsø fått plass.
Det er lett å se det varige og tidløse når det er kvalitet i alle ledd. Selv om økonomi spiller en viss rolle, er det bare estetisk sans og personlige valg som kan skape et hjem man trives i.