Urban betong med natur på alle kanter
Inne i Stockholms naturskjønne skjærgård har et ungt par transplantert et stykke urban arkitektur. Slik har de med hell fått det beste fra begge verdener.
AvKristina Raderschad
Inne i Stockholms naturskjønne skjærgård har et ungt par transplantert et stykke urban arkitektur. Slik har de med hell fått det beste fra begge verdener.
AvDa paret flyttet fra Stockholm sentrum til mer landlige omgivelser i Nacka, som kalles Stockholms nærmeste skjærgård og som ligger kun 20 minutters kollektivreise fra sentrum, var de ikke på jakt etter en landsens livsstil.
Men etter mange år i byen, og med familieforøkelse på agendaen, ønsket de seg mer ro når de ikke var på jobb. Begge jobber i Stockholms hotellbransje.
De fant en stor, skogkledd eiendom med strandlinje, som var perfekt. Skogens ro, like i nærheten av byens livlige uro.
Paret kontaktet arkitektfirmaet Arrhov Frick med ønske om et slående bygg, som ville stå ut i naturen, samtidig som de ville ramme inn utsikten ned til vannet.
Samarbeidet ble «en spennende reise».
Stuen er det eneste rommet som har husets fulle takhøyde. Med vinduer fra gulv til tak får naturen komme inn, som en behagelig kontrast til harde betongvegger.
For å ytterligere myke opp har familien valgt feminine farger og godt med tekstiler, uten å gå bort fra de stramme linjene i arkitekturen.
Dette betonghuset i Danmark har også noen detaljer som tar pusten fra deg!
PK22 stoler og PK61 stuebord fra Poul Kjærholms kolleksjon for Fritz Hansen passer perfekt til de stramme linjene i arkitekturen. Den klassiske og frodige taklampen Taraxacum tilfører en dose italiensk glamour, design Achille Castiglioni for Flos.
– Vi falt for ideen om et ganske kjølig, renlinjet skall, som vi kunne fylle med liv og sjel. Det viktigste for oss er å skape et hjem med god plass til familie og venner. Vi elsker å ha gjester, sier de.
Arkitektene tegnet en toetasjes konstruksjon i rå betong og glass, som de kalte Six Walls House, fordi planløsningen ble satt av seks fastlåste betongvegger.
– Dimensjonene og forholdet mellom rommene ble nøye testet ut med modeller på forhånd, siden det ikke kan endres på i etterkant, sier arkitekt Johan Arrhov.
I den norske skjærgården har vi besøkt en hytte i lignende terreng.
Ved første øyekast kan huset Six Walls House virke som en litt brutal inngripen i naturen. Ved nærmere ettersyn ser man derimot at betong og glass med respekt rammer inn det naturlige, uten å prøve å etterligne.
Resultatet er en sekvens av rom med helt spesifikke karakteristikker. Gangen er smal og høy, mens badene er generøse og soverommene kan minne om balkonger.
Stuen er romslig og har takhøyden til begge etasjene, masse lys og en slående peis, mens spisestuen ved det innebygde kjøkkenet er mer intim.
– Vi ønsket at oppholdsrommene skulle være i en slags åpen løsning, med tydelige soner og tilgang til hagen fra flere steder, sier paret.
Og det har de fått. De store vinduene tar naturen inn, og sammen med feminine toner og myke linjer i interiøret, gir det varme til det kjølige skallet.
Kjøkkenet er plassbygget av en snekker, med benkeplater i marmor. Steelwood barstoler fra Magis, designet av Erwan & Ronan Bouroullec Taklampene Light Bell er fra Flos.
Plassbygde kjøkken kan være en god løsning for rom som har spesielle utfordringer. Se bare hvor fin denne løsningen ble!
Også gangen er delvis åpen gjennom begge etasjene, bortsett fra en luftig vindeltrapp som binder etasjene sammen.
At en trapp kan fungere som et smykke i et hus, ser vi mange gode eksempler på i denne saken.
I husets andre etasje ligger soverom og bad.
Blomsterpotten Flora, på stativ, kommer fra Wis Design, og benken Pathos, i skinn og stål er designet av Maxalto for B&B Italia.
Ved spisebordet, designet av Hans Wegner for Carl Hansen, har man orkesterplass til utsikten. Stolene er 3107 av Arne Jacobsen for Fritz Hansen, mens Pleat gulvteppe er fra Armadillo & Co, bestilt på mål.
Både peisen og bokhyllen, som ble spesialbygget av en snekker, understreker og utnytter takhøyden i stuen.
At vinduene står høyt slipper inn lys samtidig som halvveggen under gir lunhet til rommet.
Otto sofa fra Cassina, designet av Piero Lissoni, gir fin mykhet uten å ta bort rommets fine linjer. Tarexacum taklampe fra Flos, PK 22 stoler og PK61 bord fra Fritz Hansen.
Betongbenken blir en fin ramme rundt veden. Oppå står Taccia bordlampe fra Flos, designet av Achille og Pier Giacomo Castiglioni.
Er du interessert i å lage din egen vedkurv, finner duen skikkelig fin oppskrift i denne boligreportasjen fra BoligPluss.
På gjesterommet står en Sinnerlig dagseng av Ilse Crawford for Ikea, med puter fra Hay og et vintage sidebord. På veggen 265 lampe fra Flos, designet av Paolo Rizzatto i 1973.
TIPS! Abonnerer du vårt nyhetsbrev, får du med deg inspirerende boligreportasjer som dette hver uke.
Her finner du bilder fra en rekke boliger vi har besøkt tidligere.
Hovedsoverommet har gedigen utsikt til vannet og skogen utenfor. Betongveggen har åpning ut til gangen.
Både sengeteppe og puter kommer fra Hay. Esedra lærpuff, designet av Monica Förster for Poltrona Frau.
Baderomsløsningen er tegnet av arkitektfirmaet og plassbygget av et snekkerfirma. Som på kjøkkenet er benkeplaten i marmor.
Taket både her og på soverommet vegg i vegg, er av treplater, som gir en varm lød til rommene. Begge rom har en hel vindusvegg, hvor den ene delen kan åpnes. Et gitter trygger i åpningen.
Dette badet kunne lette vært inkludert i vår samling av luksuriøse drømmebad!
Badekar Oval fra Svedberg og Glo-Ball takpendler fra Flos, designet av Jasper Morrison. Fliser fra Mosa Tiles.