
"Tre gir meg en følelse av ro, så hvorfor ikke lage en trekasse man kan bo i?"
Kristin og Thomas har forvandlet det gamle Stavangerhuset til et stilrent hjem fylt med detaljer i tre og klassisk design – og med et helt spesielt gjestetoalett.
Av — 15. August 2023Det gikk bare fire måneder fra Kristin og Thomas møttes første gang til de signerte kontrakten for det falleferdige trehuset - eller kråkeslottet, som Thomas kaller det.
Men med hans bakgrunn som håndverker var de klare for et oppussingseventyr utenom det vanlige – IKEA-testen tatt til nye høyder.
I dag - tre års renovering senere - fremstår huset som et stilfullt hjem der klassisk design og naturlige materialer står i sentrum. Og hvor gjestetoalettet får gjestene til å sperre opp øynene.

Kristin og Thomas bor Storhaug i Stavanger sammen med sønnen Helmer, som fyller ett år i mars, og 5 år gamle Max, som Kristin er bonusmamma til.
Om huset
Dette klassiske trehuset ligger i Storhaug i Stavanger og ble bygget i 1910. Den gang var det delt opp i flere leiligheter, men i dag er hele huset på ca. 300 kvadratmeter familiens hjem.
Hvorfor valgte dere et gammelt trehus?
– Jeg (Thomas, red. anm.) har alltid hatt en forkjærlighet for gamle trehus, men det var først som tømrer jeg oppdaget deres kvaliteter. De er fulle av sjel og sjarme, for ikke å snakke om alle detaljene.. fra rosetter, listverk, trapper, vinduer, skifterstenstak, fasadedekor - jeg kan fortsette. Husene føles solide med sine tykke furugulv og massive laftevegger, som om det kan står i minst 100 år til. Man bygger ikke slikt lenger, håndverket og materialene var noe annet den gang.

Kristin og Thomas har brukt tre som kontrast til det hvite i innredningen. "Sammen skaper det en fin balanse i rommet - det rene og kalde mot det varme og lune", sier Thomas.
Har du noen gang prøvd å jobbe i en stor trekasse med et gigantisk vindu utover din egen lille park? — Thomas Aardal
Hva slags stand var huset i da dere så det for første gang?
– Da vi for første gang skulle se huset la megleren ut nøkkel slik vi selv kunne låse oss inn. Huset hadde vært på markedet en stund og interessen var lav – vi skjønte raskt hvorfor…
– Huset var bortimot urørt siden 1910, sett bort fra at det hadde blitt overfalt av 1960-tallet innvendig. Jeg husker vi tok en runde i hagen, som også så ut som det var urørt etter 1910 – det var virkelig et trist syn og et vanvittig prosjekt, så vi låste oss aldri inn. Men etter en tapt budrunde (på et annet hus) og flere kveldsturer rundt om på Storhaug gikk vi tilbake til det forferdelige huset. Det vokste på oss, VELDIG SAKTE. Men vi bestemte oss for å legge inn et bud under pris, og kort tid etter var kråkeslottet vårt.

Ifølge Thomas har de på soverommet funnet den perfekte balansen mellom materialer som gir ro og sjelefred.
Er det noe spesielt dere har tenkt over under renoveringsprosessen?
– Grunntanken bak prosjektet var å tilbakeføre den utvendige fasaden og forsiktig ivareta de originale detaljene innvendig i et nåtidig miljø rent innredningsmessig. Dessverre var det ikke mye igjen av det originale fra 1910 ettersom 60- talls renoveringen skjedde.. men i prosessen fant vi det originale listverket, merker etter rosetter, originale dører skjult inne i veggene og spor og rester etter fasade og vindusdekor. Dette har vi restaurert.
– Hele huset er plukket fra hverandre og satt sammen igjen, utvendig så nært på originalen som mulig. Dessverre var de gamle gulvene i for dårlig stand til å restaureres, så det er skiftet ut med massivt fiskebensgulv i eik, så det er fortsatt tro til husets tid.
– Det var også med tungt hjerte at vi måtte fjerne den originale trappen ettersom vi ikke fikk planløsningen til å gå opp. Det skal være 1910 utvendig men innvendig skal det også være praktisk og tilpasset våre behov i dag.

På badet fremheves naturlige materialer med baderomsmøbler i tre og Carrara-marmor på gulv og vegger.
Er det noe dere har angret på underveis?
Nei det er det faktisk ikke, ettersom det tok oss 3 år å renovere huset. Det ga oss tid til å gjøre de rette valgene for oss. Vi bestemte oss for å gå for alle løsninger og produkter vi har drømt om. Vi elsker for eksempel badet vårt fra Vola, selv om det har en frisk pris - men det glemmes heldigvis fort i etterkant. Et godt produkt glemmer man ikke, så vi gikk all in.
Hvordan vil dere beskrive innredningsstilen deres?
– Innredningsstilen vår er uten tvil klassisk nordisk, med et spesielt fokus på eik. Vi har gått for rolige jordtoner, naturmaterialer, og ting som eldes med sjarm. Man skal kunne se at det har bodd mennesker her. Jeg tror om man velger gode materialer vil ikke et hjem slites, det vil kun patineres.
– Mange frykter materialer som eik og marmor, da naturmaterialer er levende og absorberer livet omkring dem. Men jeg vil si at det er lite å frykte om man legger litt innsats i det. Det er en liten pris for kunne bo med et ekte naturprodukt hvor hver stein er unik.

Stuen er innredet med danske designklassikere, og PH-konglen i kobber er et av Thomas' favorittelementer i huset.

Det lille lesehjørnet ved vedovnen er det perfekte stedet å tilbringe en kjølig ettermiddag.
"Tre gir meg en følelse av ro, så hvorfor ikke lage en trekasse man kan bo i?" — Thomas Aardal
Hvor har dere funnet inspirasjon til innredningen deres?
– Inspirasjonen er hentet fra bokstavlig talt over alt… trappoppgangen til HAY House i København, vinduskarmene hos vinbaren Stranden 10 i København, utelampene i gamle Stavanger. Men også som håndverker, hvor jeg har jobbet innendørs i svært mange gamle hus. Interiørbutikker som Carl Hansen & søn, Getema og møbelgalleriet her i byen eller på Instagram og i boligmagasiner. Det finnes inspirasjon over alt – man må bare bevege seg saktere. Men mye av inspirasjonen er jo åpenlyst dansk og kommer gjerne fra min favorittby København.

Det vakre kjøkkenet er en av Kristin og Thomas' favoritter i hjemmet. Det er laget i Dinesen Heart Oak av møbelsnekker Frode Tingbø.

"Kjøkkenet skulle jeg gjerne tatt med meg om jeg måtte flytte. Man får følelsen av at man kan sette kniven i benken - det er rett og slett solid," forteller Thomas.
Hvilke tanker ligger bak fokuset på tre i hjemmet?
– Tanken av å omgi seg med tre i hjemmet kommer av treets fantastiske egenskaper. Det er formbart, slitesterkt og kan enkelt fornyes. Tre er varmt, er unikt i dets tegninger, gir en god akustikk og gir meg personlig en følelse av ro. Så hvorfor ikke lage en trekasse man kan oppholde seg i?
– Det var et åpenbart valg, spesielt i det nye tilbygget, som vi med hjelp fra Sjo Fasting Arkitekter har tilført det gamle huset. Tanken var at den nye delen skulle fremstå tydelig og i kontrast til det gamle huset. Derfor skulle det være noe helt annet og veldig moderne.
– Med inspirasjon fra vårt favoritt kaffested i Stavanger, Kokko, besluttet vi oss for å bekle hele tilbygget med tre. Jeg mener bestemt at man får en bedre helhet ved å ikke ha for mange forskjellige elementer, som gulvtyper, veggtyper, osv., men i stedet ha faste elementer som går igjen gjennom hele boligen.

Kristin og Thomas valgte å kle entréen med tre på alle overflater: gulv, tak og vegger. Det skaper ro og gir følelsen av å befinne seg i en trekasse.

Selv gulvet er i tre – et såkalt kubbegulv, så det kan stå imot røff behandling i entreen.

Ved første øyekast legger du nærmest ikke merke til døren i treveggen. Bak den skjuler det seg et lite gjestetoalett som tar de fleste gjester med storm.
Hvordan kom dere på idéen med gjestetoalettet som er skjult i entreen?
– Da entreen skulle bekles med eikefiner, og garderoben skulle bygges med 3,5 meter høye skapsdørre fra vegg til vegg, føltes det naturlig å la dører til toalettet gli inn i det hele som en del av veggen.
– Det er mange som har slipte betonggulv og fliser i entreen, men vi ønsket å bruke noe helt annet. Og her oppsto tanken om en trekasse hvor alle overflater var tre - også gulvet. Men tre og vann er ikke alltid den beste kombinasjonen. På en av våre turer til København hadde jeg sett et tregulv som lå utendørs. Et kubbegulv, det må ha vært noen hundre år gammelt, som forsatt var intakt og veldig spennende. Ettersom treet er snudd andre vei (skåret mot åreretningen, red. amn.) har det er enorm slitestyrke og vann var tydeligvis ikke et problem. Vi fant en leverandør og kubbegulvet i entreen ble til.

Finérpanelene på gjestetoalettet er mettet med hardvoksolje, noe som gjør overflaten vannavvisende slik at den lett kan tørkes av med en klut - det samme gjelder tregulvet.

Som prikken over i-en er stikkontaktene i det trepanelkledde gjestetoalettet laget av messing - det samme gjelder de andre trepanelkledde rommene i hjemmet.
Hvilke vurderinger gjorde dere da dere valgte å bekle gjestetoalettet med tre?
– Toalettet ligger innenfor entreen som også er bekledd i eiketre. Derfor ble det naturlig å fortsette med de for ikke å blande inn nye fliser, eller veggbekledning og lignende inn. Gulvet er også det samme kubbegulvet som i entreen, og vi har valgt samme baderomsarmatur som resten av huset - det skaper en rød tråd.
Hva er folks reaksjoner når de kommer inn i en "trekasse"?
– Folks reaksjon når de kommer inn i vår «tre-entré» er alltid kul. Først blir de helt stille og titter seg rundt – jeg tror det kommer litt uventet for mange – før de forteller at dette er ganske fett.
– Toalettet legger de ikke merke til. Vi må ofte forklare at det faktisk er et toalett i entreen, for de oppdager det ikke selv. Men når de så ser det, elsker de det - og det er flere som har sagt at de kunne ønsket seg et slikt toalett. Å omgi seg med tre gir en helt spesiell ro.

Selv på det lille kontoret er alle overflater i rommet kledd i tre. Det store vinduet som vender ut mot hagen gir ikke bare en flott utsikt, men bringer også mye lys inn i arbeidsrommet.
Også kontoret deres er bekledd med tre – hvorfor det?
– Kontoret ligger også i det moderne tilbygget, og derfor var det opplagt å bekle det med tre liksom entreen. Altså har du noen gang prøvd å jobbe i en stor trekasse med et gigantisk vindu utover din egen lille park? Det er ganske fantastisk. Det gir arbeidsro en ny dimensjon – det kan jeg anbefale!
Kristin og Thomas' 5 beste råd til deg som gjerne vil innrede med tre i hjemmet?
- Velg oljet fremfor såpet om du ikke er glad i vedlikehold
- Tre kan kombineres med de fleste materialer og farger
- Ikke være redd for å bruke mye tre
- Bland treslag og behandlinger
- Hvit skal stå i kontrast til eik og ikke blandes. Det kan få eik til å se billig ut.
Få mer inspirasjon fra det elegante hjemmet ved å følge Thomas på Instagram.