Totalforvandling: Fra 2400 m2 gammelt meieri til moderne hjem

Paret Britt Christensen og Mikkel Küster har forvandlet Vallø Meieri til et toppmoderne og rustikt hjem med hvite fliser og høye vinduer. Se det imponerende resultatet her.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Samboerparet Britt Christiansenog Mikkel Kunster forelsket seg for noen år tilbake i en tidligere meieribygning. Siden ha de brukt tid, krefter og kjærlighet på å forvandle den gamle bygningen til et hjem.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

En nedlagt fabrikk

Britt Christiansen og Mikkel Küster hadde alltid drømt om å finne en nedlagt fabrikk og forvandle den til et hjem med masse personlighet og smarte løsninger. Drømmen gikk i oppfyllelse for noen år siden da de fikk i oppgave å innrede et merieri for en kunde.

Innen de hadde løst oppgaven, hadde paret, som lever av å gi hoteller, restauranter og andre oppdragsgivere et kreativt interiør, overtatt det gamle meieriet på 2400 kvadratmeter med låve og tomt på 14 mål.

Et stort rom med masser av lys rommer kjøkken, spisestue og oppholds-rom. De hvite flisene på veggen er orignale. Polert betonggulv, synlige installasjoner og akustikkplater i taket forsterker det industrielle uttrykket. Kjøkkenet er Metod-systemet fra Ikea med Kungsbacka-dører. Det store spisebordet fra Stouby, og rundt bordet står et utvalg av forskjellige spisestuestoler. Lampene over bordet er Tom Dixons Fade Pendant Copper. I taket er det åpninger fra der de gamle melkesiloene sto.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Stuebordet i oppholdsrommet består av en gammel dreiebenk som har fått en sokkel av betong. Sofaen heter Macchiato, og lenestolen med lammeskinn heter Big Big Chair. Begge fra Norr11. Vitrineskapet, som inneholder porselen og ting de samler på, er fra House Doctor. Veggteppene fra 101 Cph.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Hvite fliser og betonggulv

De siste par årene har mesteparten av tiden gått med til restaurering av bygningen fra 1949. Det har tatt tid, for renoveringen har foregått med egen og gode venners arbeidskraft, men nå står den røde murbygningen omsider ferdig.

Paret har omhyggelig bevart så mye som mulig av det industrielle uttrykket – alt fra de hvite flisene, som det tok en evighet å vaske ned, til de tykke betonggulvene og hullene etter melkesiloene. Til og med fellestoalettene er bevart.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Unik fotokunst, trykk og morsomme detaljer som sofabordet i tre, som er laget av den gamle pressformen fra meieriets osteproduksjon.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

For noen år siden forelsket Britt Christiansen og Mikkel Küster seg den gamle meieribygningen, og siden har de brukt tid og krefter på å lage den om til et hjem.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Newyorker-stil

De høye dørene og vinduene er også originale, og med store sammenhengende rom og rå materialer minner resultatet om de gamle loftene i New York.

– Vi er begge veldig detaljorienterte og kan bli helt oppslukt av den minste lille ting, forteller Britt Christiansen.

Badet er en blanding av gammelt og nytt. Badekaret fra Bernstein Badshop tilfører et snev av ekstravaganse til de gamle teglveggene. Dragør-armatur og Etch Pendel fra Tom Dixon gjør elegansen komplett.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

På soverommet møtes det rustikke og dekadente.Ekstra lange tunge, røde velurgardiner fra Ikea gir rommet en teatralsk stemning. Lampene ved sengen er fra Hübsch, og teppet er fra Zuiver. Bak den røde flisveggen ligger badet.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Inspirasjon fra hotellobbyer og restauranter

Paret innrømmer at de er miljø skadd etter mange år i interiørbransjen, men at de likevel hele tiden er på jakt etter nye impulser. Inspirasjon henter de på reiser, og da gjerne fra internasjonale hotellobbyer og restauranter hvor man har våget å tenke litt annerledes.

– Vi liker det sære og nyklassisistiske, og blir begeistret av litt gærne og originale ideer. Det kan fort bli litt mye, så må man vite å begrense seg, sier Britt Christiansen.

– Huset hadde mange fine detaljer, og vi har forsøkt å beholde så mange som mulig. Vi har blant annet bevart den innskutte mellometasjen og lagt glass i hullene melkesiloene etterlot i gulvet. Glassene veier 250 kilo, og det var litt av en oppgave å få dem inn i huset med en kran, forteller Mikkel Küster.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Visuelle sammenstøt

For Britt Christiansen var valget av materialer spesielt viktig.

– Selv om det så kaotisk ut på et tidspunkt, har vi under hele prosjektet hatt et klart bilde av hvor vi skulle. Materialene er rustikke, holdbare og vakre i seg selv. Betong, fliser, akustikkplater i taket og rå pussede vegger danner et industrielt bakteppe for innredningen. Vi liker å skape visuelle kontraster og kan godt blande det klassiske med noe vilt og uventet. Det er slik vi jobber profesjonelt også, forklarer Britt Christiansen.

– Vi har begge sterke meninger og jobber gjerne med organiske prosesser og kontraster. Det må være litt historie også – og så må det være plass til å samle venner, utdyper Britt Christian-sen, som liker å gi meieriets rå uttrykk et eksklusivt og dekadent motspill.

Meieriet har blitt til et personlig hjem for paret. Det har både hjerterom og husrom til mange gjester, og på sikt er planen få liv i de andre bygningene på tomten også – gjerne som et bofellesskap fylt med gode venner.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Meieriarbeidernes gamle toalett har fått nytt uttrykk med en skjenk fra Pure Home og speil fra House Doctor. Håndvaskene er fra Bernstein Bads-hop.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

I bygningens andreetasje har paret innredet med en sofa trukket med rustfarget velurstoff. Hippo-stol, Gear-bord og Mammoth-loungestol fra Norr11. Den store Geometry-lampen fra DesignAffair samler møblementet.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Materialiteten preges av historien. De hvite flisene er orignale. Gulvet i tre tilfører varme til rommene.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad