Skapte en ny start
Susanne og samboer Tobias Alexander Tjørstad hadde alltid drømt om et hus med eplehage. Da de plutselig kom over en enebolig fra 1920 på Skøyen i Oslo, var de nødt til å slå til.
Gjennom årenes løp hadde huset gjennomgått flere runder med oppussing og i lagene med maling, tapeter og gulv fra ulike tidsepoker hadde helheten forsvunnet.
-Huset hadde gode kvaliteter, men trengte en ny start, forteller Susanne.
Familiedrevet moteimperium
Det er over 16 år siden hun og broren Andreas startet Holzweiler Agency, et firma som siden har vokst seg til et internasjonalt motehus. På samme tid som Susanne og samboeren overtok huset, skulle hun egentlig i gang med å etablere Café Platz, en egen monoforretning for Holzweiler med tilhørende restaurant i Oslos nyeste urbane hotspot Bispevika.
-Planen var å være ferdig med oppussingen av Café Platz før vi begynte på huset, men på grunn av pandemien og alle forsinkelsene som medfølgte, endte vi med å gjøre begge deler samtidig. Du kan tenke deg at det var hektisk en periode, men gøy også, sier Susanne.
Norsk kvalitetshåndverk
Som grunnlegger av en norsk bedrift vet Susanne hvor viktig det er å promotere norsk design. Det Oslo-baserte designstudioet Bielke&Yang ble engasjert til å utforme det grafiske uttrykket, mens Snøhetta samarbeidet med Susanne om interiøret.
-Til restauranten fant jeg en norsk mønsterparkett fra Skoger som er laget av rester fra parkettindustrien. Hver eneste bit er lagt for hånd, noe som gjør hvert gulv unikt. Da vi så hvor nydelig det ble i restauranten, måtte vi bare ha det hjemme. Det er fint når man klarer å lage noe som er skikkelig fint av det som nesten blir kastet, sier Susanne.
Treverk som harmoniserer
Mønsterparketten brer seg utover første etasje som et vakkert underlag for det duse og harmoniske møblement. Kjøkkenet er det eneste som bryter med sine mørke skapfronter, der man skimter bambusstrukturen under de behandlede overflatene.
-Jeg hadde ønsket meg et kjøkken fra Ask og Eng i årevis, men da vi pusset opp rekkehuset vi bodde i før, visste vi ikke hvor lenge vi kom til å bli boende. Når man kjøper et kjøkken som dette, skal det vare veldig lenge, sier Susanne.
Kortreist produksjon
Kine Ask Stenersen og Kristoffer Eng, som står bak Ask og Eng, har gjort det til sin spesialitet å tilby skreddersydde kjøkkenløsninger i bambus, snekret på deres eget verksted i Drammen. Norsk og kortreist produksjon var midt i blinken for Susanne og Tobias.
-Idet vi undertegnet kontrakten, ringte jeg til Kine og Kristoffer. Vi hadde alt planlagt at vi skulle ha lyse bambusfronter i typen Soil, men da Tobias og jeg besøkte studioet deres i Oslo, så vi en mørkere versjon og ble helt bergtatt, sier Susanne.
Stillesoner som gir rom for avslapning
Foruten kjøkkenet, som er hele familiens favorittrom, har Susanne og Tobias selv designet en liten vinterhage som de har fått en snekker til å sette opp. Den følger stilen til huset og ser ut som den alltid har vært der.
-Det er gøy å skape noe selv og ikke kjøpe alt ferdig. Vi har vært bevisste på å lage ulike soner i huset. Både liten og stor i familien elsker å sitte i vinterhagen og se utover hagen. Jeg starter alltid dagen her med å meditere.
Susanne fremhever at de prøver å ikke trekke for mange ting inn i huset. Det handler om å skape en god energi, følelsen av at det er godt å være hjemme.
-Vi har bestemt at vi skal være glade i hvert objekt. Som blomsterpotten ved sofaen. Da jeg så at Ali Gallefoss, som vi har hatt mye designsamarbeid med i forbindelse med Holzweiler, la den ut på Instagram, måtte jeg bare ha den. Det er vanligvis vanskelig å finne fine blomsterpotter, og denne er et lite kunstverk.
Oppussing krever tålmodighet
Så langt er det bare første etasje som er ferdigstilt. Oppussingen var et stort nok prosjekt i seg selv da de satte i gang. Nå er de glade for beslutningen om å bo seg inn før de gyver løs på neste runde.
-Nå ser vi at vi kanskje skal endre planløsningen i andre etasje, men det hadde vi ikke orket da. Dette er et hus for livet, da er det bedre å vente litt og se hva det er vi egentlig trenger, sier Susanne.