Holzweiler interior
© FOTO: PERNILLE MÜNSTER / STYLING: KATRINE HOVIND

Bli med inn i det vakre hjemmet til Susanne Holzweiler

Da Susanne Holzweiler og samboeren Tobias Alexander Tjørstad omsider kom over drømmehuset på Skøyen i Oslo var de nødt til å slå til.

Skapte en ny start

Susanne og samboer Tobias Alexander Tjørstad hadde alltid drømt om et hus med eplehage. Da de plutselig kom over en enebolig fra 1920 på Skøyen i Oslo, var de nødt til å slå til.

Gjennom årenes løp hadde huset gjennomgått flere runder med oppussing og i lagene med maling, tapeter og gulv fra ulike tidsepoker hadde helheten forsvunnet.

-Huset hadde gode kvaliteter, men trengte en ny start, forteller Susanne.

Holzweiler interior

Interiøret røper Susannes fascinasjon for den svenske produsenten Fogia, som Holzweiler er forhandler for gjennom sine konseptbutikker. Ved siden av Bollo-stolen designet av norske Andreas Engesvik står Bond-bokhyllen av Main. Utility-puffen er designet av Norm Architects, og Jord-sofaen er fra Luca Nichetti. Salongbordet fra Bolia ble valgt ut for sine myke hjørner – for å unngå at minstemann skader seg på skarpe kanter.

© FOTO: PERNILLE MÜNSTER / STYLING: KATRINE HOVIND

Familiedrevet moteimperium

Det er over 16 år siden hun og broren Andreas startet Holzweiler Agency, et firma som siden har vokst seg til et internasjonalt motehus. På samme tid som Susanne og samboeren overtok huset, skulle hun egentlig i gang med å etablere Café Platz, en egen monoforretning for Holzweiler med tilhørende restaurant i Oslos nyeste urbane hotspot Bispevika.

-Planen var å være ferdig med oppussingen av Café Platz før vi begynte på huset, men på grunn av pandemien og alle forsinkelsene som medfølgte, endte vi med å gjøre begge deler samtidig. Du kan tenke deg at det var hektisk en periode, men gøy også, sier Susanne.

Holzweiler interior

Susanne og Tobias åpnet opp første etasje for å få lyset til å flomme fritt gjennom rommene, men valgte å beholde de originale glassdørene mellom stue og kjøkken for å kunne lukke ved behov. Blomsterpotten ved siden av sofaen er designet av Ali Gallefoss.

© FOTO: PERNILLE MÜNSTER / STYLING: KATRINE HOVIND

Verket av Ole Martin Lund har fått hedersplass i stuen, og er en av parets favorittkunstnere. Wegners Elbow-spisestuestol er et smykke i seg selv og kan plasseres rundt omkring i huset.

© FOTO: PERNILLE MÜNSTER / STYLING: KATRINE HOVIND
Holzweiler interor

Hele familien får plass i den avslappede Jord-sofaen, som brukes flittig når familien har filmkveld. Lingardinene og Hebe Lamp fra den danske produsenten Ferm Living henter opp de duse sandtonene. Speilbildet på veggen i stuen er et kjærkomment funn fra bruktbutikken Alabaster på St. Hanshaugen.

© FOTO: PERNILLE MÜNSTER / STYLING: KATRINE HOVIND

Norsk kvalitetshåndverk

Som grunnlegger av en norsk bedrift vet Susanne hvor viktig det er å promotere norsk design. Det Oslo-baserte designstudioet Bielke&Yang ble engasjert til å utforme det grafiske uttrykket, mens Snøhetta samarbeidet med Susanne om interiøret.

-Til restauranten fant jeg en norsk mønsterparkett fra Skoger som er laget av rester fra parkettindustrien. Hver eneste bit er lagt for hånd, noe som gjør hvert gulv unikt. Da vi så hvor nydelig det ble i restauranten, måtte vi bare ha det hjemme. Det er fint når man klarer å lage noe som er skikkelig fint av det som nesten blir kastet, sier Susanne.

Holzweiler kjokken interior

Kjøkkeninnredningen strekker seg utover i form av en sittebenk som også er i bambus, designet av Ask og Eng. Susanne liker den litt «nedpå» følelsen en kjøkken- benk gir. Elbow-spisestuestolene av Hans J. Wegner for Carl Hansen er de samme som Susanne valgte til Café Platz.

© FOTO: PERNILLE MÜNSTER / STYLING: KATRINE HOVIND

Treverk som harmoniserer

Mønsterparketten brer seg utover første etasje som et vakkert underlag for det duse og harmoniske møblement. Kjøkkenet er det eneste som bryter med sine mørke skapfronter, der man skimter bambusstrukturen under de behandlede overflatene.

-Jeg hadde ønsket meg et kjøkken fra Ask og Eng i årevis, men da vi pusset opp rekkehuset vi bodde i før, visste vi ikke hvor lenge vi kom til å bli boende. Når man kjøper et kjøkken som dette, skal det vare veldig lenge, sier Susanne.

Holzweiler interior

I hjørnet foran kjøkkenøya har de fått en ekstra sittekrok rundt det spesialdesignede spisebordet fra Ask og Eng. Speilet på veggen er fra Ferm Living.

© FOTO: PERNILLE MÜNSTER / STYLING: KATRINE HOVIND

Kortreist produksjon

Kine Ask Stenersen og Kristoffer Eng, som står bak Ask og Eng, har gjort det til sin spesialitet å tilby skreddersydde kjøkkenløsninger i bambus, snekret på deres eget verksted i Drammen. Norsk og kortreist produksjon var midt i blinken for Susanne og Tobias.

-Idet vi undertegnet kontrakten, ringte jeg til Kine og Kristoffer. Vi hadde alt planlagt at vi skulle ha lyse bambusfronter i typen Soil, men da Tobias og jeg besøkte studioet deres i Oslo, så vi en mørkere versjon og ble helt bergtatt, sier Susanne.

Holzweiler kjokken interior

Bambusfrontene har fått en spesiell overflatebehandling som gir dem den mørke tonen. Håndtakene og listverket rundt dørene er frest ut med en CNC-freser før de er pusset for hånd.

© FOTO: PERNILLE MÜNSTER / STYLING: KATRINE HOVIND
Holzweiler kjokken interior

På kjøkkenet er det er ingen overskap. Det er et bevisst valg for å få kjøkkenet til å gli inn i interiøret.

© FOTO: PERNILLE MÜNSTER / STYLING: KATRINE HOVIND

Stillesoner som gir rom for avslapning

Foruten kjøkkenet, som er hele familiens favorittrom, har Susanne og Tobias selv designet en liten vinterhage som de har fått en snekker til å sette opp. Den følger stilen til huset og ser ut som den alltid har vært der.

-Det er gøy å skape noe selv og ikke kjøpe alt ferdig. Vi har vært bevisste på å lage ulike soner i huset. Både liten og stor i familien elsker å sitte i vinterhagen og se utover hagen. Jeg starter alltid dagen her med å meditere.

Susanne fremhever at de prøver å ikke trekke for mange ting inn i huset. Det handler om å skape en god energi, følelsen av at det er godt å være hjemme.

-Vi har bestemt at vi skal være glade i hvert objekt. Som blomsterpotten ved sofaen. Da jeg så at Ali Gallefoss, som vi har hatt mye designsamarbeid med i forbindelse med Holzweiler, la den ut på Instagram, måtte jeg bare ha den. Det er vanligvis vanskelig å finne fine blomsterpotter, og denne er et lite kunstverk.

Holzweiler interior vinterhage

Susanne og Tobias funderte på hvordan de kunne lage et lite hjørne som hele familien kunne bruke. Det var da de fikk ideen om en vinterhage med innebygd sofa og skap.

© FOTO: PERNILLE MÜNSTER / STYLING: KATRINE HOVIND

Oppussing krever tålmodighet

Så langt er det bare første etasje som er ferdigstilt. Oppussingen var et stort nok prosjekt i seg selv da de satte i gang. Nå er de glade for beslutningen om å bo seg inn før de gyver løs på neste runde.

-Nå ser vi at vi kanskje skal endre planløsningen i andre etasje, men det hadde vi ikke orket da. Dette er et hus for livet, da er det bedre å vente litt og se hva det er vi egentlig trenger, sier Susanne.

Det har vært viktig å skape kombinasjoner som matcher. Soverommet går i samme fargetoner som resten av huset. En Arum-vegglampe fra Ferm Living henger på veggen.

© FOTO: PERNILLE MÜNSTER / STYLING: KATRINE HOVIND