© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

Se den spektakulære villaen som er en hyllest til det glade 70-tallet

Med runde former, psykedeliske farger og skreddersydde løsninger i en klasse for seg er spektakulære Villa Benkemoun en hyllest til byggeåret 1974.

Interiøret er tro mot 70-tallet, innredet med tidsriktige møbler i runde former, i tråd med arkitekturens buede vegger. De oransje lenestolene er av Geoffrey Harcourt for Artifort, mens det lave stuebordet er fra Galerie A Demain i Paris. De hvite møblene med svart skinntrekk er av Ayann Goses fra Galerie Glam i Paris, mens det runde svarte vintagebordet er fra Galerie La Marchande des 4 Saisons. Den dekorative peisen i metall er laget av skulptør Max Sauze.

Drømmen om Frankike

På 1960-tallet, etter å ha bodd i Algerie i mer enn 30 år, tok Pierre og Simone Benkemoun med seg barna og flyttet tilbake til Frankrike. Her bestemte de seg for å bygge drømmehuset, tett på byen Arles sør i landet.

De ønsket seg et annerledes hus og ba sin venn og arkitekt Emile Sala om hjelp. Med Le Corbusier som forbilde tegnet han først en firkantet konstruksjon med store vinduer og langstrakte linjer – men Pierre og Simone ønsket seg myke, runde former.

© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

Peiskos får en helt ny betydning med denne unike installasjonen av skulptør Max Sauze, med keramikkfliser laget av Guy Baref. Den skreddersydde sofaen er trukket om av Galerie La Marchande des 4 Saisons, og ved siden av Arne Jacobsens Egget-lenestol, i dag produsert av Fritz Hansen, står en Pipistrello-lampe av Martinelli Luce. Gardinen er original, mens korktaket er restaurert i tråd med husets opprinnelige interiør.

Les også: Funksjon og estetikk i fantastisk forening

Gode hjelpere

Noen dager senere kom Emile tilbake med et nytt forslag uten en eneste lik linje eller vegg, forteller datteren Brigitte Benkemoun, som den gang bare var 12 år gammel.

– Underveis ba foreldrene mine også interiørarkitekt Robert Heams om hjelp, sammen med keramikeren Guy Baref og skulptøren Max Sauze, som designet den unike peisen i stuen.

© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency
© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

Oppdragsgiverne ønsket seg myke linjer, noe arkitekt Emile Sala tok helt bokstavelig – få vegger i huset er rette! Også trappen mellom etasjene avsluttes i et sirkulært pleksiglassgelender, som rammer inn vintage-lampen fra et loppemarked i Paris. Fotografiene er av Roxane Lagache og fra Galerie Yvan Royer. // Hvite vegger og tak gir fint spillerom for de mange særegne detaljene som fyller villaen.

Lenge leve 70-tallet

Etter at foreldrene gikk bort i 2016 har hun, sammen med ektemannen Thierry Demaizière, renovert den i dag fredete villaen på 350 kvadratmeter. Resultatet er en vakker hyllest til 70-tallet, uten at boligen fremstår som et museum av den grunn.

De utvendige murene som tidligere var okerfargede er malt hvite, den unike sofaen i stuen har fått nytt trekk, og i spisestuen er tekstiler på veggene erstattet med kork, tro mot originaltegningene.

Det tok tre år å bygge villaen fra 1974. I dag lever huset videre som feriested for byggherrenes familie, som også leier ut boligen til kunstneriske formål.

© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

Sirkelen er temaet også i den runde spisestuen, hvor Eero Saarinens Tulip-bord og -stoler for Knoll er bevart fra 70-tallet – bortsett fra putene, som har fått nytt trekk. Korkveggen er fra Cork Design, tro mot arkitektens opprinnelige løsning, mens taket er malt i fargen India Yellow fra Farrow & Ball. Den skulpturelle lysekronen er fra møbelmessen i Milano på 70-tallet, og har fulgt huset siden starten.

© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

Små, runde mosaikkfliser dekker både gulvet og den runde øya på kjøkkenet, en hyllest til husets opprinnelige idé fra 70-tallet. De originale stolene av Carlo Bartoli for Kartell matcher den oransje skapveggen malt i fargen Charlotte’s Locks fra Farrow & Ball.

© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

Badet er kledd i hvite mosaikkfliser fra Made in Mosaic, som gjentar uttrykket på kjøkkenet. Vasken er fra Duravit, armaturen fra Zucchetti og Freestark-badekaret er fra Cleargreen. De runde speilene er nye, men matcher 70-tallsstilen perfekt!

© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

Den originale sengen dominerer soverommet med sin helt spesielle form og størrelse. Nattbordene er designet av Anna Castelli Ferrieri for Kartell, mens maleriet på veggen er av Elena Simon fra La Marchande des 4 Saisons.

© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

I den buede gangen står en dekorativ kommode av Raymond Loewy i krombehandlet plast. Over, et maleri fra Lee Roy Merlyn.

© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency
© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

Villa Benkemoun består av ulike former og nivåer, noe som gjør fasaden like visuelt spennende som interiøret. // Utenfor fanger den klassiske Butterfly-stolen av Jorge Ferrari-Hardoy opp de røde aksentene innvendig.

Les også: 5 tips til en sjarmerende hage

© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

Villaen i franske Arles er en arkitektonisk opplevelse utenom det vanlige. Huset er sydvendt, mot tradisjonen i regionen, og solen varmer opp rommene gjennom store vinduer. Alle rom har dører ut mot gård, terrasse eller hage.