Se den gamle villaen med moderne sjel

Bli med inn til Linda og Jon i deres gamle villa i Trondheim. De har skapt et moderne hjem med et klassisk preg.

© Anne-Line Bakken

Harmonien råder hos Linda og Jon, i villaen fra 1912 på Singsaker i Trondheim. I stuen legger de historiske rammene og det nylagte fiskebensgulvet fra Dinesen premissene, mens Andreas Engesvik, Oslos Tiki-sofa fra Fogia, Hans J. Wegners lenestoler CH25 fra Carl Hansen & Søn og Poul Henningsens pendellampe Konglen fra Louis Poulsen gir rommet en bestemt opplevelse av nåtid. Veggene er malt i nyansen Hvit Lin fra Jotun Lady.

Et hjem med delikate detaljer

Det ble elektrikerlærlingen som til slutt måtte trå til og ta beslutningen. Enda et valg – og det selv av en «bagatell» som fugefargen mellom flisene i gangen – ble for mye for høygravide, hormonelle, lei-av-renovering-på-andre-året-Linda.

– Så der og da veltet jeg avgjørelsen over på en tenåring under opplæring, forteller hun leende.

Men det var da også den eneste avgjørelsen Linda Refsnes og mannen Jon ikke tok selv.

© Anne-Line Bakken

På bordet fra Bolia står en fasettert glasskål fra Reflections Copenhagen, som et innslag av glamour i det lavmælte interiøret.

Paret overtok den 400 kvadratmeter store villaen fra 1912 på ærverdige Singsaker i Trondheim i 2016, og brukte to år på å pusse den opp. Helt ned til siste detalj.

– Vi var inspirert av reisene våre rundt om i verden, av hoteller og butikker, da vi planla hvordan uttrykket skulle bli, forteller Linda om det delikate resultatet.

© Anne-Line Bakken

Teppet Shaggy fra Layered gir rommet en mer uvøren karakter. Gjennomgående i huset er det brukt gardiner fra gulv til tak, her fra Mimou. Veggpanelene er nye og laget av Syversen Snekkeri. De danner en nydelig ramme rundt rommene. Stålampen er IC Lights av Michael Anastassiades fra Flos.

For å strukturere arbeidet laget hun byggpermer som alle faggruppene jobbet ut ifra, med spesifikasjoner på materialvalg, layout, inventar, belysning og NCS-koder. Blant annet.

– Det fungerte veldig bra, sier hun. Og selv om det er detaljer hun gjerne skulle ha gjort annerledes, er hun klar på at det kun er flisespikkeri.

– Det vil selvfølgelig alltid være rom for forbedringer på et så stort prosjekt!

© Anne-Line Bakken

Over peisen henger speilet Randaccio fra Gubi. I Hans J. Wegners lenestol CH25 fra Carl Hansen & Søn er det godt å sitte når man skal nyte varmen fra peisen.

Husets sjel er viktig

Selv om Linda og Jon først og fremst ville beholde sjelen og kvalitetene i den gamle villaen, ønsket de seg også et moderne hus med vannbåren varme og balansert ventilasjon. Så kompromisser måtte inngås.

– Da vi mistet 15 centimeter med takhøyde på grunn av etableringen av balansert ventilasjon, hoppet hjertet mitt over noen slag. Men jeg trøstet meg med at luft må vi ha for å leve, sier Linda med et smil.

© Anne-Line Bakken

De store vinduene som slipper inn sollys, og muligheten til å gå ut i hagen fra stuen og kjøkkenet er det beste med hele huset, sier Linda, som smetter ut så snart anledningen og været byr seg. Kjøkken med spiseplass og stue er knyttet sammen, noe også fargepalett og materialvalg gjenspeiler. Rundt spisebordet fra Vipp står Arne Jacobsens klassiske Syver-stoler fra Fritz Hansen.

Den vakre villaen er fylt med eksklusive møbler og utsøkte arkitektoniske detaljer. Det er likevel det sanselige og delikate uttrykket i huset som er mest fremtredende.

– Her føler vi oss hjemme, forteller Linda. Og det er til syvende og sist det viktigste.

© Anne-Line Bakken

Carina Seth Anderssons Kolonn-vase for Skrufs Glasbruks troner på spisebordet.

© Anne-Line Bakken

*Som hos mange barnefamilier er det kjøkkenet som er hjemmets nav, enten det er med barna eller med venner som kommer på besøk. Og de sitter alle komfortabelt i Arne Jacobsens skinnkledde Syver-stoler fra Fritz Hansen.

– Vi hadde egentlig lyst på stolene i et lysere skinn, men så med gru på hvordan de ville stå seg mot leverpostei og spaghettisaus, ler Linda. Så kompromisset ble en mørkere bruntone, men som stadig er like vakker. Over bordet fra Vipp henger PH 5-pendelen av Poul Henningsen fra Louis Poulsen.*

© Anne-Line Bakken

Kakkelovnen er nyinstallert, men står helt i stil med de historiske rammene.

© Anne-Line Bakken

Linda og Jon har valgt å male veggene i den samme fargen som kjøkkeninnredningen fra Multiform, for et vakkert helhetlig uttrykk. Veggfargen er Tåkedis fra Jotun Lady. Benkeplaten i granitt står som en fin følgesvenn. På hyllen over benken trives plantene godt, sammen med det søte maleriet som er et bruktfunn.

© Anne-Line Bakken

Kjøkkenøya fra Montana står på hjul og er mobil, og har fått en glassplate på toppen.

© Anne-Line Bakken

Gardiner og tapet fra Designers Guild gir foreldresoverommet den herlige hotellfølelsen. En bukett med friske blomster fra favorittblomsterbutikken Strå, kompletterer tapetet perfekt. På hver side av sengen henger lampene IC Lights av Michael Anastassiades fra Flos. Takhøyden er også utnyttet med garderobeskapene fra Ikea, som er spraymalt i samme farge som veggen. En god idé til etterfølgelse om man ønsker et mer sømløst uttrykk.

© Anne-Line Bakken

Huset har flere store soverom. I gjesterommet har Linda valgt en romantisk palett, vakker mot messingfargede detaljer som nattbordene fra Montana og lampen fra Tom Dixon. Veggene er malt i fargen Senses fra Jotun Lady.

© Anne-Line Bakken

– Med en sønn som har elefantdilla, kom temaet for barnerommet naturlig, ler Linda. Tapetet er Safari Dance fra Cole & Son, mens finerelefanten er av Charles og Ray Eames fra Vitra. Gardinene er fra Berge Interiør, gulvet er fra Dinesen og skapet er et bruktfunn. Sengen er fra Sebra og vegglampen er Cobra fra Gubi. Den søte sekken og skoene er fra Lindas egen nettbutikk toddlers.no, som selger barnetøy og tilbehør.

© Anne-Line Bakken

I det store badet har Linda valgt å kombinere malte flater med ulike fliser for et mer variert uttrykk. Veggene er malt i Jotun Lady-fargen Kalk, som står fint mot klassiske hvite veggfliser og terrazzoflisene fra Marmi Scala.

© Anne-Line Bakken

Baderomsinnredningen er fra Montana, med blandebatterier fra Vola og vegglamper fra Flos – hjemmets tredje variant av Michael Anastassiades' IC Lights.

© Anne-Line Bakken

En fin helhet! Både badekar og dobbel dusj gjør at hele familien kan ta morgenstellet sammen, om de skulle ønske det.