Idyllisk familiehus i grønne omgivelser - selvlaget er vellaget

Da familien på fem skulle finne et større hjem, endte de opp med å tegne sitt eget. Med tre ute, tre inne og to store terrasser, har de skapt en tidløs frisone skreddersydd for sine behov.

© Krista Keltanen/Living Inside

Familien har vektlagt gode utesoner i det selvtegnede huset i finske Espoo. Terrassen i overetasjen er en deilig avslappingssone, hvor Maija nyter saktelivet blant store puter dandert utover en klassisk OKG-dagseng designet av Ole Gjerløv-Knudsen for Skovshoved Møbelfa- brik. Stockholm 2017-stolen i forgrunnen er fra Ikea, mens småbordene i betong er kjøpt hos Granit.

© Krista Keltanen/Living Inside

Skreddersydd til familien

Da det ble tydelig at tomannsboligen i finske Tapiola begynte å bli for liten for familien på fem, startet Maija og Sami Rintamäki jakten på mer plass til seg og barna, åtte år gamle Alma og tvillingene Amanda og Alvar på ti.

De var på flere visninger og vurderte ulike løsninger, men det skulle et nettsøk til før brikkene falt på plass. Da tomten i Tillinmäki i Espoo dukket opp på dataskjermen, så Maija umiddelbart potensialet – til tross for den litt keitete beliggenheten i en skrå åsside.

– Vi hadde en tydelig visjon for huset, både for planløsningen og for materialbruken. Vi ønsket oss et funksjonelt hjem med rom skreddersydd for alle familiemedlemmenes behov, forklarer Maija.

© Krista Keltanen/Living Inside

Det matte, svarte kjøkkenet står i lekker kontrast til det lyse treverket og gir en forankring til øvrige detaljer i svart. Kjøkkenet er spesiallaget med steinbenk fra Tallinn.

© Krista Keltanen/Living Inside

Store vindusflater og åpne romløsninger gjør at den utstrakte bruken av treverk ikke oppleves «hyttete», men tidløst og sofistikert. Panelet i taket tilfører en helt egen personlighet, mens Alvar Aaltos klassiske møbler for Artek gir helheten en tidløs finish. Familien er også svært fornøyde med betonggulvet, som er både enkelt å rengjøre og pent å se på.

© Krista Keltanen/Living Inside

Familien har innredet 3 romslige spiseplasser både inne og ute, med spektakulær utsikt til den fantastiske, ville naturen. Chair 69-spisestolene, Table 80A-bordet og Golden Bell-pendlene er av Alvar Aalto for Artek. Kubus-lysestaken er fra By Lassen.

Rød murstein i fredelige omgivelser

Paret har designet det 218 kvadratmeter store huset selv, med kyndig hjelp fra en arkitekt. Boligen strekker seg over to plan, og er delvis støpt i betong på stedet. Fasaden i rød murstein går igjen i hele nabolaget, og skaper slik en fin ytre helhet i de idylliske omgivelsene.

© Krista Keltanen/Living Inside

Treverk på vegger og tak luner både ute- og innesoner, og skaper fine, glidende overganger. Gyngestolen i stuen er et bruktfunn, som bryter fint med de ellers stramme linjene i huset. Hee-lenestolene av Hee Welling for Hay er tilpasset utebruk, men gjør seg vel så fint inne. Double Coffee Table 907B-bordet, Beehive- pendelen og Floor Light A811-gulvlampen er av Alvar Aalto for Artek. Sofaen fra BoConcept er det eneste møbelet som er kjøpt nytt til huset.

© Krista Keltanen/Living Inside

Rekkverket er laget av Artek på bestilling fra familien. Dørene til soverom og bad glir i ett med veggen.

Kontakt til naturen

Innvendig er materialpaletten enkel – betonggulv, finérvegger og himlinger i trepanel. Ideen til taket fikk paret for noen år tilbake, da de så en hytte laget etter samme prinsipp av studenter ved Aalto-universitetet. Alle våtrom er kledd i mikrosement, som en fin, sømløs forlengelse av de grå, glatte betonggulvene i resten av huset. Store vinduer gir nærhet til trærne som ruver på utsiden.

– Vi er veldig fornøyde med løsningene. Alt er nøye gjennomtenkt, enkelt å vedlikeholde, og erfaringene vi har gjort oss underveis har forbedret sluttresultatet, sier Sami.

© Krista Keltanen/Living Inside

Vakker utsikt og grønne planter skaper en hyggelig stuefølelse på soverommet. Lenestolen er kjøpt på tori.fi, Finlands finn.no, mens Oslo­gulvteppet er fra Snowdrops Copenhagen. Gardinene er fra Marimekko.

© Krista Keltanen/Living Inside

Sauna er en viktig del av den finske kulturen, også hos familien Rintamäki. Benken er laget i gran, mens vegger og gulv er dekket i mikrosement.

Rom for å slappe av

I underetasjen har to soverom, gang, trapp, en egen inngang for barna, sauna, studio, toalett og bod fått plass. Overetasjen består av to barnerom, bad og et stort kjøkkenallrom med spiseplass og stue.

Begge etasjene har tilgang til hver sin store terrasse. I underetasjen er terrassen tilknyttet sauna og et lite utebasseng, mens terrassen i overetasjen rommer både spiseplass og avslappingssone.

© Krista Keltanen/Living Inside

Terrassen på bakkeplanet er direkte tilknyttet saunaen innenfor, og er innredet med et lite basseng. Ja, noen bare vet hvordan man setter prikken over i-en! En plassbygget benk fylt med saueskinn og myke puter strekker seg langs hele veggen mot hagen og gir plenty av behagelige seter på uteplassen. Trappen i bakgrunnen leder opp til terrassen like over.

Et tidløst og personlig preg

Hjemmet er innredet med få, tidløse møbler forankret i skandinavisk design. Et svart kjøkken står i grafisk og stilsikker kontrast til det ellers lyse interiøret.

– Vi tilbringer mesteparten av tiden i overetasjen, i det store avslappende rommet hvor vi har kjøkken, spise- plass og stue. De høye, finérkledde veggene gir en god romfølelse, mens taket gir atmosfæren et personlig preg. Vi liker oss veldig godt her, konstaterer Maija.

© Krista Keltanen/Living Inside

Barna nyter solstrålene på terrassen sammen med familiehunden Sipe.

© Krista Keltanen/Living Inside

Natur og treverk dominerer både ute og inne i eneboligen Maija og Sami Rintamäki har tegnet sammen med en arkitekt.