I sommerhuset går du rundt i ring

Sommerhuset på Møn er rundt og helt uten hjørner. Lekre detaljer som eik og messing møter du på i hver eneste sving.

Naturen som kunstverk
© Pernille Kaalund

I fem år har arkitekt Jan Henrik Jansen kjørt frem og tilbake til den pittoreske øya Møn i Danmark for å trylle frem et sommerhus til familien. I et eventyrlig landskap omringet av enger, dammer og skog har han reist et unikt hus, som med sine organiske former og naturlige fasade sklir sømløst inn i terrenget.

Familien på fem bygdeatriumshuset i pakt med omgivelsene!

Huset er bygget opp av sirkulære rom delt inn i ulike nivåer. De runde formene og dekorative vinduene spiller hovedrollen i det ellers elegante og dempede interiøret. Den vakre naturen utenfor gjør malerier på veggene overflødig.

Den buede karnappen i stuen er det perfekte sted når man trenger en pust i bakken.

Vinduer som rammer inn lyset
© Pernille Kaalund

I utviklingsfasen bodde Jan Henrik på eiendommen i en lengre periode for å observere lyset og stemningene på tomten.

– Mange ville kanskje valgt å kle fasaden i glass for å slippe inn mest mulig lys. Jeg har valgt å ramme inn lyset i nøye tilrettelagte lyskjegler i ulike størrelser. Det er tenkt som et lysskulpturelt teaterstykke, som trer i kraft når man beveger seg gjennom rommene, forteller Jan Henrik.

Han ser ikke på det egentegnede spisebordet på kjøkken-allrommet som et møbel, men som en del av huset. Bordet er inspirert av CH36-stolene rundt, designet av Hans J. Wegner. Karnappen med lav takhøyde gir en intim og hyggelig fornemmelse av et rom i rommet.

Har du et hjem som ikke er velsignet med store vinduer, kan du allikevel gjøre det grønt og skjønt inne.Hvordan ser du på boligpluss.no.

Nordisk glamour på kjøkkenet
© Pernille Kaalund

Ved første øyekast skulle man nesten tro det var et dekadent møterom fra en film, men dette er hjemmets kjøkken! Kjøkkenøya i messing er selve blikkfanget og glitrer i solen som stråler gjennom det runde takvinduet. Veggene kledd i hvitmalt eik gir tekstur og varme til rommet, det samme gjør gulvet lagd av runde steiner. Nesten som å gå en tur på stranden! Vedovnen fra Rais ses både fra kjøkkenet og fra stuen.

Husk å abonnere på nyhetsbrevet vårtog få tilsendt unike boligreportasjer rett i innboksen to ganger i uken.

De blanke Frandsen Ball-pendlene over kjøkkenøya går igjen i hele huset og skaper helhet og spill i interiøret.

Skreddersydd ned til minste detalj
© Pernille Kaalund

De rene flatene er gjennomgående i hele huset. På kjøkkenet oppbevares hvitevarer, dekketøy og mat bak buede skap. Lekkert!

Skaper spennende lyseffekter
© Pernille Kaalund

Jan Henrik håper at han kan inspirere andre med huset sitt, og familien leier i dag ut eiendommen slik at så mange som mulig kan få anledning til å oppleve de helt spesielle omgivelsene på nært hold.

Det lille vinduet under taket kalles solnedgangs-vinduet, og er en av mange lekre konsekvenser av husets nøye planlegging. For Jan Henrik handler det ikke om å slippe inn mest mulig lys, men om å kontrollere og bruke lyset til å skape spennende effekter. Eieren har også designet halvsirkel-sofaen trukket i nydelig konjakkfarget skinn. Og du klarer kanskje gjette hvor tv-en er? Krakken er fra Applicata.

Soverom med utsikt
© Pernille Kaalund

Kan du tenke deg en nydeligere utsikt å våkne opp til? Jan Henrik har tegnet sengene i huset, og på baksiden av den høye sengegavlen er det bygget inn et praktisk bord. De islandske lammeskinnene går igjen flere steder i huset og skaper helhet, akkurat som veggene, gulvene og Frandsen Ball-pendlene.

Myk kontrast til det hvite
© Pernille Kaalund

Materialene i huset er få, naturlige og gjennomgående. Innvendig er veggene kledd i hvitmalt tre, med møbler i oljet eik som en bløt kontrast. Jan Henrik har tegnet mesteparten av møblene selv for å bevare en fin helhet. Gulvet med innlagt varme består av hvite, runde strandsteiner og gir en fornemmelse av å gå på stranden langs klippene på Møn. Detaljer i messing sørger for et hint av sofistikert glamour.

Skjult garderobe bak veggen
© Pernille Kaalund

Det er god plassutnyttelse i Jan Henriks sommerhus. Alle kriker og kroker er utnyttet til det fulle, og bak rene veggflater skjules rikelig med oppbevaringsplass. Så smart, så delikat!

Luksusfølelse på badet
© Pernille Kaalund

Veggene i husets to bad er kledd i hvitmalt eik, samme som i resten av huset. Detaljer i messing gir det rene interiøret et hint av eksklusivitet og skaper nydelige velværerom hvor man bare vil bli! Armaturene er fra Zeromix, et bærekraftig valg fritt for bly. Servanten er fra Ideal Standard, mens speilene er hjemmelagde og runde, selvfølgelig.

Vakre overflater er en het trend blant vårens baderomsnyheter!

Utvendig forandring med tidens tann
© Pernille Kaalund

Jan Henriks sommerhus er i en klasse for seg. Han har plantet de 70 Himalaya-bjørketrærne som omringer huset, en tresort valgt for sin hvite stamme for å matche Møns Klint, den hvite klippeveggen i kalkstein som kjennetegner området.

Kårhuset på Toten ble bygd i ett med jordene.

Utvendig er huset kledd med gran i det Jan Henrik kaller for juletrestammer. Fasaden er ubehandlet og får dermed en dus, grå patina over tid, en fin løsning som gjør at huset stadig er i forandring. Resultatet er et arkitektonisk mesterverk, hvor et fandenivoldsk prosjekt har blitt til en sann fryd for alle sanser.