
PÅ BILDET: Louise Buus Kaus
En renovering med stor respekt for det originale: Paret droppet ideen om havutsikt, da et overbygg ville ødelegge arkitekturen.
AvFamilien på fem falt pladask for det vel bevarte funkishuset fra 1936. Med respekt for den originale arkitekturen har de pusset opp og fått et funksjonelt og fantastisk hjem for både barn og voksne. Se det flotte og gjennomtenkte resultatet her.
Da Louise Buus Kaus og ektemannen Andreas Kaus Jensen for fem år siden begynte å jakte på et nytt hjem, var kriteriene klare: Det skulle ha arkitektoniske trekk og masser av karakter og originalitet.
Det ble derfor kjærlighet ved første blikk da de fant funkishuset fra 30-tallet av arkitekt Mogens Rützou i danske Snekkersten.
Huset er det første flattakshuset i Nordsjælland, med lekre og godt ivaretatte detaljer. Avrundede døråpninger bryter nydelig med de ellers stramme linjene, vindusflatene er store, og hjemmet er på ett plan – oversiktlig og praktisk med hensyn til både barn og voksne
– Huset oser av originalitet og nesten ingenting er endret siden 1936, noe vi setter stor pris på. Det byr på mange fantastiske egenskaper, for eksempel at man kan oppholde seg i den fjerneste enden av huset og fortsatt kunne se gjennom alle rom via de mange hjørnevinduene. Huset er også genialt plassert på tomten slik at utnyttelsen av dagslyset er helt optimalt. Det er dager hvor vi føler vi er i Italia ettersom husets arkitektur gir ly for vind og samtidig ivaretar sollyset, forteller Louise.
I forbindelse med en vannskade i 2018 måtte familien foreta en større renovering, der blant annet alle gulv i huset måtte rives opp. Det var litt av en jobb, men paret så på det som en mulighet for å realisere drømmen om et nytt og større kjøkken.
De byttet plass på det allerede eksisterende lille kjøkkenet og et 30 kvadratmeter stort soverom, og fikk dermed oppholdsrommet de ønsket seg.
– Allerede da vi flyttet inn begynte jeg å tegne en ny planløsning som passet bedre til vår familie. Nå nyter vi det store, funksjonelle kjøkkenet med utsikt til hagen og direkte utgang gjennom to doble terrassedører. Det er mye mer praktisk når man har barn og lekekamerater som løper inn og ut, samtidig som kjøkkenet nå er tettere på spiseplassen, forteller Louise.
Hun er autodidakt arkitekt og har allerede tegningene klare til neste ombygging. Planen er å lage et tilbygg og dermed realisere tanken om en egen foreldreavdeling.
– Vi tilpasser huset familien vår, men er samtidig svært påpasselige med ikke å endre husets arkitektur. Det ville for eksempel vært nydelig å bygge på en etasje og få havutsikt, men det kommer aldri til å skje. Det ødelegger husets opprinnelige sjel, forklarer Louise.
For nettopp å verne om byggestilen har paret valgt flere løsninger hvor det gamle er tenkt inn i det nye. Fra spisestuen er det lånt en terrassedør for å få to like originale dører på kjøkkenet. I den nye åpningen mellom spisestuen og kjøkkenet har paret fått en snekker til å lage de samme buede hjørnene som matcher husets allerede eksisterende døråpninger.