Flyttet rett inn i drømmehuset på Sandnes

De hadde egentlig tenkt å bygge selv. Men materialmiksen, planløsningen og stemningen i eneboligen fra 2014 på Sandnes gjorde at familien slapp å løfte en finger.

© Inger Marie Grini
© Inger Marie Grini

Karete og Rolf Kristoffersen lette etter en tomt å bygge på da de oppdaget at drømmehuset allerede fantes – og attpåtil var til salgs! Familien på fire flyttet inn i eneboligen på Sandnes i 2017. Arkitekt Ingrid Dyrkorn fra Arkitektkontoret Vest tegnet opprinnelig huset til sin egen familie i 2014. // Karete jobbet lenge for Ikea, men startet nylig selskapet Karete& hvor hun har spesialisert seg på kreativ prosessledelse. Hjemmet bruker hun både til kontor og til jobbsamlinger.

Tid for noe nytt

I det Karete Kristoffersen og mannen Rolf skulle til å legge siste oppussingshånd på 60-tallsboligen sin på Stangeland i Sandnes, meldte behovet for forandring seg. De hadde bodd i huset siden de flyttet fra Oslo for over ti år siden og ville heller bruke energien på å bygge noe selv.

For at barna Brage på 14 og 11-åringen Bjørk skulle slippe å bytte skole begynte jakten på en passende tomt i nærheten. Men det skulle vise seg at hjemmet de drømte om allerede fantes i nabolaget.

© Foto: Inger Marie Grini, Styling: Susanne Swegen

Den matte bjørkefineren i taket er en nydelig kontrast til det diamantslipte betonggulvet og romdeleren i betong med integrert peisovn. Linjene i gyngestolen fra Ikea, som Karete har fått av en tidligere kollega, er en nydelig forlengelse av uttrykket i de svarte vinduskarmene. Over Tiki-soafen av Andreas Engesvik for Fogia henger et fotografi av Anita Hamremoen.

For godt til å være sant

I 2014 tegnet nemlig Ingrid Dyrkorn fra Arkitektkontoret Vest et hus til seg og familien på nettopp Stangeland. De bodde seg inn i noen år før et nytt byggeprosjekt lokket og boligen ble lagt ut for salg. Karete og Rolf følte seg hjemme allerede fra første klikk på Finn-annonsen.

– Vi tenkte wow, det er jo helt oss! Betongen, kryssfineren og miksen av svart og hvitt på kjøkkenet ... Det var nesten for godt til å være sant, sier Karete på telefon fra drømmehuset, som i 2017 ble familiens nye hjem.

© Foto: Inger Marie Grini, Styling: Susanne Swegen
© Foto: Inger Marie Grini, Styling: Susanne Swegen

Kjøkkenviften er integrert i finertaket, og tar på den måten liten plass i rommet. Arkitekten har særlig jobbet med lysinnfall og utsikt, noe som får full uttelling på kjøkkenet, hvor svarte vinduskarmer leder lyset og samtidig definerer rommet. // Hyllene på den ene kjøkkenveggen er laget av kryssfinerplater og kosteskaft (!), mesterlig utført av husets forrige eiere. Baktanken med løsningen var å skape visuelt liv og samtidig dempe akustikken fra de ellers harde flatene på kjøkkenet. Hyllene huser Karetes samling av glass og karafler, en keramikkplate fra Sandnes-butikken Swedish Grace og små objekter laget av barna. – For det går nemlig an å ha ting som barna lager på skolen stående framme, man må bare være litt selektiv, sier Karete lurt.

Rom for fem

Eneboligen på 333 kvadratmeter rommer både hybel og leilighet i tillegg til rikelig med plass til familien på fire – eller fem, inkludert hunden Laura.

Stue, spiseplass, kjøkken, gjestebad og et soverom har fått plass i første etasje, mens to bad, vaskerom, stue og tre soverom er én trapp opp. Soverommet i hovedetasjen er Karetes hjemmekontor. Herfra driver hun selskapet Karete&, som spesialiserer seg på kreativ prosessledelse, lederutvikling og coaching – en jobb hun gikk til etter flere år som kreativ leder i Ikea.

© Foto: Inger Marie Grini, Styling: Susanne Swegen

Vindusflaten fra gulv til tak ved spisestuen skaper en lys og åpen stemning i sonen som familien bruker aller mest. Odger-stolen er fra Ikea, mens Karete har tegnet bordet laget av en lokal møbelsnekker. FL/Y-pendelen av Ferruccio Laviani for Kartell med nytt svart oppheng er et nydelig ekko av det runde spisebordet, og på veggen henger Mona Lisa i en lysboks, en del av Ikeas Markerad-kolleksjon og Virgil Ablohs hylles til Leonardo da Vincis’ klassiker. I samme bjørkemateriale som veggen fremstår hyllene og benken på veggen som en integrert del av arkitekturen. Kjøkkenet er fra Kvik.

En velkomponert miks

Med lang fartstid innenfor interiør er Karete svært opptatt av god materialbruk, funksjonalitet og smarte løsninger. Hjemmet svarer på alt dette og mer til, ifølge Karete, som har latt arkitekturen ta seg av store deler av atmosfæren i hjemmet.

– Jeg er glad i farger, men jeg opplever at måten materialene er brukt på gir en egen varme. Vi henter heller inn farger gjennom tepper og puter, sier Karete, som ellers har krydret interiøret med en blanding av nytt og gammelt, arvet, kjøpt og hjemmelaget i en jordnær og personlig miks.

© Foto: Inger Marie Grini, Styling: Susanne Swegen
© Foto: Inger Marie Grini, Styling: Susanne Swegen

Taktilt treverk dekker alle flatene i Bjørks rom, hvor trappetrinn leder opp til en liten hems med sofa og sminkerom. Lampen er fra Ikea, mens sengeteppet er fra H&M Home. // Rå betongkarmer danner rammen for små stilleben, her i form av en smijernslysestake og et lite bilde av Anita Hamremoen.

Perfekt lysinnfall

Husets mange vindusflater slipper inn rikelig med dagslys, som reflekteres i det diamantslipte betonggulvet og fremhever spillet i bjørkefinerveggene. Størrelsen på vinduene er nøye tilpasset utsikten, og tar høyde for at huset ligger tett på en trafikkert vei, ifølge arkitekten.

– I første etasje handler det om nærutsikt, hvor vi ønsket oss trærne utenfor inn i stua, men ikke trafikk eller folk. Derfor er det en tydelig brystningshøyde på vindusflaten mot sør. Mot hagen og terrassen er tanken motsatt, der var det ønskelig å ta inn alt av nærutsikt og skape kontakt mellom ute og inne, forklarer Ingrid.

© Foto: Inger Marie Grini, Styling: Susanne Swegen

Delen av garasjen som vender mot hagen er blitt til en sosial sone med en herlig atriumsfølelse, med integrert benk og skyvedør i glass. Rommet brukes flittig, særlig om sommeren, når plassen utvides med et spisebord og dørene står åpne nesten døgnet rundt. Bordene og stolen er utgåtte modeller fra Ikea, mens putene er en miks samlet over tid.

Det beste med drømmehuset

– Å gå opp trappen fra soverommet om morgenen, med vinduet i taket som lyser opp materialene og arkitekturen ... det gir en nesten sakral følelse. Det er en av de beste vinklene jeg vet om i huset, avslutter Karete.