En ulykke ble startskuddet for Tommys husprosjekt
"Jeg er virkelig glad og stolt over huset mitt. Jeg ville ikke vært foruten en eneste detalj."
Av
Tommy Rand har bakgrunn som byggingeniør og tømrer, og driver i dag eiendomsutviklingsfirmaet Markholt & Rand. I Aarhus har han tegnet sin egen minimalistiske boligdrøm til seg og barna, Luna og Elias.
Et godt utgangspunkt
Da Tommy Rand kjøpte eiendom i Skåde Bakker ved Aarhus for syv år siden var det ikke selve huset han forelsket seg i, men tomten. Bygget fra 1877 var ikke mye verdt, men lå til gjengjeld i et eldre villakvartal med en bugnende hage og god avstand til naboene. Han så raskt potensialet, og slo til.

Tommy har selv designet og bygget husets blikkfang, trappen. Den buktende konstruksjonen i lunt treverk er et organisk motstykke til de ellers harde flatene i skifer og betong, og er mer enn bare et bindeledd mellom to etasjer. Møbelet er en nydelig skulptur som Tommy er svært stolt av – med rette!
Plutselige forandringer
På daværende tidspunkt bodde han allerede i et hus i Aarhus, og leide i første omgang ut den nykjøpte, gamle boligen for å gi seg selv tid til å tegne noe nytt. Men ting ble ikke helt som planlagt. For tre år siden havnet Tommy i en alvorlig motor- sykkelulykke som satte ham i rullestol i en periode. Hendelsen gjorde at han måtte sykemeldes fra jobben som byggingeniør.

Det hintes til husets gjennomtenkte uttrykk allerede ved hovedinngangen, hvor man blir møtt av den organiske trappen.

Trappen laget av 630 biter CNC-skåret kryssfiner, nøysommelig bygget på stedet, bit for bit.

Hell i uhell
Ulykken skulle vise seg å bli utslagsgivende for husprosjektet.
– Jeg kunne kun sitte oppreist i én time om gangen, så arbeidet med tegningen av huset ble min form for gjenopptrening, forteller Tommy.

Fra entreen trår man inn i det romslige allrommet, enkelt innredet i tråd med resten av huset. Her samles familien rundt spisebordet fra Haslev Møbelsnedkeri på Nett-stoler av Ton Hass fra Crassevig. Klyngen av ulike Artist-lamper av Bønnelycke MDD for Nordlux myker opp det minimalistiske interiøret, hvor innslag av svart gir fine fokalpunkter mot den gjennomgående basen i grått og tre. Lenestolen er fra Ilva.
Et mesterverk i eik, norsk naturskifer og børstet stål
Det er tydelig at det nye huset er blitt til gjennom ettertenksomhet og grundige overveielser. Plasseringen på tomten, formspråket og materialene har særlig vært viktig for Tommy. Ved å velge en enkel og gjennomgående palett bestående av betong, eik, norsk naturskifer og børstet stål, gjerne ulikt satt sammen fra rom til rom, har han skapt en spennende rød tråd i hjemmet. Målet har hele tiden vært å bygge et arkitektonisk hus i særklasse – noe nytt og annerledes, som samtidig skulle føles godt å være i for ham og barna, Luna og Elias.
– Betongveggene gir et rått og bunkeraktig uttrykk, som jeg har valgtå myke opp ved hjelp av taklameller og integrerte løsninger i nydelig eik, forteller Tommy stolt.

Over spisebordet fra Haslev Møbelsnedkeri henger Artist-pendler av Bønnelycke MDD fra Nordlux. Nett-stolene av Ton Hass er fra Crassevig.

Tommy har selv designet kjøkkenet i eik, bygget av PN Snedkeri med vannrette årer som fortsetter fra skuff til skuff – en detalj som vitner om godt håndverk, og som i tillegg gir spill og varme til rommet.

Den store vindusflaten over kjøkkenbenken fremstår som et kunstverk, hvor årstidene fyller utsikten med ulikt innhold.
"Trappen har en helt egen betydning for meg."
Kombinasjonen av tidløse, minimalistiske materialer og nøye proporsjonerte former fyller huset med en egen ro. Nyansene i natur- skiferen og betongveggene kler hverandre i et harmonisk og svært estetisk uttrykk. Selve hovedpersonen er den skulpturelle trappen, som var Tommys største utfordring i husprojektet. Prosessen fra idé og tegninger til 3d-modellering og utførelse var lang og vanskelig, men var ifølge Tommy verdt hver eneste arbeidstime.
– Trappen har en helt egen betydning for meg. Jeg har brukt mange timer på å få den til å sitte i rommet, og jeg er veldig fornøyd med resultatet, sier han smilende.

Det minimalistiske interiøret er videreført i stuen, som er innredet med en svart skinnsofa, sofabord og en smal hylle på veggen. Møblene er enkle, og det er materialene og detaljene i arkitekturen som bidrar til å gi helheten særpreg.

En nett skyvedør i tre skiller kjøkkenet fra oppholdsrommet ved behov. Det overdimensjonerte kikkehullet i døren er en gøyal detalj, som samtidig bidrar til å bevare den luftige, romlige fornemmelsen i hjemmet, selv med lukket dør.

Den spesialtegnede reolen med innebygget benk er en flott detalj i stuen – et lunt element mot husets gjennomgående flater i betong og norsk naturskifer. Hyllen er fylt med bøker og objekter med affeksjonsverdi, fra reiser og opplevelser. Lenestolen er fra Ilva.
Japanskinspirert
Inspirasjonen bak huset er hentet fra japansk arkitektur, som Tommy har en særlig forkjærlighet for. Han elsker det klare formspråket. Den japanske minimalismen kommer ikke bare til uttrykk i arkitekturen, men også i interiøret. Innredningen er enkel, med få møbler og lite overflødig pynt, hvor hovedvekten er på lys og luft. Uttrykket er rått og ekte og i en klasse for seg. Og det er ingen tvil om at eieren selv er svært fornøyd med resultatet.
– Jeg er virkelig glad i og stolt over huset mitt. Jeg ville ikke vært foruten en eneste detalj.

Overalt i huset finnes velintegrerte detaljer som vitner om nøye planlegging – som her, med innfelte lysskinner i taket, innnebygget skap og en praktisk og dekorativ kommodebenk. The Dots-knaggene av Lars Tornøe for Muuto spiller godt på lag med husets materialbase.

På hovedbadet er man nesten i ett med naturen. Store glass- partier gir ikke bare fantastisk lys, men direkte utsikt til de majestetiske trekronene som fyller rommet med en særegen ro. Materialene fra resten av huset går igjen også her, med skifer og treverk i vakker kombinasjon.

Huset er tegnet med respekt for tomten, som kom med en gammel, veletablert hage. Den stramme arkiteturen er en nydelig kontrast til det grønne, bugnende landskapet rundt.