Skageraks villa i Ålborg
HISTORISK RO:

Harmonien råder hos Vibeke og Jesper i Ålborg, til tross for de mange detaljene som utgjør helheten. Boligen fra 1928 er totalrenovert, men i stuen er tregulv og -tak beholdt, og gir rommet en historisk ramme.

© Andreas Mikkel Hansen

Totalrenovering gav den gamle villaen nytt liv

Klassiske rammer, lekkert fargevalg og stilsikre møbler skaper et spennende totalinntrykk

5. november 2018 av Charlotte Ravnholt

Hvis et hus kan ha karisma, så er det slik Vibeke og Jesper Panduros hjem best kan beskrives. Kuriositeter og arvegods innrammet av duse toner skaper en helt spesiell stemning i boligen, som paret – som eier det danske designmerket Skagerak – deler med sine to barn, Johanne og Simon.

Boligen er fra 1928 og ligger i Hasseris-distriktet, et gammelt villastrøk i Ålborg. Arkitekten er sannsynligvis Einar Packness, uten at familien har fått dette bekreftet.

– Som unge studenter gikk vi rundt i disse gatene med barnevogn og drømte om å bo her en gang, smiler Vibeke.

Paret ga seg i kast med en omfattende oppussing da de overtok. Kjelleren er gravd ut, alt av vinduer er byttet, og både kjøkken og bad er nytt. Planløsningen for de 300 kvadratmeterne er også forandret. Den opprinnelige sjarmen er likevel sterkt til stede gjennom de bevarte dørene og originale gulv og tak i tre.

Vibeke Panduro bak designmerket Skagerak
VILLALIV:

Vibeke Panduro bor sammen med familien i en vakkert bevart villa fra 1928 i Ålborg.

© Andreas Mikkel Hansen
Vakker lenestol designet av Hans Wegner
HVILESTUND:

Hans J. Wegners klassiske Flagline-stol, produsert av PP Møbler, utgjør et rolig lesehjørne i stuen. 

© Andreas Mikkel Hansen
Vakkert brystpanel i gammel villa
KLASSISK DANSK:

Rosanyansen i stuen komplementeres fint av den sarte grønnfargen på kjøkkenet, begge fra Kabe Copenhagen. I spisestuen har Y-stolene av Hans J. Wegner for Carl Hansen & Søn fått selskap av George Nelsons Apple-pendel fra Herman Miller. 

© Andreas Mikkel Hansen

– Før bodde vi i et arkitekttegnet hus på landet, med store vinduer fra gulv til tak og massevis av plass. Men vi savnet å bo i et hus med mer varme og intimitet. I tillegg savnet vi byen. Vi hadde rett og slett behov for litt liv! 

Duse hudtoner og marmorbord
KARAKTERISTISK OG FORMFINT:

Vibeke har en lidenskap for unikakeramikk og -objekter, noe som gir hjemmet en særegen karakter. Veggfargen er fra Kabe Copenhagen. Rutene i det originale tregulvet underbygges av Poul Kjærholms kvadratiske bord PK61 fra Fritz Hansen. Lysestaken er Werner Stoff og Hans Nagels klassiske kreasjon fra 60-tallet, nylig relansert av danske Just Right.

© Andreas Mikkel Hansen
Rutete tregulv bevart i villa
VARME TONER:

Den konjakkfargede Delphi-sofaen fra Erik Jørgensen spiller nydelig på de oransje tonene i treverket, mens isbjørnen, på bordet av Poul Kjærholm fra Fritz Hansen, vitner om et par med humor og sans for det særegne. En forkjærlighet for vakre lamper er også fremtredende, med gulvversjonen av Tolomeo fra Artemide, Isamu Noguchis Akari fra Vitra i arbeidsrommet, og i stuevinduet, Cestita-lampen fra Santa & Cole. Tv-en er Serif av Bouroullec fra Samsung.

© Andreas Mikkel Hansen

Paret har valgt å kle veggene i huset med farger fra Kabe Copenhagen, der hvert rom har sin egen, nøye utvalgte nyanse. Slik kan man bevege seg fra rosatoner i stuen via lyseblått kontor til entreen malt i en dyp, mørk blåtone, nesten på grensen til svart. I det hvitmalte kjøkkenet er det interiøret i seg selv som står for fargespillet.

Y-stoler designet av Hans Wegner fra Carl Hansen & Søn
EGEN ARV:

Hans J. Wegners Y-stoler fra Carl Hansen & Søn er arv fra Vibekes mor. Cay Brøndums fargerike maleri kommer helt til sin rett mot kjøkkenets hvite, galleriaktige vegger, mens kvistene i furugulvet bidrar til et fint spill. I hjørnet skimtes Jens Quistgaards trespann. 

© Andreas Mikkel Hansen
Keramikk fra Skagerak
FAMILIEBEDRIFT:

På spisebordet står vaser og skåler av Stilleben for Skagerak, designmerket Vibeke og Jesper driver sammen. 

© Andreas Mikkel Hansen

– Det er de modige fargevalgene som gjør meg mest glad hver dag, ikke de sikre valgene. Jeg er veldig glad i den grønne benkeplaten i marmor på kjøkkenet, for eksempel. Hvorfor skal man alltid velge grått eller hvitt?, spør Vibeke retorisk. 

Messingarmatur og vask til klassisk kjøkken
RYDDIG HYGGE:

Med brystning på skapfronter og gulvfliser i fiskebensmønster får kjøkkenet et landlig preg. Kjøleskap er erstattet av kjøleskuffer, mens overskap har måttet vike for Alvar Aaltos messingpendler fra Artek, som matcher den håndlagede og spesialtilpassede vasken i samme materiale. Slik får kjøkkenet et rent uttrykk, uten forstyrrelser i høyden. Puter fra Svenskt Tenn og Aiayu inviterer til å slenge seg ned i sittekroken laget av moduler med oppbevaring. Smart! In Between-bordet er designet av Sami Kallio for &Tradition.

© Andreas Mikkel Hansen
Grønn marmorkjøkkenbenk
GRØNN GLEDE:

Benkeplaten i grønn marmor er tilpasset av en steinskjærer, og gir kjøkkenet en ekslusiv touch.

© Andreas Mikkel Hansen
Smart oppslagstavle til kjøkkenet
MINNEVERDIG:

En vegg dekket med korkplater er blitt til en oppslagstavle, hvor familien henger opp bilder og kort fra reiser og opplevelser. Georg-skammelen er designet av Chris Liljenberg Halstrøm for Skagerak.

© Andreas Mikkel Hansen
Fliser lagt i fiskebensmønster
SYDLANDSK STEMNING:

Med et frodig sitrontre i vinduskarmen, nydelig lysinnfall og flisekledd gulv, skulle man nesten tro at man befant seg ved Middelhavet et sted! Vent-krakken er designet av Chris Liljenberg Halstrøm for Skagerak. 

© Andreas Mikkel Hansen

Med Skageraks hovedkontor bare et par minutter unna, har Vibeke og Jesper kort vei til jobb. Og selv om paret arbeider med å utvikle møbler, er ikke hjemmet fylt opp med egne kreasjoner – selv om de en gang innimellom kanskje tar med seg noen nye lanseringer for å teste hvordan de er å leve med i hverdagen. Det aller meste av møbler og objekter er likevel arvegods og møbler medbrakt fra familiens tidligere hjem. Resultatet er et herlig lappeteppe av nytt og gammelt. 

Vakre blåtoner til veggen
LYS OG MØRKE:

Kontrastvegger i dype juveltoner luner gjennomgangsrom som entreen, møblert med Vent-krakken designet av Chris Liljenberg Halstrøm for Skagerak. Hjemmekontoret er malt i en lys blåfarge, som fyller rommet med ro. Reykjavik-dagsengen, designet av Included Middle for Skagerak, står klar når man trenger en liten pustepause.

© Andreas Mikkel Hansen
Svart gulvlampe fra Gubi
GOD BOK:

En vegg dekket av bøker gir plenty av lesestoff, som man kan nyte fra den arvede lenestolen i tre på kontoret. Leselyset sørger den Bauhaus-inspirerte Bestlite BL3-lampen for, designet av Robert Dudley Best i 1930, og produsert av Gubi.

© Andreas Mikkel Hansen

– Jeg elsker alle tingene mine, smiler Vibeke, som er opptatt av å ha en tilknytning til alt som får plass i hjemmet.

– Hvert eneste objekt i huset er kjøpt i ren forelskelse. 

Trebenk fra Skagerak
PERSONLIG MIKS:

I hallen flettes arvestykker og ny design naturlig inn i hverandre – sistnevnte representert gjennom Skageraks Maissi-benk av Kaksikko.

© Andreas Mikkel Hansen

Kanskje du også er interessert i...