Villa Arrondi
© Andreas Mikkel Hansen

Denne unike villaen inviterer naturen inn på en helt spesiell måte

Villa Arrondi ligger harmonisk til i vakre omgivelser, og gjennom en bevisst bruk av materialer har landskapet blitt en del av interiøret.

En godt bevart hemmelighet

I en skogkledd skråning ligger Villa Arrondi som en godt bevart hemmelighet. Huset er bygget i fotavtrykket av et gammelt, forfallent hus, og eiernes ambisjoner var å bygge nytt av naturmaterialer.

Ved første øyekast blir man slått av kontrastene. Sett utenfra virker huset stramt, mørkt og firkantet, mens på innsiden er det mykt og lyst. Det er som om huset er både ydmykt og oppmerksomhetsøkende på samme tid.

Ytterkledningen består av brent gran. Behandlingen heter Shou Sugi Ban og er en tradisjonell japansk måte å beskytte treverk på.

Metoden øker materialets levetid og beskytter mot insekter, sopp, råteskader og brann. Treverk som er behandlet på denne måten, har en holdbarhet på opptil 80 år og er godt egnet til hus som ligger i skogen og nær kysten.

Funksjonelle og estetiske løsninger

Det er Line Frier fra Frier Architecture som har stått i spissen for prosjektet, og hun har i stor grad latt materialene skape atmosfæren i huset.

– De buede, trekledde veggene går som en rød tråd gjennom huset. Omgivelsene har gitt inspirasjon til estetikken og funksjonaliteten i huset, og det er det kuperte terrenget og eike- og bjørketrærne utenfor som er bindeleddet til både vegger og interiørløsninger, sier hun og forklarer videre om et av de andre gjennomgående elementene, nemlig det spesiallagete terrazzogulvet:

– Gulvene er laget av store rester av naturstein og spiller en viktig rolle av flere grunner. Det blir mer atmosfære i rommene, og du blir aldri ferdig med å studere tegningene i steinen. De er også slitesterke og tåler alt både barn og dyr kan dra med seg inn fra skogen.

Ballettreferanser

Navnet på huset er fra ballettens verden. «Arrondi» blir brukt til å beskrive en myk bevegelse med hånden, en direkte referanse til de buede innerveggene. Veggene sender også tankene til den spanske arkitekten Gaudí, men der stopper de også.

For Villa Arrondi er fremfor alt skandinavisk og minimalistisk i uttrykket og interiøret, og langt fra et overflødighetshorn av ornamenter.

Og apropos ballett, så kan den skulpturelle trappen i sentrum av huset se ut som den er midt i en piruett.

Fordi man har valgt å gå ut fra omrisset til det tidligere huset og utvide nedover i stedet for utover, kommer trappens arkitektoniske form til sin rett både sett fra utsiden og innsiden.

Speilene fungerer som som levende kunstverk

Det er nettopp samspillet mellom ute og inne, mellom tre og stein, som er ideen bak denne boligen. Flere steder i interiøret er det også satt inn speil for å reflektere naturen og trekke den med inn.

Blant annet forsterker speil lyset fra det store vinduet i entreen, som ligger på kjellerplan, og bak kokeplatene på kjøkkenet er det også satt inn speil.

Der blir det som et levende kunstverk som viser hvordan årstider og været endrer omgivelsene utenfor.