© Foto: Birgitta Wolfgang

Denne eneboligen har vakt oppsikt for sin kompromissløse arkitektur

På Nordsjælland ligger et arkitektonisk mesterstykke av en enebolig. Geometriske bygningskropper er satt sammen i en skulpturell helhet, som innvendig bindes sammen av en helt spesiell trapp – et kunstverk, som bukter seg gjennom etasjene og gir særpreg og flyt.

En imponerende fortelling

Det er ikke alle husprosjekter som kan skryte av å føre familier sammen, gi grobunn for nye vennskap og forretningsforbindelser, høste internasjonal anerkjennelse gjennom magasinreportasjer verden over og dukke opp som hjemmet til komiker Casper Christensen i den danske filmen Klovn the Final.
Men det meste har vist seg å være mulig for den spektakulære eneboligen på 591 kvadratmeter på Nordsjælland, hjemmet til Henriette og Peter Bach og barna deres, 17 år gamle Sebastian, 15-åringen Alexander og Filippa på 13 år.

Eneboligen er både hjem, visningsrom for Nordstjerne, kontor og treningsrom. De forskjellige funksjonene er elegant fordelt over husets ulike plan, som bindes sammen av hjemmets skulpturelle hjerte – den dekorative trappen. Pendelen er fra Bocci og krukkene fra Nordstjerne.

© Foto: Birgitta Wolfgang

Henriette og Peter Bachs villa i Holte på Nordsjælland er i en klasse for seg, det merkes allerede i entreen. Døren er markant fremtredende mellom store glassflater, en veksling som krever at man tar stilling til materialene, som et bygningskunstverk. Krukkene og steinene er fra Nordstjerne, Henriettes interiørselskap. Maleriet er av Philip Ellersgaard.

© Foto: Birgitta Wolfgang

En villa i verdensklasse

Henriette eier interiørselskapet Nordstjerne sammen med søsteren Mia, mens Peter driver et eiendoms- og entreprenørselskap med sin bror. Å bygge og innrede er med andre ord deres ekspertise, noe som er tydelig i hjemmet deres. Selve huset er tegnet av Henriettes bror, Adam Kurdahl. Med internasjonale luksusbygg som spesialfelt gikk Adam inn i prosjektet med forutsetningen om at det ikke skulle inngås kompromisser på kvalitet.
Resultatet er blitt så enestående at både arkitekter, byggselskaper og byggherrer på jakt etter inspirasjon reiser langveis fra for å studere villaen på nært hold.

– Huset vårt er blitt en showcase. Det utrolige er at det har vakt oppsikt helt fra starten av, forteller Peter.

De store, åpne rommene er innredet med objekter i naturlige materialer som luner omgivelsene. I stuen er reolen fra Københavns Møbelsnedkeri full av reisefunn, arvestykker, en vase fra Louise Roe og en lampe fra Anour. Flaglinestolen er designet av Hans J. Wegner fra PP Møbler og det rustikke sofabordet er opprinnelig en antikk indisk naga-seng hugget ut av et trestykke. Bordet, skålene og kulene er fra Nordstjerne.

© Foto: Birgitta Wolfgang

"Ikke i vår villeste fantasi hadde vi regnet med at prosjektet skulle gi så mye merverdi"

– Etter hvert som bygget tok form ville leverandøren av byggmaterialene, H+H, gjerne bruke det til å vise frem sin ekspertise. Det samme skjedde med den sveitsiske vindusleverandøren Sky-Frame, som definerer husets utsikt. Selv CSK, som har laget de syv tonn tunge trappene, og som først syntes at prosjektet var for lite, er stolt av det. Ikke i vår villeste fantasi hadde vi regnet med at prosjektet skulle gi så mye merverdi, ikke minst i form av å møte så mange spennende mennesker, som også er blitt nye venner. Før prosjektet hadde vi ikke sett Adam på flere år, men gjennom samarbeidet har Henriette kommet mye tettere på ham og han er blitt en av mine beste venner.

Store vinduer gjør omgivelsene til en dekorativ del av interiøret, noe som underbygges ytterligere ved at hjemmet er innredet i samme fargenyanser som naturen utenfor. Baseline-sofaen i grå velur er fra Eilersen, gulvteppet er fra Marokko og den antikke, indiske trepotten er fra Nordstjerne. Beosound Shape-høytalerne fra Bang & Olufsen fremstår som en elegant veggskulptur og myker opp den hvite flaten.

© Foto: Birgitta Wolfgang

Stuen i øverste etasje flukter med trekronene, som er vakkert innrammet av store vindusflater. Utsikten kan nytes fra Den trette mannstolen av Flemming Lassen fra By Lassen. Gulvlampen er fra Umage og takbelysningen er fra One A.

© Foto: Birgitta Wolfgang

Det organiske trapperommet som strekker seg gjennom huset tar stor visuell plass i alle rom. For å bevare en rolig, ryddig helhet er derfor objektene i hjemmet få og velvalgte. Konsollbordet er fra Rosmosegaard, lampen fra Nordstjerne, bildet er av Angelo Accaddi og skulpturen er av Miki Jacobsen.

© Foto: Birgitta Wolfgang

Ingen tradisjonell konstruksjon

Den svevende konstruksjonen som kjennetegner huset spiller på lag med landskapet og sjøen utenfor på en måte som gjør at skillet mellom ute- og innerom oppløses. Den flytende fornemmelsen underbygges av at utsikten er demokratisk fordelt gjennom alle rom. Villaen består av fire avdelinger, hver viet henholdsvis foreldre, barn, fellesrom og arbeidsplass. I motsetning til tradisjonell arkitektur er ikke etasjene konstruert lagvis oppå hverandre, men over fire forskjøvne plan.

Mørke flater og lunt treverk gir kjøkkenet fra Garde Hvalsøe en spennende dynamikk. Kjøkkenøya med mørk benkeplate er laget i HeartOakplanker fra Dinesen, samme materialet som på gulvet, mens den store skapveggen med integrerte hyller er i mørkegrå, praktisk linoleum. Veggen i kjøkkensonen er malt mørkegrå for å ramme inn sonen. Det svarte marmorbordet fra DK3 med Hans J. Wegners Y-stoler i lyst tre fra Carl Hansen & Søn rundt speiler materialene på kjøkkenet, og glir nydelig inn i helheten. Tribeca-lysekronen er av Søren Rose Studio for Menu, lampen over øya er fra Anour og lysestakene og skålene er fra Nordstjerne. På veggen, et trykk av Julie Nord over en J39-stol av Børge Mogensen fra Fredericia.

© Foto: Birgitta Wolfgang

For å videreføre trapperommets organiske uttrykk følger veggene i barneavdelingen den samme, buede formen.

© Foto: Birgitta Wolfgang

Peter og arkitekt Adam tilbrakte en hel uke i São Paulo for å hente inspirasjon til den visuelle trappen, men det var en hotelltrapp i Stockholm og et bilde på Pinterest som gjorde utslaget.

"Det er en sanselighet i gode materialer, og hos oss dukker de opp som rendyrket design"

Utformingen bidrar med en egen letthet til romopplevelsen, hvor innredningen også bærer preg av nærheten til naturen.

– For å integrere hjemmet mest mulig i det naturlige bor vi med en nøytral fargepalett, sier Henriette.

– Det klinger også fint sammen med at jeg elsker materialer og ikke bryr meg om ting som later som om de er noe annet, ting med marmor- eller messinglook. Det er en sanselighet i gode materialer, og hos oss dukker de opp som rendyrket design og i rustikke og antikke objekter fra reiser.

Baderommene er lune og naturlige i uttrykket, med møbler i tre fra Garde Hvalsøe, eksklusiv Grigio Billiemimarmor fra Borderstone, steinvask fra Muubs og Circum-speil fra Aytm.

© Foto: Birgitta Wolfgang

Den antikke, indiske krukken er fra Nordstjerne og håndklærne er fra The Organic Company.

© Foto: Birgitta Wolfgang

Liker seg best hjemme

Hjemmet har ikke bare ført med seg gode opplevelser, nye bekjentskaper og tettere familiebånd. Det har også gitt familien et problem mindre. Henriette og barna får nemlig ikke Peter med seg ut på reiser. Men med sin nye base er hele familien enige om at mens borte er bra, er hjemme definitivt best

En rolig fargepalett preger hjemmet, også på foreldresoverommet. Veggen malt i fargen Gråsten fra Beckers danner et dust bakteppe for Tempur-sengen, nattbordet fra Aytm og Lampe gras-lampen av Bernard-Albin Gras fra DCW Editions, med den taktile pendelen fra Umage som et fint lysglimt. Sengetøyet er fra Hästens.

© Foto: Birgitta Wolfgang