© FOTO: BIRGITTA WOLFGANG BJØRNVAD

Bli med inn i interiørdesignerens nordiske julehjem

Egendesignede dekorasjoner i duse fargetoner som passer til interiøret preger høytiden hos Henriette Bach. I tillegg til hyggelige stunder er høydepunktet den årlige pepperkakehus-konkurransen som hele familien går lidenskapelig inn for.

Henriette Bach på kjøkkenet, som er fra Garde Hvalsøe. Den mørkegrå veggfargen er hentet fra benkeplaten, som er av jern med glødeskall. Glassvasen er fra Nordstjerne, pynten er også egen design.

© FOTO: BIRGITTA WOLFGANG BJØRNVAD

Hentet inspirasjon fra stjernehimmelen

Nordstjernen, også kjent som Polarstjernen, står nærmest himmelens nordpol, og før kompasset ble oppfunnet, var det denne stjernen som viste hvor nord var. Den har også gitt navn til selskapet som søstrene Henriette Bach og Mia Schytz driver sammen.

Juletreet er pyntet med egne design fra Nordstjerne. Hyllen er laget av Københavns Møbelsnedkeri, og de små trekrakkene med gaver på er kjøpt på en lokal gårdsbutikk.

© FOTO: BIRGITTA WOLFGANG BJØRNVAD

Juletrær, mose og sirlige stjerner er temaet denne julen, og alt er i fargenyanser som matcher innredningen.

© FOTO: BIRGITTA WOLFGANG BJØRNVAD

Startet med stjerner i selskinn

Det hele startet med at Henriette skar ut stjerner i rester av selskinn som venninnene kjøpte, men etterspørselen ble ganske snart så stor at stjernene måtte settes i produksjon. Selv om det nå har kommet både interiør og tilbehør i sortimentet, er det julepynten som er selve ryggraden i selskapet. Når Henriette Bach pynter til jul hjemme, tar hun utgangspunkt i at pynten skal fungere sammen med resten av interiøret.

-Her går det mye i dempede farger. De røde strikkenissene har jeg problemer med å forholde meg til. Barna har spurt etter nisser i flere år, men akkurat det behovet må de få dekket andre steder, forteller Henriette.

Vintersolen skinner på stolen «Den Trætte Mand», som ble designet av Flemming Lassen i 1935. Lampen med hvite fjær er fra Umage, mens vasen og krukken er fra en reise.

© FOTO: BIRGITTA WOLFGANG BJØRNVAD
© FOTO: BIRGITTA WOLFGANG BJØRNVAD
© FOTO: BIRGITTA WOLFGANG BJØRNVAD
© FOTO: BIRGITTA WOLFGANG BJØRNVAD

Holder egen pepperkakehus-konkurranse

Sett bort fra de røde nissene, er julen full av tradisjoner for Henriette og familien, som blant annet også omfatter hennes fire søsken med ektefeller. Noen ganger feirer de hos slektninger, men som regel er de hjemme. Hvert år holder de en store pepperkakehus-konkurranse, som i tillegg til selve julaften, er et av de store høydepunktene. Da bytter de på hvem som skal være upartiske dommere, mens resten av familien kaster seg med stor iver inn i kampen om å lage julens flotteste pepperkakehus. Noen går faktisk så langt at de planlegger og øver på forhånd.

De som ikke deltar i dysten, lager småkaker, og utvalget av farger, dekor og glasur øker for hvert år.

-Bakingen er en tradisjon som er viktig for meg. Som liten bakte jeg med mormor, og det gjorde vi i mange år. Det er fremdeles hennes oppskrifter vi bruker. Hun var viktig for meg, og hun er på en måte med meg når jeg baker småkakene til jul.

Vinduer fra gulv til tak gir utsikt over terrassen. Bordet er fra dk3, og rundt står Wegners klassiske Y-stoler med flettede seter. Lampen i taket er fra Menu, og gulvene er Dinesens HeartOak behandlet med lys olje.

© FOTO: BIRGITTA WOLFGANG BJØRNVAD

Et sted der tiden står stille

I tillegg til den tradisjonelle bakedagen er julen preget av nærvær. Tiden må ha lov til å stå stille en stund, og dagene går med til å hente juletre, sitte i sofakroken med lesestoff og tusle rundt i sokkelesten.

-Hvert år går datteren min og jeg litt amok i hjemmelagede juledekorasjoner og -kranser, og det er fint å være sammen om å lage noe, forklarer Henriette.

Dekorasjonene ses blant annet når man går inn i den store hallen. På en enkel grein fra hagen har de hengt velurkuler med rustikke bånd i samme farge.

-Noe som også har blitt en tradisjon, mer eller mindre ufrivillig, er at jeg blir sittende til langt på natt på lille julaften og pakke inn gaver og skrive små hilsener på hvert gavekort. Jeg liker å gjøre litt ekstra ut av innpakningen, og selv om det startet som «ooops, dette må jeg også se å få gjort», så har det endt opp med å bli en alenestund som jeg setter stor pris på.

Morgenrim på den store terrassen som alltid er pyntet og klar, uansett årstid. Hagemøblene fra Cane-line kan nemlig stå ute hele året.

© FOTO: BIRGITTA WOLFGANG BJØRNVAD