Hjemme hos stylistene: Innreder med fargefulle mønstre og blomster

Stylist Christine Hærra ser til England og USA for inspirasjon. Sterke farger, ville mønstre og frodige blomster vitner om et hjem fullt av glade mennesker.

© Inger Marie Grini

Christine bor sammen med mann, tre barn og to katter i en enebolig fra 1977 på 280 kvadratmeter på Slemdal i Oslo.

Fargefrekk maksimalisme

Hva er et godt hjem for deg?

– I et godt hjem er det trygt å være; der er det mat i kjøleskapet, en god seng, det er relativt rent og der er mennesker man er glad i. Er man heldig er det gode møbler, vakre tekstiler, kunst og fine ting der også.

Hva sier hjemmet ditt om deg?

– At jeg er glad i farger, mønstre og bøker, og at jeg er en samler. Jeg tror det sier at her bor det glade mennesker.

© Inger Marie Grini

– Da vi fikk laget det svarte kjøkkenet for 11 år siden, var inspirasjonen Chanel. Stramt svart og rent hvitt, som Karl Lagerfeld i smoking, forteller Christine. Gulvet er i svart granitt, så det går i ett med innredningen.

Hvordan velger du ting til ditt eget hjem?

– Jeg velger ting jeg liker – og jeg liker mye rart!

Hvorfor ble du stylist?

– Jeg tror jeg kan gjøre verden til et bedre sted gjennom formidling av kvalitet og estetikk, og var så heldig å få lære kunsten av stylistkollega Susanne Swegen.

© Inger Marie Grini

Denne benken sto i snekkerboden da vi kjøpte huset. Det er den vi får mest skryt av her i huset, sier Christine med et smil. Hyllen bak stammer fra et tidligere bakeri, og har funnet sin naturlige plass i familiekjøkkenet.

Hvordan jobber du?

– Jeg jobber mye inni hodet mitt – all ideutvikling skjer der. Jeg jobber både som stylist for foto og som interiørdesigner, så arbeidsdagene er varierte. En dag sitter jeg på hjemmekontoret, en annen dag er jeg på farten rundt til kunder og showroom. En tredje er jeg på location eller i studio med fotograf – ingen dager er like.

© Inger Marie Grini

Spisestuen, som resten av Christines hjem, er en fest for sansene. Her er det noe å se på – overalt! Tapetet på veggene og i taket er fra Cole & Sons Fornasetti-kolleksjoner, og de skaper en spennende ramme rundt de nedtonede møblene. Spisebordet er spesiallaget i stål og marmor, noe som gjør det tungt og vanskelig å flytte på, men likevel veldig praktisk. Pinnestolene er av Alf Sture, og er stort sett funnet på Finn.no. De står fint sammen med Hans J. Wegners Y-stol fra Carl Hansen & Søn. Den virkelighetsnære blomsteroppsatsen på bordet er av porselen, med fantastiske farger i glasuren.

Hva inspirerer deg?

– Det skal ikke mye til, det kan være så lite som malingsflekker. Ellers får jeg masse inspirasjon fra England, USA, Italia, Belgia og Nederland. Der er det mange spennende mennesker som holder på med dekor og interiør i stor skala. Nordmenn har alltid funnet inspirasjon på reiser og tatt det med hjem, noe som er lett å se i historiske hus og interiører.

© Inger Marie Grini

Hva tenker du om trender?

– Jeg liker ordet tendenser bedre enn trender, sistnevnte har en negativ klang i mine ører. Jeg råder folk til å holde seg unna de sterkeste trendene, nettopp fordi de blir raskest utrendy (men det i seg selv er vel også en trend ...).
Trendbildet i den norske interiørverdenen er for lite variert, det er en lei uvane at alle omfavner det samme. Det er synd, for det er så mye annet fint folk går glipp av!

© Inger Marie Grini

En skogsgrønn vegg danner en fin bakgrunn for Christines spennende mønstermiks. – Den rutete duken har jeg nettopp fått sydd, med Gloria Vanderbilt som forbilde, forteller hun. Den står i morsomt samspill med sofaen, som hun fikk laget til en trendutstilling på Oslo Design Fair for noen år siden. Bildene over er av Christines kusine Brith Helland Hagen og av Henrik Placht. – Han har en fantastisk fargebruk i bildene sine!

Hvordan kan stylisten inspirere til bedre livskvalitet?

– Livskvalitet er mange ting. Jeg er overbevist om at vakre omgivelser påvirker oss, både bevisst og ubevisst, og på den måten ønsker jeg å påvirke.

© Inger Marie Grini

– Jeg samler på en del greier, og én sommer ble det figurer fra Staffordshire, forteller Christine. Særlig liker hun det grove, upolerte uttrykket på disse. – De er ganske store og har alltid fine farger og spennende personligheter; skurker og helter om hverandre, forteller hun.

Hvordan kan stylisten påvirke hvordan vi forbrukervarer og tar hensyn til kloden vår?

– Dette er kinkig. En del av jobben går jo ofte ut på å fremme mersalg av produkter, som i, kjøper du sengetøy, burde du også ha sengeteppe og pynteputer og en ny lampe, og så videre. Selv er jeg opptatt av at det som kjøpes skal vare lenge, og ikke være til skade for naturen. Det er ikke alltid dette er i tråd med jobben min, men jeg har det alltid som en rettesnor.

© Inger Marie Grini

– Skrivebordet er av Alf Sture. Jeg samler på arbeidene hans, helst de eldste tingene i furu, forteller Christine, med tydelig forkjærlighet for den norske designeren. Bildet av Snøhvit som spiser Apple har familien hatt i mange år. Det henger ved siden av en skisse av Leonard Richard, som Christine er veldig glad i.

Hva driver deg som stylist?

– Nysgjerrighet, evig research og et stadig ønske om å lære noe nytt. Dette må jo ut og frem!

Hva er drømmejobben?

– Drømmejobber får jeg stadig, og et nytt hotellprosjekt hadde vært på sin plass nå.