En skandinavisk villa i California

Det norske paret har fått det passe stilfullt og passe avslappet i det kule 60-tallshuset i Los Angeles.

Når man flytter fra et til tider iskaldt og rufsete Norge til varme California, er det klart at man vil utnytte det til det fulle. Det norske paret – han, en Grammy-vinnende produsent og hun, journalist og forfatter – fikk kloa i et arkitekttegnet 60-tallshus, hvor California-drømmen skulle bli virkelighet: Leve livet like mye ute som inne, og nyte varme og frodig natur året rundt.

Paret hyret designer Pamela Shamshiri, og overlot huset – som ligger i nabolaget Rustic Canyon, vest i Los Angeles – til hennes kreative evner. Gjennom årenes løp hadde huset og uteområdene gjennomgått små endringer, så en tilbakeføring til det originale, utvisking av skillene mellom ute og inne, samt å skape elegante rammer for et enkelt liv, ble Pamelas hovedoppgaver.

I disse frodige omgivelsene, vest for Los Angeles, har det norske paret funnet sitt drømmehjem. Ved hjelp av en designer er uteområdene rekonstruert og alt er lagt til rette for at familien skal kunne tilbringe så mye som mulig av tiden utendørs.

En skulptur fra 60-tallet av en ukjent, spansk kunstner passer godt inn i huset, som ble tegnet av arkitekt Matthew Leize i 1962.

– Opprinnelig var det bedre kontakt mellom huset og uteområdet, og vi ville hente tilbake den gode flyten, som om det alltid hadde vært slik, forklarer designeren.

De største endringene ble gjort ute, med nye planter, bygging av diverse uterom, som lounge, spiseplass og utepeisestue. Bassenget ble revet og bygget på nytt. Inne ble interiøret gjort elegant gjennomført, i tråd med husets opprinnelige stil, dekorert med familiens kunst og avslappet nok for å tåle sosiale sammenkomster med løpende barn og vått badetøy.

Fargene som er valgt til huset er inspirert av den karakteristiske naturen rundt nabolaget Rustic Canyon. Det grønne fra dalen, det brune fra jorden og det blå fra havet. De danske designstolene rundt det gamle bondebordet hinter om parets skandinaviske bakgrunn, og i taket henger en Stilnovo-lampe som passer til husets originale arkitektur.

Til tross for små og store endringer siden huset sto ferdig i 1962, var heldigvis flere av de viktigste originale karaktertrekkene bevart. De eksponerte dragerne av douglasgran, terrakottagulvene og de store vindusflatene ut mot bassenget knytter huset til den modernistiske stilen som er typisk for Sør-California, noe designeren ønsket å videreføre.

Husets stil og den omkringliggende jungelaktige naturen ble referansepunkt for materialvalg på alt fra skinnet i sofaene, til de massive tre- og marmorbordene i stuen. Som arkitekuren, skulle nemlig materialene også uttrykke tidløs holdbarhet. Den gjennomgående paletten i dype nyanser av blått, grønt og brunt er inspirert av havet og den frodige naturen, og skifter vakkert karakter med lyset som flommer inn.

Terrakotta- og betonggulvene er originale fra 60-tallet og kjøkkeninnredningen er beholdt slik den var da paret overtok huset. Men kjøkkenet fikk allikevel et nytt uttrykk da veggene ble malt i en dyp blå farge. Åpne, horisontale hyller ble også satt inn, og sørger for fine blikkfang og at glass og servise til hverdagsbruk er lett tilgjengelig.

Huset kler omgivelsene og California-livet perfekt, men noen elementer bryter, som de danske stolene ved spisebordet, som avslører at det bor skandinaver her.

– Jeg ser på interiør som et portrett, forklarer designeren.

– Lag på lag med fortellinger, om arkitektur, om et område, om en tilbakelagt historisk epoke og ikke minst om hvem som bor her nå. Sammen danner det en unik historie.

Etter en dukkert i bassenget vil kun et par skritt ta deg inn i stuen, og nettopp derfor falt valget på den slitesterke skinnsofaen Naviglio fra Arfleks. Bildet Portrait de Miss Kante Sirra, av den maliske fotografen Malick Sidibé fra 1965, og andre verker fra parets samling av afrikansk kunst, har fått plass her og passer godt sammen med det massive trebordet fra BDDW New York. På gulvet ligger et teppe fra Marokko.

I den brede gangen mellom spisestuen og kjøkkenet fikk designeren bygget en stor hylle, for å gjøre området mer innholdsrikt, og for å skape et fint blikkfang som synes godt gjennom vinduet fra bassengområdet.

Uteområdet er delt inn i flere uterom med ulike funksjoner. I loungeområdet er en stor plassbygget sofa perfekt til både sosialt liv med mange gjester og for avslappende alenetid. Gjerdet som skjermer for innsyn fra gaten er varsomt bygget rundt et av hagens vakre trær.

Parets soverom er kledd i harmoniske, varme nyanser. Nattbordet er designet av Ilse Crawford og vintagevegglampen er designet av Josef Frank.

I TV-stuen står den innbydende modulsofaen Extrasoft, designet av Piero Lissoni for Living Divani, skinnstolen Ingrid, designet av Bruno Mathsson for Dux og en skulpturell lampe, designet av Serge Mouille.