En betongvilla i materialmiks

I et villastrøk mellom skog og hav ligger Mette og Mortens hjem – en plasstøpt betongbygning som er alt annet enn industriell. Tvert imot – her er det varme i form av treverk og grønne planter.

© Andreas Mikkel

Midt i et naturskjønt område, side om side med store grøntarealer og med utsikt over havet, ligger en nesten kvadratisk betongbygning. Umiddelbart skiller den seg fra den omkringliggende naturen, men takket være store vinduer og utstrakt naturlig materialbruk – og ikke minst en mengde grønne planter – er omgivelsene invitert med inn.

Huset tilhører Mette og Morten og deres tre barn. Paret hadde lenge drømt om å komme tilbake til Thurø, en øy sør for Fyn i Danmark. De hadde bodd der tidligere, men klarte aldri helt å finne drømmehuset. Så da de kom over tomten, var svaret opplagt: De måtte bygge huset selv, og dette var muligheten de trengte. Paret ga oppdraget til arkitekt Niels Janus fra Gråbrødre Arkitekter, og dermed ble drømmehjemmet skapt.

Huset, som ligger på en bakketopp, har utsikt over Thurø. Stien mot hovedinngangen lyses opp med lampene Helix fra Nordlux.

© Andreas Mikkel

Morten og Mette, begge psykologer av yrke, har skapt drømmehjemmet.

© Andreas Mikkel

Overalt i huset er det trelameller i taket, en varm kontrast til den rå betongen som dominerer vegger og gulv. Det samme virkemiddelet går igjen både i kjøkken- og baderomsinnredning, og det er tydelig at ingenting er overlatt til tilfeldighetene. Innredningene, som er spesiallaget, har dessuten treverk fra plankene på en gammel lokal bro, så forankringen til stedet er på plass.

Til tross for at alt er helt nytt og tilsynelatende «perfekt», er det viktig for familien at hjemmet er funksjonelt og skal brukes til fulle.

– Hjemmet vårt skal uttrykke at man kan skrape en stol mot veggene og etterlate en svart strek uten at det gjør noe. Her er det hjerterom og plass til å utfolde seg for både store og små, sier Mette.

Den plasstøpte betongbygningen, noe som betyr at det er spor etter støpingen overalt i betongen, er gjort varm med utstrakt bruk av treverk. Trelameller i taket og på kjøkkeninnredningen, som er spesiallaget for huset, gir et lunt uttrykk.

© Andreas Mikkel

De store vinduene, som går igjen i hele huset, har utsikt til havet og skogen, og er en av egenskapene familien setter aller mest pris på. Det er oppslukende å sitte med morgenkaffen i det store kjøkkenallrommet med utsikt til vannet. Når himmelen og havet får lov til å bli en del av det innvendige bildet, blir huset på magisk vis større.

Store vinduer på alle sider sørger for at kjøkkenallrommet er badet i lys. Spisebordet er fra en snekkervirksomhet i Odense, mens stolene rundt er en miks av Hans J. Wegners Y-stoler og loppisfunn. Taklampene er gamle gatelykter fra København.

Fra kjøkkenvinduene nytes utsikten over skogen og havet.

© Andreas Mikkel

Parets stil har i stor grad endret seg fra den de hadde i sitt forrige hjem. Da bodde de i en romantisk og sjarmerende murermestervilla med rød teglsteinsfasade og skråtak, mens stilen deres i dag er råere og mer modig. Mette og Morten har turt å ta egne valg og å finne løsninger som ikke er standard. De har satt sitt personlige preg på huset, noe også møbelvalgene understreker.

Trelamellene i taket, som er et grafisk fint uttrykk, fungerer i tillegg som lydfangere i et rom som kunne hatt akustiske utfordringer.

© Andreas Mikkel

– Det er mange ting i hjemmet vårt som forteller en historie, og det liker vi godt; at ting betyr noe spesielt. Helt fra lamper og møbler til brukskunst, forteller paret. De har blant annet gjort plass til en turkisblå vase etter Mettes mormor. På samme måte stammer den store lampen over kjøkkenøya fra en sørfynsk eddikfabrikk.

– Det er nettopp sånne ting som er med på å gjøre hjemmet vårt unikt, og det er det vi er så glad i, sier de.

En klynge grønne planter fungerer som en liten oase og et kjærkomment avbrudd i det langstrakte betongrommet. Stuemøblene, inkludert Arne Jakobsens ikoniske stol Egget fra Fritz Hansen, er funnet i bruktbutikker og på auksjon.

© Andreas Mikkel

Fra entreen er det direkte tilgang til kjøkkenallrommet i tillegg til nedgang til underetasjen. Kommoden er funnet brukt, mens vasen er etter Mettes mormor.

Trappen som forbinder husets to etasjer er utført av en lokal snekker.

© Andreas Mikkel

Veggene har tydelige avtrykk etter forskalingene fra da betongen ble støpt. Røft og industrielt, men et tøft og modig valg av Mette og Morten.

– Det er egentlig en feil, men vi synes det er vakkert, sier de om «veggkunsten» i et av soverommene.

© Andreas Mikkel

Den plassbygde garderobeløsningen er laget i finer, og står fint mot betongen. Lampen i vinduet er The Standard fra Menu.

© Andreas Mikkel

I hovedsoverommet, som har deilig utgang til hagen, står en danskdesignet stol paret overtok fra en institusjon som skulle ha nye møbler. Skapet er også funnet brukt. Sengerammen er bygget av paller og kryssfiner, og påmontert hjul for at den skal kunne flyttes. Sengetøyet er fra Aiayu, mens nattbordlampen er Yanzi, designet av Neri&Hu, fra Artemide.

© Andreas Mikkel

Huset på Thurø er omkranset av hage og flere avslappende steder utendørs. Stolen Dakota er fra Muubs.

© Andreas Mikkel

Som et vakkert stilleben er speilet fra Menu, såpen og håndkremen fra Frama og steinplaten fra Søstrene Grene fint selskap til vasken fra Duravit og armaturen fra Hansgrohe. En grønn plante har også fått innpass.