Deilig hjemmelaget gløgg med tilbehør

Jul i en kopp! Her får du oppskrift på deilig krydret rød gløgg. Server litt godt å spise ved siden av – mer skal ikke til. Lagre den på fine flasker, eller kanskje gi bort i vertinnegave?

Slik lager du den beste gløggen
© Anders Schønnemann

Dette er en oppskrift på konsentrert gløggekstrakt, som skal trekke og kose seg, før det blandes med vin eller annet. Lag gjerne mye, så har du til flere selskaper eller julegaver i fine flasker.

Oppskriften gir 1 liter ublandet ekstrakt.

Ingredienser:

✦ 1 vaniljestang
✦ 100 g sukker
✦ 200 g brunt sukker
✦ ½ ts revet muskatnøtt
✦ 20 nellikspiker
✦ 4 kanelstenger
✦ 1 ts kardemommefrø
✦ 10 svarte pepperkorn
✦ 5 hele stjerneanis
✦ 25 g frisk ingefær
✦ 3 dl appelsinjuice
✦ 2 appelsiner
✦ 1 sitron
✦ 1 dl akevitt
✦ 1½ dl mørk rom
✦ 6 dl portvin

SLIK GJØR DU

  1. Skjær ingefær i skiver og del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene.
  2. Ha frø og stang i en kasserolle med hvitt og brunt sukker, ingefær og de andre krydderne og appelsinjuicen.
  3. Varm langsomt opp til kokepunktet, rør godt underveis, til sukkeret er oppløst. Kok i 3 minutter.
  4. Ta gryten av varmen og tilsett appelsin og sitron i skiver.
  5. Hell over akevitt, rom og portvin.

Rør godt og hell over på et stort glass med lokk, og la trekke i minst 1 uke – gjerne lenger. Den holder seg lenge på grunn av høyt alkoholinnhold.

Meld deg på vårt nyhetsbrev, og motta sesongriktige tips og inspirasjon hver uke.

Rødvinsgløgg med rosmarin
© Anders Schønnemann

4 personer

En god ekstrakt kan varieres på uendelige måter, men vi liker særlig godt denne med rosmarin!

✦ 50 g rosiner
✦ 1 dl mørk rom
✦ 2 dl gløggekstrakt
✦ 1 flaske rødvin
✦ 50 g skåldede mandler
✦ 6 kvister frisk rosmarin
✦ 1 appelsin

SLIK GJØR DU

  1. Ha rosiner og rom i en skål og la trekke ca. en halvtime.
  2. Ha rosiner, rom, gløggekstrakt og rødvin i en gryte med mandler og 2 kvister grovhakket rosmarin.
  3. Varm gløggen til rett under kokepunktet og server i glass med en rosmarinkvist og noen appelsinskiver.
Minimuffins med bourbonkrem
© Anders Schønnemann

20 små muffins

Muffins med smak av hvit sjokolade og nøtter, og en herlig bourbon-krem på toppen!

Muffins

✦ 100 g smør
✦ 2 egg
✦ 150 g sukker
✦ 150 g hvetemel
✦ 2 ts bakepulver
✦ 2 ts kanel
✦ 2 ts vaniljesukker
✦ ½ ts malt ingefær
✦ ½ ts malt nellik
✦ 50 g skåldede, hele hasselnøtter
✦ 100 g hvit sjokolade

Bourbonkrem

✦ 200 g smør
✦ 100 g melis
✦ 4 ss bourbon, f.eks. Jim Beam
✦ gullstrø til pynt

Se flere oppskrifter på deilige julekaker og konfekt her.

SLIK GJØR DU

  1. Sett ovnen på 175 grader.
  2. Smelt smøret til muffinsene over svak varme og avkjøl.
  3. Pisk egg og sukker hvitt.
  4. Bland sammen hvetemel, bakepulver og krydder og sikt i eggene vekselvis med smeltet smør.
  5. Fordel deigen i minimuffinsformer. Fyll ¾ fullt.
  6. Ha en eller to hasselnøtter og litt grovhakket hvit sjokolade i hver form.
  7. Bak kakene i 12 minutter, eller til de er ferdige – sjekk med en kakenål.
  8. Lag bourbon-krem ved å piske romtemperert smør med melis til en myk og jevn krem. Rør inn bourbon. Ha kremen i en sprøytepose og topp muffinsene når de er avkjølt. Dryss over gullstrø.
Spinatmunker med feta og gressløkdryss
© Anders Schønnemann

6 personer/ 24 stykker

En sikker favoritt til julens sammenkomster. De salte skivene med spinat og geitost smaker himmelsk med et dryss av gressløk på.

Spinatboller

✦ 140 g pancetta
✦ 200 g babyspinat
✦ 75 g smør
✦ 1 ½ dl kremfløte
✦ ½ ts malt muskat
✦ 2 ts salt
✦ 150 g hvetemel
✦ 5 eggeplommer
✦ 5 eggehviter
✦ smør til steking
✦ 100 g fetaost

Purredryss

✦ 1 bunt gressløk
✦ 1 lime
✦ flaksalt

SLIK GJØR DU

  1. Del pancetta i biter og stek sprøtt i en stekepanne. Legg til tørk på kjøkkenpapir.
  2. Skyll spinaten og tørk godt. Grovhakk den.
  3. Smelt smøret i en gryte. Ha i fløte, muskat og salt.
  4. Rør inn eggeplommene en etter en, til du har en jevn deig. Rør inn hakket spinat og pancetta.
  5. Stivpisk eggehvitene og vend inn til slutt.
  6. Har du ikke munkepanne å steke dem i, kan du bruke et muffinsbrett.
  7. Del fetaosten i 24 biter, så du kan ha en i hver. Ha litt smør i hver form og fyll med deig. Dytt en bit fetaost i hver munk.
  8. Finhakk gressløken og riv limeskallet fint. Rør sammen gressløk, lime-skall og flaksalt, og dryss over munkene ved servering.
Karamellbar
© Anders Schønnemann

1 bar/20 biter

Sprø kjeksbunn, karamell, sjokolade og havsalt. Kan det blir bedre? Neppe.

Kjeksbunn

✦ 150 g Digestive-kjeks
✦ 75 g smør
✦ 1 ss brun farin
✦ 1 ts malt kanel

Salt karamell

✦ 225 g sukker
✦ 20 g smør
✦ 2 dl kremfløte

Sjokolade

✦ 100 g mørk sjokolade
✦ 1 ss smør
✦ flaksalt

SLIK GJØR DU

  1. Sett ovnen på 175 grader.
  2. Smelt smøret og knus kjeksene fint. Bland sammen og trykk ned i en smurt form, gjerne en med løs bunn. Vi har brukt en firkantet form på 10 x 30 cm.
  3. Bak bunnen i 8 minutter, avkjøl.
  4. Lag karamell ved å smelte sukkeret i en gryte til det er gyllent.
  5. Tilsett smør og ha i fløten litt av gangen, slik at karamellen ikke stivner. Kok karamellen ved svak varme til den har en temperatur på 122 grader – bruk sukkertermometer.
  6. Smør karamellen over kjeksbunnen og la stå til karamellen stivner.
  7. Smelt sjokoladen over vannbad, rør inn smør, og ha i en sprøytepose hvis du vil lage fint mønster. Alternativt smører du det utover karamellen til et jevnt lag.

Dryss over salt og sett kjølig noen timer før servering. Del i 20 avlange biter.

Se også: Oppskrift på deilige, italienske biscotti.