Storbyguide: Göteborg

Göteborg vokser som Sveriges designby og er et perfekt reisemål for interiørfrelste. Her er tips til hva du bør se og hvor du bør bo, shoppe og spise.

Ærverdig hotell
© Hôtel Eggers

Hôtel Eggers er et av Sveriges eldste hoteller, som fortsatt er i drift. Perfekt beliggenhet, rett ved sentralstasjonen, og en rekke rom med balkong ut mot Drottningtorget. Etter at de nye eierne tok over i 2015, har hotellet blitt pusset opp med nye tapeter og møbler, samtidig som de originale detaljene er blitt bevart. Sjekk ut hoteleggers.se!

Se denne trendy leiligheten i Göteborg i BoligPluss.

Tilbake til 20-tallet
© Hotell Pigalle

Göteborg er ikke byen for moderne, minimalistiske hoteller à la Kinfolk. Det er rett og slett umulig å finne noe i den duren, så hvis du vil vekk fra de store kjedene, må du gå en helt annen vei: Hotel Pigalle fører tankene til Paris på 1920-tallet. Dype farger, fløyel og frynser. Pluss for egen takterrasse og bar der bartenderne har bukseseler og tversoversløyfe. Hotellet er kåret til byens nest beste hotell av Tripadvisor. Mer om hotellet finner du her: hotelpigalle.se.

Rådende trender
© Artilleriet

Artilleriet ble startet av vennene Christian Duivenvoorden og Sofie Hellsing i 2014. Siden har butikken, som ligger i et gammelt lagerlokale, blitt et mekka for designinteresserte og de svenske interiørbladene. Ta en tur innom Artilleriet, og du er oppdatert på rådende trender. Her finner du en miks av nøye utvalgte ting, fra potter til morgenkåper i lin, til kjente varemerker som Gervasoni og Aesop. Rett rundt hjørnet finner du også Grandpa, Norrgavel, Afro Art og daMatteo. Et minutt fra Artilleriet ligger også søsterbutikken Artilleriet The Kitchen, på et gigantisk trebord står alt du har lyst på til ditt eget kjøkken. Sjekk også parkeringsplassen utenfor, der står
byens første food truck, Strömmingsluckan – der du kan kjøpe stekt sild med potetstappe. Anbefales! artilleriet.se.

Dette vil prege hjemmet ditt i 2017!

Moderne jernvarehandel
© Byggfabriken

Byggfabriken, som også finnes i Stockholm og Malmö, er en moderne jernvarehandel og et must for alle som er på jakt etter lamper, beslag og håndtak, fra 1800-tallet og fremover. Eller vil pusse opp på «den riktige måten», med økologisk linoljefarge og tidstypiske fliser. byggfabriken.com.

Hold deg oppdater på trender og design her!

Grønn drøm
© Floramor & Krukatös

Floramor & Krukatös er det hyggelige navnet på en like
hyggelig blomsterbutikk. I innergården står store potter med fikentrær, eføy og hortensia, mens butikken bugner av blomster og grønne planter du ikke finner overalt. Göteborg er generelt god på blomster, sjekk også ut det nye konseptet Bunches, som har blomster i bunter. floramorochkrukatos.se.

Stylistbutikk
© Kvart Interiör

Hvis du har litt tid til overs, eller bare er nysgjerrig på hva som skjer utenfor vollgraven; sett deg på trikk nummer 3 eller 11 til Mariaplan i Majorna. Kvart Interiör ble startet av stylisten Joanna Bagge. Rett før jul åpnet hun også Kvart Deco, der du finner alt fra keramikk til møbler og magasiner, blandet med velkjente designere. kvartinterior.se.

Minivarehus
© Vallgatan 12

Vallgatan 12 er siste tilskudd i området rundt Vallgatan – et minivarehus, som kan minne litt om Colette eller Merci i Paris. Kjøp lunsj i kafeen i første etasje, sett deg på uteserveringen og se på menneskene som er på vei til eller fra Magasinsgatan. Opp en rulletrapp finnes blomster, interiør og klær. Alt fra smykker og postere, til sofaer. vallgatan12.se.

Ikke bare bistro
© Taverna Averna

Bistroen Taverna Averna åpnet i 2014, og etter det er Långgatorna blitt et sydende restaurantområde med høy se-og-bli-sett-faktor. Her finner du også steder som Tacos & Tequila, Made in China og Olssons Vin. Bistroen er avslappet, hit kan du ta med både bestemor og barn, og stemningen er hyggelig og høy. Ta en cocktail i baren før middagen. tavernaaverna.se.

Klassisk kaffe
© daMatteo

Alle som besøker Göteborg må fika – det vil si drikke kaffe med kanelbolle til. Byens innbyggere elsker å sitte på kafé, og øverst på listen over kaffebarer du bør få med deg, troner daMatteo. Den første kaffebaren deres ble startet i 1993, nå har de fire avdelinger, eget brenneri og brødbutikk som også selger byens beste kardemommeboller. I 2015 ble daMatteo i Magasinsgatan kåret til Sveriges beste kafé av White Guide. damatteo.se.

Bra bobler
© Forssen & Öberg

Den hyggelige og nyoppussede champagnebaren Forssen & Öberg importerer drikkevarene selv, og serverer bobler fra store – og særlig små – produsenter. Her spiser du også godt, enten du går for østers fra Grebbestad, litt lenger nord langs vestkysten, en fjøl med ost og spekeskinke eller en tre retters middag. Flott uteservering i bakgården, der det er full fart i sommerhalvåret. forssenoberg.com.

Ekte sushi
© Hoze

José Cerdá startet Hoze i 2009. Siden har restauranten, med bare seks plasser, som ikke serverer alkohol, hatt en venteliste på tre måneder. I et lite lokale i bakken opp mot Majorna, byr kokken – sammen med sin far på 71 – på fantastiske småretter og sushi. En opplevelse utenom det vanlige. Husk å booke bord. hozerestaurant.com.

Designmuseum
© Röhsskamuseet

Röhsskamuseet åpnet i 1916, og er Sveriges eneste museum for mote, design og kunsthåndverk. I dag er det plassert et steinkast fra paradegaten Avenyn, og byr på aktuelle utstillinger og foredrag. Hvert år viser de også en utstilling med vinneren av Torsten och Wanja Söderbergs pris, verdens største designpris, med en prissum på en million kroner. Men raska på, i år holder museet stengt fra mars til juni. rohsska.se

Se hva som rører seg på den norske designarenaen.

En park for alle
© Sofia Sabel/Visit Sweden

Slottsskogen, eller Slottsskogsparken, er både en gigantisk park og en bydel, sørvest for sentrum. En gang tilhørte den kongen og Älvsborgs slott, men i 1876 ble deler av parken åpnet for alle. I dag rommer den alt fra Göteborgs Naturhistoriska museum og Botanisk hage, til dyrepark, lekeplasser, kafeer, restaurant og store grøntområder. Perfekt pikniksted etter en dag i byen – nærmeste trikkestopp er Botaniska Trädgården. goteborg.se/slottsskogen.

Oase i byen
© Sofia Sabel/Visit Sweden

Trädgårdsföreningen, med overdådig rosehage, veksthus, palmehus og flotte blomsterbed er en oase for alle som er interessert i hage. For den som bare trenger å puste ut
mellom shopping og kafébesøk, er beliggenheten, et steinkast fra sentralstasjonen, helt super. Midt i parken troner det 1000 m2 store palmehuset i glass og støpejern fra 1878, der du kan kikke på tropiske planter. Den vakre lekeplassen og Albert Åberg Kulturhus ligger inne i parken, og anbefales hvis du har med barn. tradgårdsforeningen.se.