© Alle foto: Stedene/Birgitte Schinrud Schjerven

Storbyguide: Göteborg

Digger du The Great Gatsby og art deco-stilen? Da er Göteborg byen for deg!

Med designbrillene på har vi - sammen med de lokalkjente - plukket ut de beste hotellene, de kuleste spisestedene og den hotteste shoppingen, for at du skal bli inspirert neste gang du stikker på tur til favorittstorbyen din. Denne gangen har vi vært i Göteborg.

Her kan du lese våre designguider fra Stockholm, Berlin, Milano, Ibiza, Istanbul, København, Oslo, Stavanger og Øst-London.

Her bor du:

Elite Plaza Hotel er et superfresht femstjerners hotell midt i sentrum, men er likevel stille og hyggelig. Hotellet er nyrenovert i skandinavisk stil, noe som står vakkert mot den klassiske arkitekturen fra 1889. Verdt prisen - og et besøk.

Radisson Blue Riverside ligger fint til ved kanalen, og har gode senger og et fantastisk spa i øverste etasje, med innendørsbassenger og utendørsterrasse med stamp. Bonusen er en opplyst strandpromenade og fergen over til sentrum. Et herlig sted å starte dagen.

Radisson Blu Riverside har 265 rom som alle har en variert miks av god design i både møbler og lamper. Gode Dux-senger sørger for skjønnhetssøvnen.

Avalon Hotel er et sertifisert feng shui-hotell midt i sentrum, som lover å stimulere flere sanser. Her er det lyst og fint, og lekkert interiør.

Hotel Pigalle er noe helt for seg selv, et litt forførerisk maksimalistisk boutique-hotell. Her er det gjennomført til fingerspissene, med superhyggelig ung hipsterbetjening.

Hotel Flora er et lite, sentralt og veldig hyggelig uavhengig familiedrevet hotell.

Elite Plaza Hotel er som tatt rett ut fra the Great Gatsby!

Her spiser du:

SK mat & människor styres av Michelin-kokk Stefan Karlsson. SK byr på svenske smaker og en veldig hyggelig betjening i art deco-aktige omgivelser. Okidoki Arkitekter fikk den prestisjefylte designprisen Guldstolen av Sveriges arkitekter for ombyggingen og innredningen her.

SK Mat & människor byr på en uforglemmelig kveld, både estetisk og kulinarisk.

Vi spiste lunsj på Barabicu, men her er det liv til det stenger sent på natt. Både mat og interiør er amerikanskinspirert – på den gode måten. Kjøttet er mørnet hengende og så langtidsgrillet. Porsjonene er rause, interiøret er tøft og folkene er hyggelige.

Toso er en pan-asiatisk restaurant og bar, som åpnet i høst. Menyen er spennende og baren er veldig populær om kvelden. Og kjapp betjening er alltid bra for stemningen! Ligger på hjørnet ved Röhsska museet og Konstmuseet.

Barabicu er en herlig bar, som har tatt med seg kvaliteter fra det amerikanske kjøkkenet.

Her shopper du:

Artilleriet ligger i Magasingatan, Göteborgs hyggeligste og mest trendy område. Dette er nok byens mest kjente interiørbutikk, og en skattkiste for deg som elsker kule detaljer. Vareutvalget er dynamisk, og det driftige teamet bak fanger raskt opp trendene og plukker ut de fineste tingene til butikken. Garantert inspirasjon for alle penga!

Grandpa ligger vis-à-vis Artilleriet og er en fantastisk livsstilbutikk med klær, sko, interiør, vintage, bøker og ting plukket ut av folk som vet akkurat hva du vil ha, pluss det du ikke visste at du ville ha ...

Miss Ragtime ligger også i samme område. Her finner du en herlig miks av gammelt og nytt, mest klær og litt interiør, med en hjelpsom og hyggelig betjening.

Grandpa er gjennomført supertøff med en herlig sammensetning av de kuleste ting.

Den svenske designeren og møbelsnekkeren Staffan Holm har studioet sitt i Göteborg. Her er hans innsidetips til byen:

1. En magnifik italiensk frokost får du på Fratelli Gridelli (som jeg har designet). Hør søskenparet Gridelli fortelle om sine varer, før du spaserer til Magasinsgatan ved Grönsakstorget. Ta en kaffe på Da Matteo og stikk innom vintage-butikken Ragtime og interiørbutikken Artilleriet, og se de maritime klærne hos Emma Malena.

2 Ta en lunsj på en av Göteborgs mange «food trucks» eller på Fiskekörka.

3 Et glass champagne tar du på hyggelige Forssén Öberg i Kyrkogatan 13. Stikk innom Magnus på Galleri Winström. Antikhallarna har fått hyggelige restauranter og barer. Hagabion med den fine kjellerbaren Kino og Saluhallen har også fantastisk mat!

Julebyen

Göteborg er en vakker juleby! Ikke bare blir fornøyelsesparken Liseberg pakket inn i den fineste julepynt fra midten av november, du finner også julemarkeder og dekorasjoner langs gatene.

Perfekt destinasjon for god julestemning – uten at du behøver å dra så langt hjemmefra.