Designguide til Japan

Skandinavia elsker Japan og vice versa. Vi viser deg hvorfor!

© Kinfolk Home

Unikaprodukter, godt håndverk og høy kvalitet er noe vi verdsetter høyt. I Japan, som i Skandinavia, er enkle, håndlagde gjenstander med lang levetid en viktig del av kulturhistorien, og er dermed et naturlig sted å søke inspirasjon for mange designere.

Den japanske estetikkens innflytelse på nordisk kunst og design begynte allerede mot slutten av 1800-tallet, noen tiår etter at øya i 1854 åpnet grensene for vesten etter flere hundre års selvvalgt isolasjon.

– Det er ikke snakk om en fullstendig adoptering av det japanske uttrykket, men vi ser at ornamentikken endret seg og ble enklere, forklarer kunsthistoriker Mirjam Gelfer-Jørgensen, forfatter av boken Japanisme på dansk.

Danske kunstnere var blant de første i vesten som skapte et selvstendig uttrykk influert av japansk estetikk. Designere som Finn Juhl, Børge Mogensen og Hans J. Wegner tok til seg den japanske forkjærligheten for rene linjer og respekt for materialer, og treverk fikk økt fokus. Brunt og blått, nyanser sterkt forankret i japansk kultur, ble hentet inn på porselen og i møbler.

Med årene har også Japan fattet interesse for skandinavisk design. Danmark har naturlig nok dominert, men Norwegian Icons er én av aktørene som gjennom utstillinger og ny butikk i Tokyo sørger for å gi japanerne tilgang til det norske.

– Vi bidrar med et friskt, nytt innslag i et marked som er sultent på nye produkter, sier Per Gunnar Trulsen i Norwegian Icons.

Vi har samlet noe av det som inpirerer oss aller mest akkurat nå – selv om det å begrense oss er omtrent umulig. Kanskje blir det en tur til Japan i påsken for førstehånds erfaring? Det vil vi!

Kunstnerisk innflytelse
© Nasjonalmuseet, Anne Hansteen Jarre/Annar Bjørgli

Det japanske tresnittet kom på markedet i vesten mot slutten av 1800-tallet, og ble raskt populære samleobjekter. Tresnittene fremstod eksotiske, og vakte begeistring blant flere for sine estetiske kvaliteter. Den japanske kunstteknikken har også hatt innflytelse på utvklingen av tresnitt internasjonalt. Dette er av Katsushika Hokusai fra 1831-1853.

Skjønnhet på alle plan
© Takumi Ota

Japanerne er kjent for sin evne til å dytte grenser når det kommer­ til arkitektur og design, noe skjønnhetssalongen Kolmio+LIM i Osaka har nytt godt av da de ga Yusuke Seki oppdraget om å utforme interiøret. Designeren­ satte en plissert vegg i tre med et trekantformet hull midt i rommet, kolmio betyr nemlig trekant på finsk! Veggen skiller de ulike brukssonene samtidig som hel­heten beholdes, og lysspillet som oppstår når solen treffer veggen­ er tenkt som en gjenspeiling­ av glansen fra salongens mange nylakkede negler. Fiffig!

Design i særklasse
© Nendo

Det mest toneangivende japanske designstudioet i vår tid, er uten tvil Nendo. Under ledelse av Oki Sato står de bak en rekke nyskapende, nærmest poetiske produkter, som rommer alt fra triangelformede tøfler til små bord som danner geometriske streker på veggen. Kontoret har en svært høy produksjon, og godt er det: Vi får nemlig ikke nok! nendo.jp.

Tre(ndy) frisør
© Okuwada

Treverk er en sentral del av den japanske estetikken, og i Osaka har den lokale arkitekten Takeshi Okuwada dekket både vegger og tak i frisør-salongen Mook med ubehandlet eik. Fasaden kledd i glass gjør at salongen fra utsiden fremstår som en liten naturperle i bybildet. Det perfekte sted å koble av med en hårklipp, med andre ord. okuwada.com

Fuglen i Tokyo
© Fuglen Publishing

Grunnleggerne av Fuglen Oslo ønsket å dele de gode kaffe- og cocktailene sine med verden, og åpnet Fuglen Tokyo i Shibuya-området i 2012. Og det er ikke bare noe godt i glasset de har tatt med på lasset. En viktig del av konseptet er nemlig interiøret, som er forankret i skandinavisk design fra midten av 1900-tallet. Gutta bak baren driver også Norwegian Icons, et utstillingsvindu for norsk design, som åpner butikk like ved kaffebaren i 2016. fuglen.no.

Fuglen tokyo er blitt et etablert konsept i Japan, og følger dermed opp japanernes interesse for skandinavisk kultur og design. På den norske baren kan de nyte begge deler gjennom smak og omgivelser.

Norsk arkitektur med japansk klang
© Nasjonalmuseet/Annar Bjørgli

Arkitekt Sverre Fehn søkte inspirasjon over landegrensene, og har i flere byggverk utforsket ideer fra japansk arkitektur, der treverk, enkle linjer og funksjonalitet står i sentrum. Fjorårets oppføring på Nasjonalmuseet av arkitektens forslag fra1970 til verdensutstillingen i Osaka brakte igjen krysningen mellom landene frem i lyset.

Big in Japan
© Norwegian Rain

Motebransjen i Norge har i det siste jobbet målrettet med å fremme norsk klesdesign i Japan, et marked­ som har vist seg å sette pris på den norske estetikken. Bergen-baserte Norwegian Rain er allerede godt etablert i landet, der deres forseggjorte regnfrakker­ i høyteknologiske japanske tekstiler er tilgjengelige i over 50 butikker. norwegianrain.com