© Behomm

Denne leiligheten i Barcelona kan du låne - helt gratis

Og det er kun ett av snart 2000 vakre hjem i den eksklusive bytteklubben Behomm. Men det er én hake.

  • Vi skapte Behomm fordi vi ønsket oss en sånn tjeneste selv. Etter ni husbytter med andre familier gikk det opp for oss at vi alltid lette etter boligeiere som var like oss. Vi bruke masse tid på å finne dem på enorme bytte-nettsteder. Vi ble dessuten forført av ideen om hvor vakkert det ville være å forene designere og visuelle artister over hele verden, med en felles lidenskap for smakfulle ting, sier Eva Calduch og Agusti Juste.

De grafiske designerne med eget studio i Barcelona lanserte nettsamfunnet med undertittelen «The home exchange community for designers and visual artists» i mars 2013.

  • Vi tror mange mennesker ønsker en annen reiseopplevelse enn å bo på hotell eller leie en leilighet. Fordelene er mange; Man sparer penger, får større plass og goder som eierne ofte har, og får muligheten til å leve mer som de lokale, sier de.

Denne boligen på 200 kvadratmeter tilhører en møbeldesigner i Brussel. Foto: Behomm

Dagens 1900 medlemmene fordelt på 52 ulike land har alle kommet inn gjennom invitasjoner - hvert nye medlem får fem stykker de må dele ut videre. Det første året er det mulig å være gratismedlem - deretter koster det 95 euro pr år.

Det er mulig å sniktitte på boligene som ligger ute, men for å registrere deg må du legge din egen bolig ut på byttemarkedet.

Kun 16 norske hjem er registrert på siden pr dags dato. Førsteamanuensis Peder Inge Furseth ved Handelshøyskolen BI er blant dem som tror tallet kan komme til å øke hurtig fremover.

  • Jeg tror deling og bytte er en megatrend som vi vil se mer og mer av. Teknologien har gjort det enkelt å finne brukere mye rimeligere og lettere enn man gjorde før. Dessuten er det ingen mellommann eller -kvinne som vil selge noe. Det er ingen som fordreier informasjon, sier Furseth, og legger til at Airbnb har passert noen av de større hotellkjedene i USA - verdimessig og i antall rom.

Boligene som er tilgjengelige gjennom Behomm behøver ikke være luksuriøse, bare vakre, ifølge gründerne av nettstedet. Dette hjemmet ligger i Barcelona. Foto: Behomm

Furseth tror mindre, eksklusive sider som Behomm blir store nettopp fordi de ikke er åpne for alle.

  • Jeg tror gjennomsiktighet er viktig. Enkelt, personlig og gjennomsiktig. Det virker troverdig. Dessuten kan det være en utfordring å vite om man gjør avtaler med folk som man kan ha tillit til. Det unngår man langt på vei ved å legge begrensninger på hvem som får være med.

Denne spiseplassen ligger i en villa i Essaouira, Marokko, som er registrert på Behomm. Foto: Behomm.

  • Utfra en økonoms ståsted, er det negative sider ved denne delingstrenden?

  • Nei, jeg synes det er positivt at ledig kapasitet utnyttes. Man kan sammenligne det med all maten som kastes - det spiller på samvittigheten til folk. Vi kan sløse mindre ved å tilby andre å låne det vi har når det er ledig kapasitet, og det er også et gode for verdensøkonomien.

Drømmer du om en invitasjon, men kjenner ingen som er medlem? Det er også mulig å søke om medlemsskap på denne siden.