Hvordan kan vi få tradisjonshåndverk og design til å blomstre, og gi omverdenen et positivt og spennende bilde av mulighetene? Hvordan jobber vi for innovasjon og nye bedrifter i fremtiden?
Disse spørsmålene er utgangspunktet for Vis - et fellesprosjekt fra Håndverkssenteret ved Edvard Munch videregående skole i samarbeid med Oslo Håndverks- og Industriforening (OHIF) og Skedsmo videregående skole.
– Vis er en arena hvor fremtidens håndverkere og designere utfordrer hverandre og viser hva som er mulig når fagpersoner arbeider sammen. Vis skal vise hva som bor i dagens, og fremtidens, håndverkere og designere, sier arrangørene om prosjektet.
Prosjektets utvikling
Høsten 2019 inviterte arrangørene designere og designstudenter til deltakelse i prosjektet, hvor disse deltok en konkurranse om å tegne prototyper. Håndverkselever og lærlinger har deretter laget de utvalgte konseptene fra designerne innenfor møbel og smykke, mens tekstilelevene har samarbeidet med designerne Harald Lunde Helgesen og Elisabeth Stray Pedersen i designprosessen.
Påstanden fra arrangørene er nemlig at håndverkere og designere er avhengige av hverandre – og det er først når disse samarbeider tett, at de aller beste arbeidene blir skapt. Målet med Vis er derfor å være en plattform hvor fagmiljøene kan lære av og utfordre hverandre.
– I prosessen fram til ferdig produkt, vil elever og lærlinger som deltar få en svært nyttig erfaring. De opplever yrkesstolthet og skaper noe helt unikt, og gjennom samarbeid med designere får de et innblikk i verdien av godt design. Til slutt vil de unge oppleve stolthet og anerkjennelse for det ferdige produktet som blir vist frem på en utstilling, uttaler arrangørene.
Utstillingen er altså et resultat av verk laget innenfor tre sjangre; tekstil, møbel og smykker, og tema for utstillingen 2020 er Nærhet. Kirsten Visdal er stylist og utstillingskurator. I samarbeid med designerne Thomas Jenkins og Sverre Ungher, som har designet moduler til Vis–utstillingen, står de bak utstillingsarkitekturen til Vis-utstillingen. Trine Hisdal er fotograf.
Prosjektet vises i disse dager på Deichman Bjørvika. Men da det ikke er enkelt å arrangere utstillinger i disse utfordrende tidene, håper arrangørene at utstillingen blir besøkt etterhvert som samfunnet åpner opp. Frem til da kan man se arbeidene på VIS sin Instagram og nettside.
P.S. Planleggingen for Vis–utstillingen 2021 med tema Neste generasjon er i gang, og frist for innsendelse av forslag er 31. januar 2021.