© Bjørn Jørgensen

Kunstutstillingene du skal få med deg i høst

Høsten byr på stor aktivitet på landets kunstscene, og i år kan du få med deg en salig blanding av store internasjonale navn og nye norske kunstnere. Her er seks utstillinger vi anbefaler deg å gå på.

To verk som til sammen beskriver livsforløpet fra selve unnfangelse til død. Fra venstre: The Human Experience (Your Birth) (2023) og The Human Experience (Your Death) (2023).

© Emma Talbot

The Human experience

Kunsthall Stavanger, 15. juni - 10. september

The Human Experience er Emma Talbots første separatutstilling i Skandinavia. Gjennom malerier, tegninger, skulpturer og animasjon undersøker den britiske kunstneren aktuelle temaer som klimakollaps, kjønnsdiskriminering, fødsel, aldring og død. Sentralt står spørsmålet om hva det betyr å være menneske på planeten vår i dag.

Verk av Hélène Perdriat (1894–1969), Mann med hvit bluse.

© Bjørn Jørgensen

28%

Nordnorsk Kunstmuseum (Tromsø). Vises frem til 18. februar 2024.

Av alle verkene Nordnorsk Kunstmuseum har i sin samling, er mindre enn en tredjedel laget av kvinner. Med utstillingen 28 % ønsker museet å ta et oppgjør med sin egen rolle ved å fjerne alle spor etter menn og kun vise verk av kvinnelige kunstnere. At det er færre kvinner enn menn og mindre dokumentert kunnskap om disse kvinnene, er en ubalanse som reflekteres i det moderne samfunnet, og målet med utstillingen er derfor å bygge kollektiv kunnskap om kvinnelige kunstnere og skape engasjement rundt det rike mangfoldet som finnes.

Arkitekt Knut Folstad, Badeklippen (2018).

© Nasjonalmuseet

Hånd og maskin. Arketektoniske tegninger

Nasjonalmuseet (Oslo), 17. november - 31. mars 2024

Med utgangspunkt i arkitekturtegningen tar utstillingen for seg tendenser innen samtidsarkitekturen. Fra en global arkitektur preget av digital estetikk vokser det etter finanskrisen i 2008 frem en ny generasjon arkitekter som jobber i mindre skala, mer lokalt, kollektivt og ikke-kommersielt, og utstillingen presenterer norske og utenlandske arkitektkontorer som har vært representanter for disse retningene i det siste tiåret. Utstillingen omfatter fire installasjoner og tegninger av rundt 40 norske og utenlandske arkitektkontorer. De eldste verkene som presenteres, ble til i tiden rundt den globale finanskrisen i 2008, og de nyeste er laget av arkitekter som etablerte seg i tiden
rundt koronapandemien.

Ida Ekblad i studio (2020).

© Jacqueline Landvik

Strange Freedoms shall be sought

Kode (Bergen), 9. juni - 29. oktober

Ida Ekblad er både maler og skulptør. Hun er en av landets mest anerkjente samtidskunstnere, og har blant annet et verk hengende på Louisiana-museet nord for København og en skulptur i parken på Kistefos. Ekblad er kjent for sitt allsidige kunstnerskap og henter inspirasjon fra sub- og popkultur med graffiti, manga og memes, gamle mestere og håndverkstradisjoner. Denne sommeren kan du oppleve installasjonen Strange Freedoms Shall Be Sought på Kode i Bergen. Utstillingen består av seks monumentale skulpturer der Ekblad blant annet hentet inspirasjon fra tradisjonsrike norske støpejernsovner.

Årsutstillingen 2018: Hydrogenfabrikken i Fredrikstad.

© Kjell S. Stenmarch

Årsutstillingen Norske kunsthåndverkere

Nasjonalmuseet (Oslo), 20. oktober - 30. desember

Norske Kunsthåndverkeres Årsutstilling er den største og en av de viktigste visningene av norsk samtidskunsthåndverk. Den ble første gang vist i 1975 og har åpen innsendingsrett som vurderes av NKs nasjonale jury. Utstillingen tar pulsen på ny materialbasert kunst og inneholder blant annet smykker, keramikk og arbeider i tekstil, glass, tre, metall og skinn – alt fra små objekter til skulpturer, veggarbeider og større installasjoner.

© Foto: Vegard Kleven/ NBK ©Lena Trydal/BONO

Høstutstillingen

Kunstnernes hus (Oslo), 9. september - 15. oktober

Statens kunstutstilling, Høstutstillingen, er en årlig kunstnerjuryert gruppeutstilling basert på fri innsendelse. Utstillingen, som arrangeres av Norske Billedkunstner, regnes som en av landets aller viktigste scener for samtidskunst. Siden den åpnet dørene for første gang i 1882, har den vært en magnet for kunstnere, kritikere og publikum.

Høstutstillingen 2022: Lena Trydal, The Tea Party (2022).