Slik dekker du julebordet som har det lille ekstra

Like stemningsskapende som snøen utenfor (hvis vi er heldige) og det grønne, glitrende inne, er julebordet. Vi har dekket to helt ulike bord som vi håper kan inspirere deg til å slå til litt ekstra i år.

Det maleriske
© Andreas Mikkel

Den maleriske borddekkingen, altså den som ser ut som om den er tatt rett ut av et oljemaleri av et bugnende stilleben, oppnår du lett om du har noen detaljer på plass: krøllete lin, gyllent bestikk, gamle krystallglass og -vaser og en frodig, tilfeldig sammensatt bukett av store blomster i dype nyanser.

Den mørke veggen, de okergule stolene og det skulpturelle bordet Moon fra Gubi skaper et dramatisk utgangspunkt for borddekkingen.

Bord med krystallfat
© Andreas Mikkel

Om du i tillegg har et «statement piece» à la det vakre metalltreet av Curtis Jere som er brukt her, så er du bare et par drueklaser unna perfeksjon. Og når vi snakker om druer: Dander noen klaser på stettfat, legg ferske fikener på små krystallfat, og ha julekaker i skåler – alt er med på å skape det bugnende, glamorøse, nesten overdådige bordet du er ute etter.

Unikaobjekter, som den blomsterformede messinglampen, er med på å gi dramatikk til bordet.

5 tips til enkel advenstpynt.

Bord med gullbestikk og linservietter.
© Andreas Mikkel

Det skader selvsagt ikke om du har en mørkmalt herskapsleilighet fra 1800-tallet med tunge velurgardiner og ditto heftige spisestuestoler, men ikke la deg avskrekke om du sitter i et nybygd rekkehus. Med litt kløkt og finesse gjenskaper du den samme stemningen der.

Nostalgiske detaljer, som en gammel karaffel i opakt glass, gir bordet en følelse av old school glamour. Og hvem vil vel ikke ha det?

Farget glass, messing og lin er blant detaljene som gjør helheten. En blomsterkvast i servietten er prikken over i-en.

Lyst på mer inspirasjon rett til din innboks? Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Det eksentriske
© Andreas Mikkel

Ved å blande vintage med moderne design, skulpturelle former med farget glass, enkelt tre med gylne metaller, og grove kvister med elegante calaliljer – blant annet – skaper du ikke bare et eklektisk og sjarmerende sammensurium, men også et distinkt annerledes, ganske eksklusivt og ikke så rent lite personlig julebord. Og har vi noen gang takket nei til det?

Stolene er av Willy Rizzo, mens bordet er signert Marcel Breuer. Vaser, glass og bestikk er vintage, mens glasstallerknene er fra Ikea og tretallerkenene fra H. Skjalm P.

Les også: Julegaver til den interiørfrelste.

Vintage julebord
© Andreas Mikkel

Tankene går umiddelbart til art deco-stilen, og med det er stemningen satt. Stikkordene her er glass i lange baner, der ikke to er like, og dessuten flere fargede glassvaser i ulike nyanser.

Kontrastene på dette bordet skapes ikke bare i møtene mellom ulike materialer, men også mellom en skulpturell, knudrete gren og elegante, stilrene calaliljer.

Vintage julebord
© Andreas Mikkel

Eksklusive tøyservietter er et must – damask, ja takk – og gjerne et vintage messingbestikk. Men så: For å bryte med alt det glatte, eksklusive, vipper du gjestene av pinnen med tretallerkener og trekopper. Fullstendig uventet, men det er det som gjør denne borddekkingen så herlig. Regelen er: Det er ingen regler! Slå deg løs.

Robuste glasstallerkener møter tretallerkener, møter tøyservietter, møter messingbestikk, møter en hel armé av ulike typer drikkeglass – og med dét er basen lagt. Bygg videre til bordet bugner av eksentrisitet!

På BoligPluss kan du se hvordan du enkelt lager fine julekalendere selv.