Nøtteterter med vanilje og karamell

Årets julevertinnegave er disse delikate nøttetertene med spicy karamell.

© Tia Borgsmidt

8 små terter

Dette trenger du:

Mørdeig

  • 200 g hvetemel
  • 75 g melis
  • 100 g smør
  • 1 egg

Nøttekaramell

  • 150 g nøtter, gjerne mandler og hasselnøtter
  • 100 g smør
  • 100 g sukker
  • 4 ss lys sirup
  • 4 ss kremfløte
  • 20 g hvetemel
  • 2 ts støtt kanel
  • 1 ts støtt kardemomme
  • 1 ts støtt nellik
  • ca. 50 g mørk sjokolade til pynt

Slik gjør du:

Mørdeig

  1. Bland hvetemel med melis.
  2. Smuldre smøret i melet og samle den sammen med egget. Er deigen for klissete tilsetter du litt mer mel.
  3. Legg deigen tildekket i kjøleskapet i ca. 1 time.
  4. Sett ovnen på 180° varmluft.
  5. Rull deigen ut mellom to ark bakepapir til en tykkelse på 3–4 mm. Stikk ut deigen slik at den passer til formene dine.
  6. Fordel deigen i smurte former, trykk den godt oppover kantene.
  7. Fyll tertene med bakepapir og tørkede erter og stek dem i ca. 12 minutter. Fjern bakepapir og erter.

Nøttekaramell

  1. Hakk nøttene.
  2. Ha smør og sukker i en liten kjele og smelt på svak varme.
  3. Ha sirup, fløte, nøtter, hvetemel og krydder i kjelen og rør rundt. La det småkoke i ca. 10 minutter, til massen tykner litt.
  4. Fordel nøttekaramellblandingen på toppen av tertene og stek kakene på 180° varmluft i 8–10 minutter.
  5. La kakene avkjøles før de pyntes med smeltet sjokolade.

TIPS: I stedet for åtte små terter kan du bake én stor.