Julefred i sommerhuset

Målet er stressfri feiring, og julepynten holdes til et minimum i sommerhuset. Med en vakker, enkel base blir elementer fra naturen likevel effektive stemningsskapere.

Hvit stue med minimalistisk julepynt
© Lene Samsø

En jul uten stress og jag er noe de fleste drømmer om, men et scenario som er urealistisk hos de fleste barnefamilier. Maria og Jesper er foreldre til Noah på 12 år og Lucas på 9 år, pluss Jespers to barn på 17 og 22 år.

De har likevel klart å skape slike rammer for sin julefeiring; vel og merke når de forlater storbyen og reiser ut til sitt sommerhus i Veddinge Bakker, halvannen times kjøring nord for København.

– Vi har helt bevisst valgt at sommerhuset skal være et fristed. Her lever vi et enkelt liv, også når vi feirer jul her. Det betyr at vi holder kalenderen fri for avtaler, og julepyntingen på et minimum, sier Maria.

Her kan du se en annen minimalistisk pyntet julebolig.

Da familien overtok sommerhuset for fire år siden, strippet de det fullstendig innvendig, malte alt hvitt og møblerte sparsommelig.

Sofaen er fylt med puter og pledd fra Cozy Living og Brands Indoor, herfra kan hele familien nyte utsikten over Sejerø-bukten. Sofabordet Bowl fra Mater Design og gulvteppet i flettet lær er fra Bo-Tikken i Hellerup (bo-tikken.dk). Gulvlampen Svarva er fra Ikeas PS-kolleksjon fra 2014.

Enkel julepynt med gråpapir og stjerner i minimalistisk hjem
© Lene Samsø

Dermed har fargekoordinert og konseptuell julepynt fått bli igjen i byen, mens sommerhuset pyntes med det Maria finner utenfor. Grener, kongler, mose og granbar blir med hjem fra tur og omgjøres til pynt uten de alt for store anstrengelser.

Naturen er så takknemlig å pynte med. Det rustikke uttrykket blir fort julete når du tilfører noen levende lys.

Også julegavene behandles enkelt og pakkes i helt vanlig gråpapir fra Posten, bundet med striesnor og fløyelsbånd, og pyntet med kristtorn og porselensfigurer fra House Doctor.

Julepynt fra naturen
© Lene Samsø

Mangelen på utstyr ender ofte i kreative løsninger, som den gang hun hadde hentet med seg en stor favn mose som skulle bli til borddekorasjon, men manglet brett å legge den på.

– Mens jeg overveide alternativene lå mosen der på bordet og gjorde seg til. Det var så fint, at jeg bare arrangerte noen lys ved siden av!

Les også: Slik pynter du en stram bolig til jul.

Et gevir, en kvist med røde bær og en kobbernøtt fra Broste Copenhagen utgjør litt av stillebenet på brettbordet fra Mater Design.

En treskål fra Bloomingville med appelsiner og kongler er enkel og effektiv julepynt.

Hvitt kjøkken med robuste eikemøbler og Tom Dixon-lampe
© Lene Samsø

Selv om pynten er på et minimum, inngår ikke familien kompromiss med tradisjonene. Epleskiver, gløgg og hjemmelaget konfekt hører julen til. Ellers er livet enkelt.

– Vi har helt bevisst unnlatt å ha tv her. Vi isolerer oss litt når vi kommer hit, og får dermed slappet av på en helt annen måte. Så kommer vi tilbake med ladede batterier, selv om det har vært jul, sier Maria.

Noen lerkegrener med kongler og julelys i en kurv er enkel julepynt, mens juju-fjærhatten fra Brands Indoor henger fremme hele året. Spisebordet og benken i patinert eik er fra Mann Design, og får fint selskap av Eames Plastic Chair fra Vitra og lampen Beat Light Wide designet av Tom Dixon.

Gammeldags kjøkkenvekt og kanelstenger
© Lene Samsø

En gammel kjøkkenvekt fra loppemarked med lerkegrener, en skål fra Cozy Living med duftende julekrydder og en fjøl fra Bloomingville er alt som trengs av julepynt på kjøkkenet.

TIPS! Abonnerer du på vårt nyhetsbrev, får du inspirerende boligstoff og designnyheter tilsendt på epost hver uke.

Enkel julepynt med amaryllis
© Lene Samsø

Enkel bordpynt er i tråd med Marias tanke om en enkel jul. Et lys i en treskål med kongler og noen amaryllis (som riktignok må ned i vann snart).

vinterlandskap
© Lene Samsø

Ingen jul uten mange og lange gåturer i det vakre landskapet i Veddinge Bakker på Nordvest-Sjælland.