© Foto: Birgitta Wolfgang

I denne leiligheten har julen et maksimalistisk og fargerikt uttrykk

Designer Rikkemais kreative jul setter rammer for det som betyr aller mest i høytiden - samvær med nære og kjære.

Kreativ julefeiring

Rikkemai er utdannet designer fra Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering. I mer enn 20 år har hun jobbet for seg selv som designer av klær, visuelle identiteter, interiør og totalinnredninger i Danmark og internasjonalt.

Hennes kreative hverdag smitter naturligvis av på julefeiringen, som er bygget opp rundt det aller viktigste: Samværet med døtrene på 16, 20 og 23 år.

Denne julen har Rikkemai dekorert julebordet med cocktailglass, personlig pyntet til hver enkelt gjest.

© Foto: Birgitta Wolfgang

Rikkemai og de tre døtrene hennes har ikke juletre, de har julehjort! Den indiske bronseskulpturen hentes frem hvert år, får en stjerne på det ene geviret og en eng med pakker under seg. Den store lampen har Rikkemai laget av vintagedeler fra markeder i Los Angeles, og den lille speilkommoden er fra Fil de Fer. Til venstre skimtes et verk av Cathrine Raben Davidsen.

© Foto: Birgitta Wolfgang

Den antikke lysekronen i krystall fra Portobello-markedet i London er pyntet med gjenbruksgran og store, røde lepper! Anretningen er midtpunktet i spisestuen, hvor den ruver over Gubi 2.0-spisebordet og Beetle-stolene av GamFratesi for Gubi. De fyldige fargene i interiøret oppsummeres nydelig i Peter Bondes to store malerier på veggen. På motsatt vegg, et verk av Sergei Sviatchenko og to fotografier av Inez & Vinoodh. Gulvteppet er fra Kirsten Fribert.

© Foto: Birgitta Wolfgang

Et juletre utenom det vanlige

Rikkemais jul er maksimalistisk og fargerik, sammensatt av alt mellom himmel og jord. Hverdagsserviset blir til adventsfat, som fylles med pynt både inne og på balkongen. Hun gjenbruker gjerne, og «juletreet» kjøpt på en inspirasjonsreise til India hentes frem hvert år. Dette, som resten av hjemmet, er utenom det vanlige.

Det er nemlig ikke et tre, men en bronsehjort! Døtrene er oppvokst med denne hjorten, og har et nostalgisk forhold til den på samme måte som andre har til gran- og furutrær. Hvert år pyntes den med en stjerne på det ene geviret og plasseres på en eng av gaver.

Store, grønne vekster og en fyldige sennepsgulfarge på veggen – Mean Mister Mustard fra File Under Pop – rammer inn arbeidssonen hvor pakker og pynt blir til i julen.

© Foto: Birgitta Wolfgang

Det kinesiske vintagebordet er fra Beau Marché, Beetle-stolen er designet av GamFratesi for Gubi og de dekorative pendlene av Hans Agne Jakobsson er kjøpt hos lauritz.com.

© Foto: Birgitta Wolfgang

Ny dekorasjon hvert år

Dekoreringen av selve julebordet får en ny vri hvert år, ofte krydret med uventede detaljer. Denne julen har Rikkemai fylt cocktailglass med granbar og rocka ornamenter, mens lysekronen over bordet er pyntet med gjenbrukte grangrener og store, røde lepper.

– Det er første gang vi har et så voksent bord. Det henger sammen med at jentene er blitt eldre. På den andre siden blir de aldri helt voksne, de vil helst bare ha julepysjen på hele dagen, forteller Rikkemai.

Bartrallen i messing, kjøpt brukt hos Wiingaard Boheme, er som en glitrende juledekorasjon i seg selv. Lekre glass fra Frederik Bagger setter tonen for en svært estetisk feiring, med garnityren på plass i en liten vintageskål.

© Foto: Birgitta Wolfgang

Palmebordet ved siden av er kjøpt i Los Angeles.

© Foto: Birgitta Wolfgang

Stuen er et vell av impulser og viser fram maksimalisten i Rikkemai. Den store loungesofaen, som gir god plass til alle, er fylt med puter fra Privé Copenhagen og én med teksten Freelance ain't for free laget av Rikkemai. Den iøynefallende Red Nails-trestolen er redesignet av Rikkemai, bordene er vintage og yndlingsbildet To go to war for peace is like fuckin for virginity er av Thierry Geoffroy.

© Foto: Birgitta Wolfgang

"Julen skal være som et eventyr"

Selv om hjemmekosen er viktig for familien, foregår deler av julefeiringen også utenfor hjemmets fire vegger. I fjor, som en del av julegaven til døtrene, arrangerte hun en overraskelsesdag. De møttes ute og gikk rundt i byen fra post til post hvor døtrene fikk små gaver. Ferden endte på det fantastiske hotellet Manon Les Suites i København, hvor de ved svømmebassenget fikk servert juledrinker i omgivelser fra en annen verden.

– Julen skal være som et eventyr, som hvert år overrasker og fortryller – selv om man er blitt voksen.

De røde juleleppene dukker også opp på sengetøyet fra Normann Copenhagen og i bildet over sengen. I taket henger et tekstilverk signert Stine Leth, og i vinduskarmen står en Murano- lampe med skjerm laget av Rikkemai.

© Foto: Birgitta Wolfgang

Den gylne palmen fra lauritz.com er ikke bare et skulpturelt innslag på soverommet, den er også en lampe Speilkommoden er kjøpt i Los Angeles, det gamle, venetianske speilet er fra London og kirsebærene med nagler er fra BCBGMax-Azria.

© Foto: Birgitta Wolfgang