Gammeldags jul i kongelige fotspor

Historien i det 342 år gamle huset sitter ennå i veggene og skaper en poetisk ramme rundt julehøytiden hos Ida Linea og Rasmus. Her møter de klassiske detaljene skarpe linjer, myke former og minimalistisk design.

© Birgitta Wolfgang

Nord for København ligger huset Karlsberg, som i 1647 ble bygget til den danske kongens fiske­mester og som siden har huset kongens myntmester, atskillige grever og grevinner og en hel rekke kunstnere. Da Ida Linea og ­Rasmus Hildebrand, som står bak designstudioet Friends and Founders, så huset for første gang, var det de mange lagene av historie de falt for.

Ulike antikke fliser fra engelske Lapicida setter stemningen i entreen sammen med vegglampen La Lampe, bordet Saw Desk, fatene Marbleous og plantekummen Castle, alt fra Friends & Founders. Taklampen Hope, designet av Francisco Gomez Paz og Paolo Rizzatto, er fra Luceplan og kunsten på veggen er av svenske Nora Svala.

© Birgitta Wolfgang

Hvert hjørne forteller nemlig noe om fortiden, og overalt blir man møtt av et vell av nydelige detaljer – høye tak med stukkaturer, en vakker fiskebensparkett og store, sprossede vinduer som gir rikelig med dagslys.

Fiskebensparketten i stuen tilfører rommet enda en geometrisk dimensjon utover Friends & Founders' egen design, som her er representert med reolen Shelvish, benken Saw, trådkurven Curve og stolen La Pipe.

Meld deg på vårt nyhetsbrev for mer inspirasjon rett til din innboks!

© Birgitta Wolfgang

De patinerte veggene i nyanser av grått, støvrosa og blågrått er en stemningsfull bakgrunn for de ­enkle, minimalistiske og geometrisk inspirerte design­møblene paret er kjent for. Og det var akkurat et slikt hjem de ønsket seg – ett som både kunne være rammen rundt deres kreative arbeids­prosesser og livet med barn og hyggelige middagsselskaper med ­venner og familie.

Juletreet er enkelt dekorert med lys og sølvkuler. Den antikke lysekronen har tilhørt huset i minst 100 år og lyser over sofaen Redondo, designet av Patricia Urquiola for Moroso, og småbordene Knockout fra Friends & Founders.

Charlotte og familien bor i et minimalistisk julehjem hvor boligen er en forlengelse av naturen ute.

© Birgitta Wolfgang

Nå bor de her sammen med tvillingene Edith og Vera, og Rasmus sine to barn, Josefine og William. Det har vært litt av en estetisk balansegang å tilpasse huset til familiens moderne levemåte og samtidig føre det tilbake til fordums storhet.

Paret brukte hele tre år på å få i stand huset, og gravde blant annet opp kjelleren for å kunne plassere kjøkkenet der det opprinnelig hadde vært et tjenestekjøkken.

Kjøkkenet har IDA linea tegnet selv og fått laget i svart stål og messing med armaturer fra Vola. Paret flyttet kjøkkenet til kjelleren, der det opprinnelig lå. Vegglampene er fra Bestlite, mens taklampene er Lucky fra svenske Flux. Det svarte kalksteinsgulvet er fra Lapicida.

© Birgitta Wolfgang

Ida Linea og Rasmus har vært bevisst på å skape ulike stemninger i rommene, slik at hvert av dem har en egen karakter og stil. Resultatet er nærmest poetisk, og rommene er vakre kulisser for jule­feiringen.

I spisestuen balanserer interiøret mellom det moderne og klassiske, og milde jordfarger forenes med skandinaviske silhuetter. Speil, bord, stoler og taklamper er alle fra Friends & Founders. Vegglampen er antikk og gardinene spesiallaget til rommet.

På BoligPluss: Familien Solbraa på Løten i Hedmark fyller hele førjulstiden med tradisjoner og gjør ukene frem mot jul til den koseligste tiden av året.

© Birgitta Wolfgang

Her skaper familien høytidsstemning med ­tradisjoner, og pynter til jul med en dempet stil som i likhet med huset er i skjæringspunktet mellom det klassiske og ­moderne. Her møtes nye og gamle tradisjoner i en nedtonet fargepalett av sarte pasteller, som igjen beveger seg over i mørkere toner av bordeaux, grønt og grått – farger som ­harmonerer med interiøret.

Hvert rom har sin egen karakter. Mens kalde gråtoner preger den ene stuen danner støvrosa bakgrunnen for skulpturelle møbler i den andre. Sofaen Poeten er designet av Finn Juhl og er fra One Collection, mens taklampen Etch i kobber er designet av Tom Dixon.

© Birgitta Wolfgang

Juletreet er pyntet helt enkelt og naturlig med levende lys og sølvkuler, mens bord og vinduskarmer er ­dekorert med favorittjulepynten, innslag fra naturen og fine ­detaljer. For Ida Linea og Rasmus handler imidlertid julen ­aller mest om å kjenne på roen og være i harmoni med ­omgivelsene. I høytiden samles de rundt fine tradisjoner, god mat og glade barn.

Lyset strømmer inn fra de store vinduene i stuen, hvor herskapelige detaljer og moderne design møtes. På stuens bakvegg henger lamper fra Lampe Gras og speilet Miró Miró fra Friends & Founders. Ida Linea og Rasmus står også bak den kvadratiske kobbertavlen, som er et kunstverk i seg selv. Spisebordet Saw er også fra egen kolleksjon.