vakkert dekket julebord

Levende lys og deilig julegodt hører med når den kule København-leiligheten gjøres klar til jul.

© Pernille Kaalund

Fortid møter fremtid

For paret bak Paper Collective består julen av minner – både gamle som de verner om, og nye som den lille familien skaper selv.

21. desember 2018 av Pia Olsen/Living Stories

Når kassen med julepynt hentes frem 1. desember, strømmer minnene på hjemme hos Lill Bersang og Morten Kaaber, paret bak Paper Collective.

– Hver eneste ting forteller en historie om vår familie. At julen er tiden hvor familien samles, gjenspeiles også generelt i julepynten vår, som består av en del runde former. Det runde står for noe samlende, noe som omringer en. Det er et fint symbol i julen, sier Lill.

Paret bak plakatbutikken Paper Collective
FAMILIÆRT:

Lill Bersang og Morten Kaaber er henholdsvis salgsansvarlig og direktør i designfirmaet Paper Collective. Sammen med sin to år gamle datter Bjørk nyter de juleforberedelsene i leiligheten på Vesterbro. 

© Pernille Kaalund
rundt spisebord i marmor
VARM HØYTID:

I leiligheten til Lill og Morten er spisestuen innredet med naturens nyanser i brunt, grått og hvitt – en delikat og rolig base for julens dekorasjoner. Spisebordet og stolene er fra Ox Denmarq, og over svever Jaime Hayons Formakami-lampe for &Tradition. På veggen henger et verk fra Norm Architects' samarbeid med Sørensen Læder, originalt en serie på ti motiver, som paret har videreført seks av i firmaet sitt Paper Collective. 

© Pernille Kaalund

Paret bor sammen med datteren Bjørk i en leilighet på 110 kvadratmeter på Vesterbro i København. Lill nyter å pynte, og tar seg god tid når juledekorasjonene skal opp. Mye er arvet fra familien og går flere generasjoner tilbake – som de håndlagede nissene på juletreet. De er fra farfarens butikk og satt på Lills foreldres juletre da hun var liten. Nå gir hun minnet videre til sin egen datter. I tillegg skal oppsatser lages og lys tennes, ja, det går fort en uke før julestemningen er komplett.

vakkert dekket julebord
MYE MED LITE:

Gran, kuler fra Girlie Hurly, en bambifigur og Antipode-lysestaker av Carsten Frank Gollnick for Menu utgjør en enkel og effektfull juledekorasjon på bordet. Flora-serviset er av Anja Vang Kragh for Royal Copenhagen, bestikket fra Cutipol og krystallglassene fra RCR.

© Pernille Kaalund
Egget designet av Arne Jacobsen
KOSEKROK:

I stuen har paret innredet en hyggelig krok med Arne Jacobsens Egget-lenestol fra Fritz Hansen, pute fra Oyoy og en stabel med gaver, alt under en overdimensjonert krans pyntet med fjær og kuler. På hyllen over radiatoren står plakater fra Paper Collective, mens adventskransen skjærer gjennom det nøkterne interiøret med nyanser i lilla og rosa.

© Pernille Kaalund

– Normalt lever vi etter tanken om at «less is more», men i desember hever jeg terskelen for nips. Julestilen er fortsatt enkel med fokus på skandinavisk design, men med et markant element av historie og nostalgi. 

Juletreet er det viktigste elementet i et julehjem, ifølge Lill, som lar grantreet stå oppe lengst mulig, ofte tre uker i strekk.

– Jeg elsker duften av gran, det er jul for meg. Vi har valgt et økologisk juletre, det betyr mye for oss hvordan vi behandler kloden – en klassisk rødgran, den fineste sorten. Nålene er små, fine og enkle, og passer godt inn i hjemmet vårt. Vi har samtidig holdt juletrepynten i få nyanser, slik at treets farge og form får lov til å ta mest mulig plass visuelt.

Kule plakater fra Paper Collective
I ARV:

Pyntet med nisser arvet fra Lills bestefar og engler i lin fra moren, er juletreet fullt av gode minner og historier. Julestjernen er fra Georg Jensen. På veggen bak treet henger plakaten Still Life 03 av Pia Winther, og på soverommet skimtes Julie Pikes Bambi & Heels, begge for Paper Collective. Sengetøyet er fra Tell Me More.

© Pernille Kaalund
kul soveromsinspirasjon
FIN I FORMEN:

Trollgrener er faste innslag når paret pynter til jul, og over sengen på soverommet henger en stor gren pyntet med kuler. De lange bordeauxfargede gardinene er sydd av Lills mor og gir kontrast og dybde til det lyse rommet. Gloria-lysestakene fra Klong i vinduet er blant Lills julefavoritter – sirkelen minner henne om samværet og samholdet som kjennetegner julen. Det store bildet er fra The Wall Market.

© Pernille Kaalund

Mens i resten av hjemmet har Lill skrudd opp fargene noe. Rosa og bordeaux blandet med dype brunfarger og mørkegrønne detaljer gir en lun, julete stemning i det ellers lyse hjemmet.

– Mange av de mørke fargene hentes opp igjen i juletreet, dermed oppleves det helt naturlig. Så liker jeg hvordan de dype fargene provoserer den nordiske, enkle stilen vår.

Tiki-sofaen designet av Andreas Engesvik
TON-I-TON:

Gylne bruntoner fra det skulpturelle pampasgresset i Échasse-vasen av Theresa Arns for Menu strekker seg via den sjokoladefargede Tiki-sofaen av Andreas Engesvik, Oslo for Fogia og videre opp på den sandfargede kontrastveggen. Slik bindes stuen og spisestuen sammen i en lun helhet. Speilene er fra Novel Cabinet, 223-lampen er fra Le Klint, og veggteppet er kjøpt i Peru. Putene er fra Ferm Living, mens gulvteppet er marokkansk.

© Pernille Kaalund
Industrielt kjøkken med fronter i rustfritt stål
HELT ENKELT:

Kjøkkenet er en miks av rå stålelementer fra Ikea og String-hyller fylt med reiseminner og arvegods. Mass-pendlene er av Norm Architects for &Tradition.

© Pernille Kaalund

Ett sted skjærer det likevel litt med parets ellers balanserte fargeskala – i den overdådige adventskransen av hortensia og roser i kraftig lilla og rosa.

– Jeg kunne ikke dy meg! Jeg liker godt den ekstravagante stilen inspirert av japansk populærkultur. Det utfordrer resten av hjemmet vårt. Og slik er nok et juleminne skapt. 

julekaker og sjokoladekonfekt
GODBITER:

Juleknask hører adventstiden til, her i form av hjemmelagede søtsaker fra Lills mor og innkjøpt konfekt. 

© Pernille Kaalund
lysslynge til pynt på balkongen
UTSYN:

På balkongen er en bjørkestamme kledd i en lyslenke, et fint lysglimt i vintermørket.

© Pernille Kaalund

Kanskje du også er interessert i...