vakkert dekket julebord
© Pernille Kaalund

Fortid møter fremtid

For paret bak Paper Collective består julen av minner – både gamle som de verner om, og nye som den lille familien skaper selv.

Når kassen med julepynt hentes frem 1. desember, strømmer minnene på hjemme hos Lill Bersang og Morten Kaaber, paret bak Paper Collective.

– Hver eneste ting forteller en historie om vår familie. At julen er tiden hvor familien samles, gjenspeiles også generelt i julepynten vår, som består av en del runde former. Det runde står for noe samlende, noe som omringer en. Det er et fint symbol i julen, sier Lill.

FAMILIÆRT:
© Pernille Kaalund
VARM HØYTID:
© Pernille Kaalund

Paret bor sammen med datteren Bjørk i en leilighet på 110 kvadratmeter på Vesterbro i København. Lill nyter å pynte, og tar seg god tid når juledekorasjonene skal opp. Mye er arvet fra familien og går flere generasjoner tilbake – som de håndlagede nissene på juletreet. De er fra farfarens butikk og satt på Lills foreldres juletre da hun var liten. Nå gir hun minnet videre til sin egen datter. I tillegg skal oppsatser lages og lys tennes, ja, det går fort en uke før julestemningen er komplett.

MYE MED LITE:
© Pernille Kaalund
KOSEKROK:
© Pernille Kaalund

– Normalt lever vi etter tanken om at «less is more», men i desember hever jeg terskelen for nips. Julestilen er fortsatt enkel med fokus på skandinavisk design, men med et markant element av historie og nostalgi.

Juletreet er det viktigste elementet i et julehjem, ifølge Lill, som lar grantreet stå oppe lengst mulig, ofte tre uker i strekk.

– Jeg elsker duften av gran, det er jul for meg. Vi har valgt et økologisk juletre, det betyr mye for oss hvordan vi behandler kloden – en klassisk rødgran, den fineste sorten. Nålene er små, fine og enkle, og passer godt inn i hjemmet vårt. Vi har samtidig holdt juletrepynten i få nyanser, slik at treets farge og form får lov til å ta mest mulig plass visuelt.

I ARV:
© Pernille Kaalund
FIN I FORMEN:
© Pernille Kaalund

Mens i resten av hjemmet har Lill skrudd opp fargene noe. Rosa og bordeaux blandet med dype brunfarger og mørkegrønne detaljer gir en lun, julete stemning i det ellers lyse hjemmet.

– Mange av de mørke fargene hentes opp igjen i juletreet, dermed oppleves det helt naturlig. Så liker jeg hvordan de dype fargene provoserer den nordiske, enkle stilen vår.

TON-I-TON:
© Pernille Kaalund
HELT ENKELT:
© Pernille Kaalund

Ett sted skjærer det likevel litt med parets ellers balanserte fargeskala – i den overdådige adventskransen av hortensia og roser i kraftig lilla og rosa.

– Jeg kunne ikke dy meg! Jeg liker godt den ekstravagante stilen inspirert av japansk populærkultur. Det utfordrer resten av hjemmet vårt. Og slik er nok et juleminne skapt.

GODBITER:
© Pernille Kaalund
UTSYN:
© Pernille Kaalund