En anelse pyntet til jul

Jonas Bjerre Poulsen fra Norm Architects er kjent for sin sobre minimalisme. Når familien skal pynte til jul, blir det fort en kamp om julekulene.

Hjemmet til familien Bjerre Poulsen utenfor København
© Andreas Mikkel Hansen

Familien Bjerre Poulsens jul handler om å finne en balanse mellom det moderne og det tradisjonelle. Det er ikke vanskelig å forstå hvem som kjemper for minimalismen.

– Det er ikke nødvendigvis julepynt, egentlig. Vi prøver å la pynten være en del av vår naturlige innredning, sier Jonas Bjerre Poulsen, som var med å grunnlegge design-studioet Norm architects i 2008.

Blant gamle eiketrær ligger huset som familien Bjerre Poulsen eier første etasje av.

Familien Bjerre Poulsen
© Andreas Mikkel Hansen

Selv om både Jonas og hans partner Kasper Ronn er arkitekter, jobber Norm like mye med produktdesign som privatboliger og kommersielt interiør. De har særlig fått mye oppmerksomhet for sine produkter for Menu og &Tradition.

Jonas beskrives som en som streber mot det spektakulære og slående. Stilen hans er minimalistisk og sober, men samtidig atmosfærisk og full av liv.

Beskrivelsen passer også godt på hans eget hjem, men når det kommer til julepynten, må han altså kjempe litt.

Det finnes absolutt adventsstaker som passer en mer minimalistisk julepynter.

Hele familien Bjerre Poulsen samlet, fra venstre Benjamin (10), Jonas, Christine og Clara (5).

Stue med peis og designmøbler, sobert julepyntet
© Andreas Mikkel Hansen

– Min kone, Christine, vil gjerne ha opp litt pynt. Vi inngår kompromisser, så det kommer inn noen nisser. Men min favorittpynt er trær og grener. Vi ønsker å skape en stemning sammen, som preges av varme, men for meg er det viktigste at man merker naturen, slik at rommet ikke oversvømmes av kuler og tradisjonell julepynt. Kunsten er å gradbøye det litt, så stuen ikke blir en kulisse, sier Jonas.

Familien har et bindingsvershus fra 1911, som var sommerhus for en familie med forkjærlighet for det franske og overdådige.

De forrige eierne var gale etter peiser, som de importerte fra Frankrike. Det forklarer hvorfor hvert rom har en peis. I stuen står utvalgte pyntegjenstander fremme på peishyllen, som et tent adventslys og Marble Wall Clock fra Menu.

Bli med hjem til en annen dame som skyr glitter og plast i førjulstiden.

Fra stuen er det fri sikt til både kjøkkenallrommet i bakgrunnen, og spisestuen. Sofabordet er en godt brukt utgave av Hoof fra &Tradition, og CH25 lounge chair, designet av Hans J. Wegner for Carl Hansen & Søn er et arvestykke.

Lerken i hjørnet er familiens juletre, som har vært med dem i mange år. Benken ved siden av har Jonas selv bygget. Taklampe fra Søren Rose Studio.

Fransk peis med delikat og enkel julepynt
© Andreas Mikkel Hansen

– Vi ønsket å bo nede ved havnen, så beliggenheten var perfekt. Vi liker det enkle og øvde oss på å få frem de riktige kontrastene ved å rense ut alt overflødig og finne frem til og bevare de historiske elementene, sier Jonas.

De flyttet inn for noen år siden, og merker allerede at det er et godt sted å feire jul.

Bli inspirert til sober, organisk julepynting i dette hjemmet.

Jonas synes flammer i peisen fra Frankrike er nok julepynt, men hans kone har fått inn noen diskré julekuler fra Stilleben også. Vasen er er av keramiker Bente Hansen. Ved siden av står Milk lampe fra &Tradition.

Kjøkken fra Ikea med benkeplate av fiskebeinsparkett
© Andreas Mikkel Hansen

– Vanligvis bytter vi på å ha jul hos forskjellige familiemedlemmer, men siden vi flyttet inn hit har det blitt mye her. Og i julen er all gjentagelse koselig. Man endrer på så mye annet i løpet av året, at det er beroligende med det kjente, sier Jonas.

Kjøkkenet fra Ikea med Voxtorp fronter strekker seg langs hele vindusveggen, og har benkeplate laget av det gamle eikegulvet i fiskebensmønster, pusset og tilpasset underlimt vask og Christiansborg armatur i messing fra Toni.

Få mer inspirasjon til moderne kjøkkenløsninger her.

De nye gulvene i leiligheten er gjennomgående pusset og behandlet betong. Pendlene over kjøkkenbenken er E27 fra Frama.

Langs andre veggen står en stålbenk med en Smeg gasstopp. Bellevue vegglampe er fra &tradition, designet av Arne Jacobsen i 1929. Gjennom de indre vinduene ut til gangen skimtes Mass Light pendant fra &Tradition.

Marsipankonfekt med hvit sjokolade og bringebærstrø
© Andreas Mikkel Hansen

– Vi jobber mye og har travle hverdager, så julen er hellig familietid. Kalenderen skal være åpen, det skal være plass til å ta en lur om dagen og man skal ha tid til å kjede seg litt. Første juledag er fast familiedag, da er vi sammen og leker med julegavene. Og så setter vi av tid til en tur på Tivoli, og vi ser Nøtteknekkeren sammen.

Hjemmelaget konfekt av marsipan med cognac etter god, gammel oppskrift er familiens kjæreste juletradisjon, som de deler med sine venner. Her er marsipan dyppet i hvit sjokoade og drysset med bringebærstøv.

Her finner du en samling av deilige kaker og konfektbiter å lage til jul.

Grå julestrømpe fra Nepal Project
© Andreas Mikkel Hansen

Julaften spiser kjernefamilien sammen, smått og intimt, mens på nyttårsaften samles storfamilien. På menyen står både tradisjonell, dansk and, samt ribbe og kalkun. Det er noe for alle. Og så danser de rundt juletreet.

Treet vårt er en lerk, som er litt japansk og asymmetrisk i stilen. På julaften tenner vi levende lys på den, men ellers i julen får den ha elektriske lys. På selve julekvelden, etter mat og gaver, danser vi rundt treet og hygger oss, selv om vi ikke kan la være å se det komiske i det også. Det er tross alt en underlig skikk.

_Julestrømpen fra Nepal Project, som Norm architects tar del i,
er fylt med kalendergaver og henger på Coat Hanger av Afteroom for Menu._

Spisestue delikat pyntet til jul
© Andreas Mikkel Hansen

Et fat med nøtter og et brett med lys og mose er alt som skal til for å skape julefølelse i spisestuen.

Spisebordet Snaregade fra Menu er omkranset av stoler fra &Tradition, Hay og Menu.

Tribeca taklampe og vegglampe designet av Søren Rose Studio, og en Jieldé stålampe. Skulpturen er kjøpt på et hagesenter, og i bakgrunnen sees Afteroom Side Table og Fly sofa fra &Tradition.

Kjøkkenbord i minimalistisk hjem
© Andreas Mikkel Hansen

Kjøkkenbordet har plass til folk på alle sider. GM pendel i messing er designet av Grethe Meyer, reolen har Jonas selv designet og bygget av stålkasser. Vegglampen er en tysk industrimodell kjøpt brukt på genbyg.dk.

© Andreas Mikkel Hansen

Den ene veggen i soverommet har franske dører ut til en deilig, flisbelagt terrasse og utsikt til vannet.

De lange, draperte lingardinene fra Stof2000 gir rommet et litt aristokratisk preg, men den virkelige karakteren kommer fra en innebygget, fransk peis i stein samt solmotivet i gips og rommets øvrige stukkatur.

Meld deg på vårt nyhetsbrev, og få boliginspirasjon og designnyheter på epost fra oss hver uke.

På peishyllen står en trappeskulptur av Oliver Gustav og Pepe Marble mirror av StudioPepe. Seng fra Hay og håndlaget sengeteppe i cashmir fra Nepal Projects, designet af Christine Bjerre Poulsen. Thonet-stolen fra 1900-tallet er et loppefunn, og marmorvasen en gave.