Tekstiler skaper lune, personlige hjem

Men hvilke hensyn bør man ta før man innreder med myke materialer?

Velursofa fra &tradition
© &Tradition

Tekstiler er lune stemningsskapere i hjemmet og tilfører et interiør farge, taktilitet og varme.

Men det er ikke bare estetikk og atmosfære som drar nytte av tekstilene vi fyller omgivelsene våre med. Har du et hjem med åpne løsninger og harde overflater for eksempel, vil tepper, gardiner og polstrede møbler bidra til å dempe romklangen.

Les også: Få flere dekorative tips for å bedre akustikken her.

– Gardiner er én ting, men spe på med puter, tepper og tekstilmøbler, så merker du fort at det blir mindre ekko. Du kan til og med trekke en vegg med stoff, sier Andreas Blix hos Poesi Interiør.

Personlig smak spiller selvsagt også en stor rolle når det kommer til tekstiler. Det finnes likevel noen generelle holdepunkter.

Disse tar vi for oss her:

Hvilken møbeltekstil bør du velge?
© Molteni Camden

Hvilken møbeltekstil bør du velge?

Ifølge Kvadrats møbeltekstilhåndbok er vevede møbeltekstiler ofte mer behagelige ettersom de puster. Den danske tekstilprodusenten oppgir følgende punkter som man bør ta stilling til før man går til innkjøp av polstrede møbler og møbeltekstiler: Bruk, vask, forventet levetid, møbelfasong, type polstring og farge.

Hold deg oppdatert på interiørtrendene, meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Ull er et mye brukt og svært slitesterkt materiale på polstrede møbler. Men er møbelet utsatt for mye flekker og søl kan det lønne seg å velge et vaskbart materiale i polyester.

Velur er vanligvis veldig slitesterkt, men kan fort få pressmerker, ifølge Andreas Blix hos Poesi Interiør.

– Pressmerkene gir karakter til møbelet, men det er ikke sikkert alle er klar over det. Hvis man er bekymret for merker kan man gjerne velge en velur med struktur, da vil det synes mindre ettersom luven har ujevn høyde i utgangspunktet. Man skal ikke være redd for å bruke velur på møbler, men man skal være klar over at det vil få et litt annet uttrykk over tid, sier han.

Se også: Velur har også inntatt stoler og sofaer i senere tid

Gardiner – smykke eller funksjon?
© &Tradition

Gardiner – smykke eller funksjon?

Tykke gardiner er mest effektivt ved demping av romklang, men om man ønsker lette, tynne gardiner som slipper lyset inn, kan man velge et teknisk tekstil med lydabsorberende fiber i veven, ifølge ifi.no.

Sørg for at gardinet kan vaskes i maskin, råder Camilla Klepp fra Kvadrat, og ikke minst – kjøp nok stoff.

– Vil du ha gardiner som skal trekkes helt for, kjøp 70-100 prosent mer tekstil enn bredden på vinduet hvis du vil at gardinene skal legge seg i fine folder.

Ifølge Andreas Blix hos Poesi Interiør bør man ikke ta snarveier ved valg av gardiner.

– Noen vil ha tradisjonelle broderte- eller trykte tekstiler, noen skal ha lette, luftige gardiner. Andre ønsker tunge varianter i velur. Vil du ha et smykke, ta deg tid til å plukke et tekstil som skaper litt følelse. Vil du at gardinene bare skal fylle en funksjon, velg noe enkelt. Men få det sydd pent, sømmen er alltid viktig!

Gulvtepper i ulike tekstiler
© &Tradition

Gulvtepper i ulike tekstiler

Gulvtepper fås i ulike kvaliteter, hvor ull og ullblandinger er et mye brukt og slitesterkt materiale. Enkelte velger også myke tepper i silke og bambus til for eksempel soverommet, ifølge Camilla Klepp hos Kvadrat.

– Det varierer hva folk vil ha. Men man skal tenke på at ullfiber er som skallene på en ananas. Støv, møkk og matrester legger seg i skallene og skjærer seg inn i fibrene, så man skal passe på å støvsuge en gang i uken.

Les også: Disse teppene er som små kunstverk på gulvet.

Få farge inn i interiøret
© Ferm Living

Få farge inn i interiøret

Farger på puter, gardiner og småmøbler er en enkel og effektfull måte å oppdatere og skape variasjon i interiøret på.

– Det er mange studier som viser at farger påvirker humøret og kreativiteten. Velger du nøytrale farger på de store tingene, kan du fint leke deg med de dekorative detaljene som puter, liftgardiner, pledd og småmøbler. Bare sørg for at det harmonerer. Er du i tvil, spør om råd. Det er mange som er gode på farger og det finnes fagfolk du kan spørre hvis du er usikker, sier Andreas Blix hos Poesi Interiør.

Les også: Følelsen av kos og hygge blir forsterket av fargene

Tekstiler påvirkes av lys og varme
© Ferm Living

Tekstiler påvirkes av lys og varme

Tekstiler kan falme i møte med sollys, noe som svekker både fibrene og fargestoffene i tekstilet, ifølge mobelfakta.no. Selv om møbeltekstilet er testet og godkjent for lysekthet, bør man unngå å plassere møbelet i direkte sollys.

Spør forhandleren din hvordan du best kan beskytte møblene dine slik at de ikke blir skadet unødig av sollys, råder møbelprodusentenes medlemsforening, som også anbefaler trekk og armbeskyttere til møbler som brukes mye.

Med tanke på brannsikkerhet er naturlig ull og syntetisk Trevira gode valg, ettersom begge er flammehemmende stoffer.

Slik vedlikeholder du tekstilene
© Muuto

Slik vedlikeholder du tekstilene

Ull er et mye brukt og svært slitesterkt materiale på polstrede møbler, selv om flere småbarnsfamilier gjerne velger møbler trukket i polyester, som er avtagbart og vaskbart, forteller Camilla Klepp hos Kvadrat.

– Til ull anbefaler vi støvsuging, ikke vask. Får du en flekk på en ullsofa, ta en dråpe Zalo i lunkent vann og jobb flekken innover i materialet.Hvis du likevel vil vaske ulltrekket, send det på renseri, råder Klepp.

– Kunstfibre er litt lettere å vedlikeholde og kan lettere vaskes hvis nødvendig, sier Andreas Blix hos Poesi Interiør.

– Naturfibre kan reagere på fuktighet og temperatur. Da kan de krympe, strekke seg eller krølle. Men nå om dagen kan man behandle de fleste stoffer slik at de tåler mer.