Smukt vinduesparti og håndvask
© Andreas Mikkel Hansen

Slik unngår du irriterende striper når du pusser vinduene

Det finnes utallige myter rundt vinduspussing florerende rundt på nettet. Dessverre er det mange av dem som ikke fungerer! Vi har snakket med eksperten, slik at du en gang for alle kan få rene vinduer uten de irriterende stripene.

En gang for alle: Puss vinduene dine uten å få de irriterende stripene

Hvis du googler tips og triks til vinduspussing, får man overraskende mange motstridende svar.

Noen sverger til kaldt vann og oppvaskmiddel, mens andre bruker varmt vann og salmiakk. Noen bruker eddik, og andre tyr til en mengde ulike kluter og svamper.

Det kan være litt av en jungel man begir seg ut i når man ønsker plettfrie vinduer uten striper og merker, og derfor har vi endelig alliert oss med en profesjonell vinduspusser som en gang for alle avslører hva som gir det beste resultatet - og hva du IKKE skal gjøre.

Sådan skal vinduer pudses
© Getty Images

Slik pusser du vinduene UTEN striper

Vi har snakket med vinduspusser Jack Kimborock fra Qwc og bedt han om de beste triksene for å oppnå plettfrie vinduer.

Når er det best å pusse vinduer?

Det er alltid å foretrekke å pusse vinduene på en lett overskyet dag, ettersom vindusglass oppvarmes av direkte sollys.

For å unngå at vannet fordampes, vil vinduspussingen derfor være lettere å gjennomføre på en gråværsdag, eller på en tid av døgnet hvor sollyset ikke treffer glasset direkte. Dette er imidlertid ikke et problem hvis du er rutinert - noe vi mistenker at du ikke er, siden du leser dette. Derfor anbefaler vi at du velger en dag uten flott solskinn.

Hva skal du bruke til å pusse vinduene

Sørg alltid for at du har riktig utstyr - uten det blir det vanskelig å oppnå best mulig resultat.

Du trenger:

 • En svamp
 • En profesjonell nal - unngå de billigste typene med for hard gummi - de er gode til dusjen, men ikke vinduet. En nal med mykt gummi glir lettere langs kanter og vinduskarmer
 • Oppvaskmiddel
 • Kjøkkenhåndkle og fiberklut
 • En bøtte med vann (hvis det er en varm dag skal vannet være kaldt. På kaldere dager er lunkent og varmt vann mye bedre).
 • Eventuelt bittelitt salmiakk

Sånn gjør du

 • Start med å vaske vinduet med en svamp og oppvaskmiddel oppløst i vann
 • Fjern vannet fra vinduet med en nal, enten ved å trekke nalen nedover vinduet (anbefales hvis du kan gjøre det i to-tre omganger), eller ved glidende bevegelse i en regnbueform over vinduet. Denne metoden krever imidlertid litt øvelse, men da slipper du vann i vinduskarmen og striper nedover vinduet
 • Tørk over med et kjøkkenhåndkle eller en fiberklut

Voila! Så skal vinduene være skinnende rene - som hos de profesjonelle.

OBS! unngå disse feilene når du pusser vinduene

Det finnes mange myter om vinduspussing som Jack Kimborck også bekrefter eller avviser.

 • Blant annet kan du fra tid til annen støte på tipset om å bruke avispapir til å pusse med. Dette skal du imidlertid holde deg vekk fra. Tidligere brukte man bly i aviser, som hadde en polerende effekt. Det får du ikke lenger, ettersom avisene bruker en helt annet trykk i dag.
 • Du skal også holde deg unna eddik. Det har overhodet ingen effekt, forklarer Jack.
 • Han fraråder dessuten harde kjemikalier som sprit og salmiakk, ettersom det verken effektiviserer vinduspussingen eller gjør noe godt. Tvert imot kan det ha en skadelig effekt på både hender og biodiversitet.