Slik skaper du et hyggelig hjem

Skandinavisk hygge er på alles lepper. Her er stylingtipsene for å virkelig spikre kosen.

Hygge i hjemmet
© Høie

Fyr i peisen er alltid det sikreste hyggetipset, i følge interiørstylist Kirsten Visdal.

De siste årene har en hel verden fått øynene opp for den skandinaviske hyggen – eller kosen, som er mer utbredt her hos oss.

Utallige bøker er blitt skrevet om fenomenet, og ordet «hygge» ble nylig innlemmet i Oxford English Dictionary.

De fleste ønsker seg et behagelig hjem hvor man kan slappe av i gode, rolige omgivelser. Hva som defineres som koselig varierer fra person til person, men det finnes noen generelle knep som gir interiøret en ekstra lun snert.

En gjennomført helhet er en god begynnelse, ifølge Vigdis Apeland Bergh, interiørarkitekt og grunnlegger av Inne Design.

– Man skal ikke være så redd for å bare gå for noe. Det er verre å gjøre for mye forskjellig, det blir fort kaotisk. Altfor mange tenker ett og ett rom, men man må tenke hele huset under ett. For å få en ro bør hjemmet ha en tydelig rød tråd, en harmoni.

Her får du noen enkle og effektive tips til hvordan du kan style hjemmet ditt hyggelig:

Lag rause væresteder
© H&M Home

I et hyggelig hjem skal det være lett å finne noe godt å sette seg ned i, ifølge Vigdis Apeland Bergh. Interiørarkitekten er opptatt av at sittegruppene i et hjem skal være behagelige væresteder, gjerne litt rause og store.

– Velg heller store og få møbler enn mange små, det rydder ofte opp og gir en god helhet. Tenk måter å sitte på – ikke nødvendigvis hva som er riktig, men hva som føles godt.

I den forbindelse kan man gjerne blande ulike type møbler, man trenger ikke lage store møbelgrupper hvor alt henger sammen og har samme stil. Tenk kontraster i myke og rette linjer, råder eksperten, som også oppfordrer til å dra møblene litt ut fra veggen.

– Mange tenker kanskje at de har liten plass, og dytter sittegruppene inntil veggen. Men plassen virker større om du bare drar møblene litt ut.

Les også: 12 gode grunner til å flytte sofaen ut fra veggen.

Gruppér, gruppér, gruppér

Gruppering skaper god rytme og ro i interiøret, enten det gjelder møbler, bilder på veggen eller andre objekter, ifølge stylist Kirsten Visdal.

– Det mange gjør feil er at de tenker at de mangler ting, at de ikke har så mange bilder og planter for eksempel, og så sprer de det de har utover. Men det blir som å lese en bok uten punktum og avsnitt, man blir ør og greier ikke ta imot budskapet. Gruppér det du har.

Samle for eksempel grønne planter i en klynge, heng bilder i grupper på veggen, og sett småting på skjenker og kjøkkenbenker sammen i små komposisjoner – gjerne med litt luft rundt, råder eksperten.

Meld deg på vårt nyhetsbrev her, så får du inspirerende lesestoff hver uke.

Våg å være personlig
© Nanimarquina

Et hyggelig hjem speiler menneskene som bor der, ifølge Kirsten Visdal. Arvegods, minner og objekter fra ulike epoker i livet bidrar til å skape trygge og avslappende omgivelser.

– Mange lager utstillingsvinduer, hjem som skal bedømmes av andre. Da går du kanskje på kompromiss med deg selv iblant. Et hjem bør være personlig. Det er ikke dermed sagt at du må ha fullt med ting, men det er ingen plass du er mer deg selv enn hjemme, hvis du bare gir deg selv lov til det.

Ifølge stylisten behøver heller ikke et koselig hjem være «på stell» – tvert imot. Det ligger mye god atmosfære i å se avtrykkene etter menneskene og dyrene som bor der.

– En bok som er lest i, en pute som er hvilt på, aske i peisen ... Som gjest føler du deg velkommen dersom det er en avslappet stemning i hjemmet du besøker.

Her får du flere tips til hvordan du rendyrker en personlig stil.

Gjennomfør paletten
© Molteni & C

– Uansett hvilken fargepalett du velger, om det er mørkt og sobert, lyst eller fargesterkt, er det viktig at du går for det og gjennomfører det, råder Vigdis Apeland Bergh.

Interiørarkitekten anbefaler å male tak og vegger i samme farge. Slik viskes skillet mellom tak og vegg litt ut, og skaper en hyggelig hulefølelse.

Se hvor godt det mørkmalte taket fungerer hjemme hos Michala.

– Mange tenker at de ikke kan ha en mørk farge i taket, at det vil føles som om taket faller i hodet på deg. Men det kan ha motsatt effekt. Sfæren blir mindre definert, og da kan rommet virke større.

Når det gjelder tekstiler, velg en fargepalett og jobb innenfor den med matte og blanke flater, gjerne en kombinasjon av blank velur og røffe, tørre linstoffer.

Materialene man innreder med, er også med på å definere fargepaletten, ifølge stylist Kirsten Visdal. Naturlige materialer i ufarget ull, treverk, messing, betong og marmor utgjør en harmonisk, trygg og enkelt gjennomførbar grunnpalett, som oppleves både behagelig og taktil.

Se hvilke farger som preger 2018.

Bruk lyset riktig
© Northern Lighting

Lys er en viktig stemningsskaper, men elektrisk belysning kan være utfordrende å få til. Hovedregelen er å kombinere kaldt og varmt lys, ifølge Vigdis Apeland Bergh.

– Mye av led-belysningen er veldig kald, men det finnes også led i varmt lys. Man kan også jobbe med en kombinasjon av led-lys og glødepærer, som fortsatt finnes på markedet. Bruker man i tillegg lyskilder som kan dimmes, er man på mange måter reddet.

Det er viktig å tenke variert når det gjelder plassering, med belysning både i gulv- og lese-høyde, og i taket – men begrens gjerne takbelysningen og unngå spoter, råder interiørarkitekten.

Se noen av våre favorittlamper akkurat nå.

– Før monterte man fullt av spoter i taket for å lyse opp rommet, nå tenker man mer på hva man skal lyse opp. Skal en lampe lyse opp en spesifikk vegg eller et spesielt møbel?

Lyser du opp én vegg kan den reflektere lys til resten av rommet, da trenger du kanskje ikke lyse opp de andre veggene. Man trenger like mye skygge som lys – man trenger litt kontrast slik at hjemmet ikke oppleves monotont og kjedelig.

Matt maling gir dybde
© Jotun

Matte malinger på vegger og i tak har vært i vinden en stund, men mattheten er mer enn bare en trend, ifølge Vigdis Apeland Bergh.

– Hvis veggen er for blank speiler den rommet og gir en grunnhet. Det er mer dybde i en matt maling, og du får mye mer spill i veggen. En mur som er malt, om det så er kalkmaling eller andre levende flater, gir en kvalitet til en overflate og et rom, og det helt supermatte gir en lun og god atmosfære.

Det samme gjelder for gulvet, ifølge interiørarkitekten.

– Blanke gulv oppleves kaldere og mindre koselig enn matte gulv. Plank, samme hvilken farge den er, vil virke kaldere når den er blank. Matt er roligere, varmere og mykere.

Få 13 andre lune tips her!