Slik gikk stuen fra mørk til innbydende

Denne stuen oppleves som en mørk og uinspirerende hule. Her er ekspertrådene som lett forvandler den til husets favorittrom. Nye fargevalg, møbler og luftig innredning gjør susen!

Innsendt problem fra leseren:
© Privat

Vi har en stue som virkelig ikke fungerer. Den henger rett og slett ikke sammen. Stuen har en svart vegg, en hvit vegg og en rød mursteinsvegg.

Mannen i huset er veldig glad i mursteinsveggen, så den må vi beholde. Veggene ved siden av muren har vi malt svarte, fordi det så litt billig ut med hvitt, og det gjør stuen ganske mørk. Det er helt greit å ha en lun hulefølelse, men kanskje fargekombinasjonene ikke passer helt til den mørke stilen.

Vi er utrolig glad i det gamle huset vårt, som vi har forvandlet til en fin, liten villa. Men når jeg viser gjester rundt eller har besøk, er vi jo ofte i stuen, og jeg unnskylder nærmest alltid hvordan den ser ut.

Jeg vil gjerne at stuen blir et yndlingsrom, og rammene er på plass: gammelt tregulv, fine nye vinduer, terrassedør og vedovn. Kan dere hjelpe oss med den siste finishen?

Hilsen Piv og Karsten

Svar fra stylisten:
© Nordal

Jeg kan absolutt se at stuen ikke fungerer, og er enig med dere i at hvite vegger mot den rå mursteinen er vanskelig.

Det er flere ting som slår meg:

For det første tror jeg at den mørke veggen ikke er vellykket fordi dere fortsatt har en hvit radiator og hvite vinduer og dører. Kontrasten blir for stor, og i tillegg er fargen altfor mørk.

Jeg vil anbefale dere å finne en lysere grå/beige farge, og det er en fordel om fargen går igjen i murveggen. Sjekk for eksempel ut fargen Turtle Dove fra Flüggers stilhistoriske fargekart og mal alt som nå er mørkt og eventuelt det hvite i den nye fargen.

✦ Det kan bli fint å fjerne det kritthvite fra rommet. Vurder også å male gulvet i den samme lysegrå fargen, så endrer dere rommet fullstendig fra mørk hule til innbydende stue.

Bruk stuen til å vise frem utvalgte, personlige objekter i et klassisk vitrineskap, som dette fra Nordal til 15 750 kr.

© Nordal

✦ For det andre har dere innredet stuen i en rotete stil og med tunge, mørke og robuste møbler. Særlig spisestolene er problematiske, og jeg synes heller ikke at dere trenger å bo med ølkasser i et ærverdig hus som dette.

Generelt vil jeg anbefale dere å velge lettere og lysere møbler. Gå gjerne for klassikere og vintagemøbler, men kjøp originaler og ikke kopier eller reproduksjoner.

MEGAPHONE table lamp, 2998 kr, og Pharmacy Dresser oppbevaringsmodul, 11 315 kr, Nordal.

© Himla

✦ For det tredje synes jeg ikke at de gamle emaljeskiltene passer i en stue. Det gir inntrykk av å være i en bod, og mot den rå veggen blir det veldig ungdommelig og gutteaktig.

✦ Et siste tips er å tone ned den røde mursteinsveggen en smule gjennom litt filsing, det vil si å behandle overflaten med et filsebrett så den blir jevnere. Det tror jeg vil gjøre underverker.

Lykke til!

Vennlig hilsen Katrine

Lange, lyse gardiner, Soul of Himla i fargen Mother of Pearl, 796 kr, Himla.