Designshopping og caféhopping i København

Dansk design er kjent for sin særegne eleganse og gode kvalitet. Bo Bedre har laget en shoppingguide til deg som planlegger å sprade gatelangs i København i sommer.

Gatelangs på sykkel
© Foto: Morten Holtum

Sykkel er en effektiv og hyggelig måte å komme seg frem i Københavns sjarmerende gater på. Alle sykler i denne byen, og gatene er langt bedre tilrettelagt enn i vår egen hovedstad.

Designere som Arne Jacobsen, Hans Wegner, Finn Juul og Poul Henningsen har for lengst plassert dansk design på kartet, men nå gjør nye, unge navn entré.

BoBedre har besøkt de mest klassiske butikkene, med design fra Royal Copenhagen til Georg Jensen og Illums Bolighus. Vi introduserer deg også for flere av de nye designerne, og butikkene som huser dem. Vi legger også inn smakfulle pustepauser innimellom designopplevelsene.

Copenhagen Square
© Foto: Morten Holtum

Copenhagen Square er et gammelt industrilokale som en gang i tiden produserte korker til Carlsberg. Her finner du internasjonal kvalitetsdesign, sammen med deres egne løsninger for kjøkken og baderom. Stilen er rå og usentimental, men inspirerende og sjarmerende.

Carl Jacobsens vej 16 i Valby.

Paustian
© Foto: Morten Holtum

Paustian ligger i Skudehavnen ikke langt fra sentrum, og er en av Københavns veletablerte butikker innenfor design og møbler. Paustian har lenge ligger i front når det gjelder å finne nye designtalenter verden over, men her finner du også mange av de store, velkjente navnene innen design.

Kalkbrænderiløbskaj 2., Østerbro.

Normann Copenhagen
© Foto: Morten Holtum

Normann Copenhagen var noe helt nytt da den dukket opp på den danske designscenen i 1999, med en konseptbutikk à la Colette i Paris. De solgte ny og oppsiktsvekkende design, en posisjon de har beholdt siden. Butikken huser både klær og møbler, og både dansk og internasjonal design i delikat forening. Normann Copenhagen lager også egne produkter som er kjent for sitt enkle og direkte formspråk.

Butikken ligger i Trianglen.

The Royal Café
© Foto: Morten Holtum

The Royal Café er et inspirerende pusterom midt i shoppingrunden, hvor du kan innta et smørrebrød i ministørrelse eller bare kaffe. Et steinkast fra Strøget kan man sitte på den brosteinsbelagte plassen og se på livet, eller nyte den sjarmerende innredningen innendørs.

Amagertorv i bakgården.

Rabens Atelier
© Foto: Morten Holtum

I Rabens Atelier følger de med i tiden, og samler design fra alle verdenshjørner. Birgitte Raben er designeren bak firmaet Rabens saloner og nå også innehaver av butikken Rabens Atelier. Det store utvalget er håndplukket av Birgitte Raben og presentert på en innbydende måte.

Man må lete litt for å finne butikken, som ligger bortgjemt i Amerikavej nr. 15 A på Vesterbro.

Designer Zoo
© Foto: Morten Holtum

Butikken Designer Zoo har knyttet til seg åtte forskjellige designverksteder, men det er langt fra dyrehagetilstander for det. Alt som selges er dansk design, alt fra keramikk, glasskunst og møbler til klær og smykker. Butikken ble åpnet i 1999 av Karsten Lauritzen, som også lager mange av møblene de selger. En lys og innbydende butikk i Vesterbrogade 137 Vesterbro.

Illums Bolighus
© Foto: Morten Holtum

Som norske designelskere kjenner fra Illums avdeling i Vika i Oslo, er Illums i København et varehus som selger både klær, smykker, møbler, tepper, lamper og baderomsutstyr. De huser det meste innen god design, så her er det verd å gå på oppdagelsesferd.

Amagertorv 10 København K, midt på Strøget.

Royal Copenhagen
© Foto: Morten Holtum

Royal Copenhagen er et erverdig, gammelt hus som har gjennomgått store forandringer de siste årene. Unge og lovende designere har fått lov til å utfolde seg med kreative innslag uten at huset har mistet sine klassiske røtter. En sjarmerende trend i dag er eksempelvis å blande ulike servise for å skape sin egen stil. Trenden gir rom for ny design, samtidig som de kan blåse liv i de gamle klassikerne.

Dra hit hvis du trenger inspirasjon til hva du kan gjøre med det gamle du allerede eier. Kanskje får du ideer til nye bruksmåter for det gamle serviset du arvet fra bestemor?

Royal Copenhagen på Amagertorv midt på Strøget.

Georg Jensen
© Foto: Morten Holtum

Den klassiske sølvsmeden er nyrlig blitt relansert. Her finner du ny design sammen med de gamle klassikerne. Georg Jensen har klart kunsten å følge med i tiden uten å miste røttene.

Ligger rett ved Illums Bolighus og Royal Copenhagen på Amagertorv København K.

Hay Copenhagen
© Foto: Morten Holtum

En ung, ny og fargerik designprodusent som skiller seg ut. Stilen preges av enkelhet, signalfarger og delikate, lyse tresorter. Her finner du alt til hjemmet, både møbler, lamper, tepper og et hav av små artikler. Butikken er et friskt innslag, og et must hvis du synes at ung, ny design er spennende.

Pilestrædet 29-31 i København K, eller på Østergade 612 og i 2. etg, København K.

Casa Shop
© Foto: Morten Holtum

Butikken er verd et besøk for å høste inspirasjon. Ny og etablert design presenteres på en forfriskende måte, og delikate utstillinger er butikkens kjennetegn. Innehaveren er innovativ og alltid først med det nye fra det store utland. Her er det mange ideer og hente!

Rue Verte
© Foto: Morten Holtum

Hos Rue Verte finner du litt annerledes og lekne ting til hjemmet. I annen etasje selges klær og mindre artikler. Midt i butikken ligger en av byens hyggeligste juicebarer - Joe & the juice - med ferskpresset frukt og gode smørbrød. En perfekt pit stop hvis magen rumler.

Gå ned i kjelleren i Ny Østergade 11 København K.

Nordre Toldbod
© Foto: Morten Holtum

Denne hyggelige kaféen ligger på bryggekanten ved Toldbod. Her kan man sitte og se på havnetrafikken og operaen, og samtidig nyte et godt måltid av økologiske råvarer. Uformelt og enkelt sted der du sitter på en benk, og henter maten selv, men omgivelsene gjør hele opplevelsen.

Nordre Toldbod København K er adressen.