© Maria Vous

Rengjøringstrend fra Sverige trender verden over: Her er alt du bør vite om "svensk dødsrengjøring"

Marie Kondo har for lengst gitt opp å leve etter sine egne prinsipper. Det sørget familietilværelsen med fem medlemmer for. Men en svensk rengjøringsmetode kan være løsningen.

Et rent og ryddig hjem skaper ro rundt deg – også i hodet.

Men det er ikke alltid like lett å holde omgivelsene i sjakk når årene går, samlingene vokser og hverdagstornadoen kjører.

Og hvis vi ser på populariteten til Feng Shui-rengjøring, bøker om rengjøring og Marie Kondos egen bingeverdige Netflix-serie, er det helt klart mange som ønsker å bli bedre på det.

De siste årene har det dukket opp en helt spesiell renholdstrend fra Sverige og til tross for det noe morbide navnet er det mest sannsynlig en metode de fleste faktisk kan ha nytte av.

© William Dam Boghandel

Dødsrengjøring ... hva?

Metoden kommer fra boken Döstädning – The Gentle Art of Swedish Death Cleaning av Margareta Magnusson, som med lanseringen av boken i 2017 nå kan nyte godt av tittelen som bestselgerforfatter.

Ryddetrenden er også midtpunktet i en ny TV-serie med Amy Poehler, som hadde premiere 27. april (kun i USA).

Og kanskje høres dødsrengjøring litt morbid ut, men faktisk handler metoden mer om liv enn død.

Kort fortalt betyr det at du må rydde opp i alle tingene dine nå, slik at det blir enklere for dine etterlatte når du har gått bort.

Høres det hardt ut? Kanskje. Men det er ikke bare dine nærmeste som vil ha nytte av det – det kommer også deg, hverdagen din og din mentale helse til gode.

Den grundige sorteringen tvinger deg til å rydde i tingene dine, slik at du kun oppbevarer det viktigste og gir en oversikt over hva du faktisk har i oppbevaringen.

Det skaper ikke bare plass i hjemmet, på loftet og i kjelleren – det gjør også hjernen mindre stresset, slik at du har ro til å fokusere på det viktigste: å nyte livet.

Du kan gjøre dødsrengjøring hele livet

Det kan høres ut som en ekstrem hovedrengjøring som kun er beregnet på personer over 70 år. Men det mentale overskuddet metoden gir kommer mennesker i alle aldre til gode.

Det er ikke bare gamle møbler og ubrukelige CD-er du må rydde ut i. Metoden kan også overføres til det digitale universet, hvor du skal gå gjennom de endeløse mengder bilder, videoer og gamle dokumenter som er skjult på telefonen, nettbrettet og datamaskinen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

4 tips for å komme i gang med svensk dødsrengjøring

Det viktigste – og kanskje også det vanskeligste – er å komme i gang. Derfor har vi samlet de beste tipsene til hvordan du kan kaste deg ut i den effektive metoden.

1 Start enkelt – og med de minst personlige tingene

Det er ingen grunn til å stoppe før du i det hele tatt har begynt – og selvfølgelig må det være tid til å nyte minnene fra gamle bilder og personlige papirer.

Derfor bør du starte med det mest åpenbare – garderoben. Her er det minimalt med følelser som kan stå i veien for en røff sortering.

2 Gi bort tingene dine

Hvis du har ting du tror vil gi mer verdi for andre enn deg selv, kan du stille og rolig begynne å gi dem bort. Det kan gi stor glede for både deg og mottakeren – hvis du har tenkt ordentlig.

Sørg for å bare gi ting som passer personen og deres livsstil. Det kan både knytte tettere bånd og få frem gode historier, men det krever at du finner den rette personen som vil sette pris på nettopp dette.

3 Lagre det mest verdifulle

Hånden på hjertet. Vi elsker å lagre ubetydelige – selv nostalgiske – ting som gamle skolepapirer, diplomer og suvenirer. De gir deg et smil og vekker minner, men de er på ingen måte det mest verdifulle vi eier.

Du bør lagre denne typen ting i en personlig minneboks som du merker "Kast". På den måten kan du se tilbake på minnene når du vil – og når du en dag ikke lenger er her, blir det kastet uten å nøle.

4 Be om hjelp

Står du overfor et langt liv med ting som må ryddes opp i, kan det være lurt å alliere deg med en hjelpende hånd som du kan stille alle dine spørsmål til – og vende tanker og betraktninger med.

Det er også en god idé å fortelle dine kjære om prosjektet ditt, slik at de kan tilby hjelp eller si ifra hvis det er noe spesielt de er interessert i.

Den nye Marie Kondo?

Den svenske trenden har tatt verden med storm – og noen vil kanskje gå så langt som å kalle forfatteren, Margareta Magnusson, den nye Marie Kondo.

Metoden har blitt så populær at den nå også praktiseres i en TV-serie med samme navn, der tre svenske eksperter på dødsrengjøring hjelper amerikanere med å rydde opp i hjemmet og huske alt det gode i livet.

Fordi dødsrengjøring handler i bunn og grunn om de gode tingene i livet – de gode minnene gjemt i tingene dine og alt det gode du har foran deg, som et ryddig hjem gir plass til å fokusere på.

Lykke til med oppryddingen!