Mestrer du disse 8 kontrastene, får interiøret en personlig stil

Lek med kontraster for å skape interiør som sier wow! Her er interiørarkitekt Trond Ramsøskars beste tips for en personlig stil i boligen.

Interiøreksperten
© Anita Fossberg

– Nordmenn er generelt redde for kontraster. Det karakteristiske for norske hjem er å skape ro og harmoni med duse farger, mener interiørarkitekt Trond Ramsøskar, som har skrevet boka «Ramsøskars boligbok – Bli din egen interiørekspert».

Her får du hans beste tips til hvordan du bruker kontraster i interiøret for å skape en mer personlig stil i boligen.

– Å jobbe med kontraster er en fin måte å gjøre noe nytt. Det gjelder å skape overraskende effekter og ting å feste blikket på, sier Trond Ramsøskar.

1. Lyst og mørkt
© Morten Holtum

Dette er en av de mest brukte kontrasteffektene i norske hjem, da særlig i form av hvite vegger og mørke gulv.

– Husk at helhet ikke trenger å bety at alle rom skal være like. Selv har jeg malt taket svart på vaskerommet, sier Trond Ramsøskar, som også foreslår å male dør og lister svarte i et ellers hvitt rom.

Du kan også satse på en svart kontrastvegg som på bildet, og da ta opp den samme kontrasten i noe av interiøret.

Den hvite sofagruppen, designet av Edward Wormley, står her i delikat kontrast til de mørke tregulvene og de svarte veggene. Hyllen, designet av Paola Buffa, fyller hele endeveggen.

2. Gammelt og nytt
© Mikkel Hvilsøy

– En god start for å skape kontraster, er å ta fram noen arvestykker som egentlig ikke passer inn i stilen, foreslår interiørarkitekten, som mener det holder med ett eller to innslag av noe som bryter i hvert rom – ellers blir det fort kaotisk.

– Du kan for eksempel henge opp et gammelt speil på en vegg med moderne tapet, eller trekke om en arvet sofa med et moderne stoff. Start forsiktig – gjerne med gangen, hvor det ikke er så mange elementer i spill som i stua, tipser Trond Ramsøskar.

Det kinesiske trepanelet på bildet er funnet brukt, og gir interiøret et særegent og taktilt preg. Trål antikvitetsbutikker for lignende­ skatter!

3. Feminint og maskulint
© Felix Forest/ Living Inside

– Tør å trå til når du skal skape kontraster i interiøret! Først da blir det morsomt, sier Trond Ramsøskar, som mener blonder mot stål er en fin kontrast mellom feminint og maskulint.

– Test ut feminint sengetøy mot en røff vegg på soverommet, foreslår han.

På bildet danner den kantede og maskuline lampen en maskulin kontrast mot den snirklete og feminine stukkaturen i portalen mellom stuene.

4. Matt og blankt
© Jan Verlinde/ Living Inside

Om du er skeptisk til for store kontraster i interiøret, anbefaler Ramsøskar at du blander matte og blanke overflater for en subtil kontrast.

– Prøv ut blanke møbler mot en matt vegg, eller blanke billedrammer mot en supermatt tapet, sier han.

På bildet danner de blanke, svarte flisene en fin kontrast mot den matte, sortmalte veggen.

TIPS! Har du sett hjemmene til Norges vakreste hjem-finalistene hos BoligPluss?

5. Lett og tungt
© Beppe Broncato/ Living Inside

Alle rom bør ha en kombinasjon av tunge og lette møbler, slik at du skaper balanse i interiøret.

– Folk har altfor store sofaer i stua, og i tilllegg gjerne stoler i samme serie. Da blir inntrykket fort veldig tungt, så kjøp heller lettere stoler dersom sofaen er stor, råder Trond Ramsøskar.

På bildet er et stort og stramt industribygg blitt mykere i kantene ved hjelp av støvete farger, sanselige materialer og en eklektisk samling møbler – blant annet en tung sofa med lettere stoler til.

Lenestolene fra 60-tallet er bruktfunn, mens taklampen er designet av Gio Ponti og Pietro Chiesa for S. A. Luigi Fontana & Co. Tunge velurgardiner bak DS80-sofaen fra De Sede rammer inn sittegruppen i det åpne rommet.

6. Farger
© Allesandrea Ianiello/ Living Inside

Når det er snakk om kontraster, er det ofte farger vi tenker på.

– Fondveggen har vært vanlig i norske hjem siden årtusenskiftet. Det er effektfullt å bruke sterke farger enkelte steder i boligen, og velg gjerne noe som gir litt motstand, sier interiørarkitekten.

Få interiørtips fra Bo Bedre hver uke – meld deg på her!

– Du får kanskje et lite sjokk med én gang, men gi det en to–dager, så ser du at det stort sett funker, mener Trond Ramsøskar, som selv har knall turkis tapet på den ene veggen i stua.

Test gjerne ut annerledes farger i rom hvor du ikke oppholder deg så lenge av gangen, for eksempel i gangen eller på badet!

Dette badet har fått en lekker pistasjegrønn farge, med en dæsj knallrosa for å bryte opp.

7. Grovt og fint
© Andreas Mikkel Hansen

Sett sammen uventede materialer med ulik tekstur – for eksempel røff betong sammen med et mykt og sart velurteppe som på dette bildet.

– Det gjør seg også godt å kombinere et grovt stoff i sofaen med puter i finere kvaliteter som silke eller fløyel, tipser Trond Ramsøskar, som anbefaler å sette sammen ytterpunkter i grov-/fin-skalaen for maks kontrast.

8. Lys og skygge
© Mark C. O'Hafferty/ Living Inside

Lyse og mørke partier om hverandre gir et levende og stemningsfullt uttrykk, og er perfekt om man for eksempel vil skape spafølelse på badet.

– Når man skal jobbe med lys og skygge, er det viktig å ikke ha altfor hvite vegger. Med en dypere fargevalør på veggene blir det mye koseligere med en gang, sier Trond Ramsøskar.

Interiørarkitekten foreslår å jobbe med belysningen slik at den ikke bare blir generell, men at den skaper effekter for eksempel i nisjer.

På dette badet er det en stemningsfull kontrast mellom dagslyset i dusjnisjen og den mer orientalske stemningsbelysningen utenfor.